Preview speelronde 22: Veel derby’s en bepalende wedstrijden

We hebben nog vijf wedstrijden te gaan in de competitie! De belangen worden steeds groter. Ook deze week staan er weer veel spannende wedstrijden op het programma. Waar moet u dit weekend zijn? Het Amsterdamsche Voetbal komt zoals iedere week met een overzicht van de belangrijkste duels.

We beginnen uiteraard met de Topklasse waar AFC een thuiswedstrijd speelt tegen Hercules. AFC zal nog een paar wedstrijden moeten winnen om een plek bij de eerste zeven veilig te stellen. Vorige week deed het op dat gebied goede zaken door VVSB te verslaan. Invaller Mathijs Jesse was goud waard met zijn winnende doelpunt in extremis (2-3). Een overwinning die AFC heel hard nodig had.

Invaller Mathijs Jesse redde de drie punten voor AFC in de slotfase
Invaller Mathijs Jesse redde de drie punten voor AFC in de slotfase

Onze wedstrijd van de week is OFC-JOS in de zondag Hoofdklasse. Een wedstrijd op zich maar JOS heeft het grootste belang bij het winnen van deze wedstrijd. De ploeg van Sander Middelbeek moet zich de komende weken veilig spelen en treft in OFC misschien wel de ideale tegenstander. Die zijn namelijk uitgespeeld vanwege het winnen van de tweede periode. JOS was vorige week al dichtbij een punt tegen koploper Westlandia (2-3). De Dijk blijft maar winnen en gaat proberen om De Meern aan de zegekar te binden.

Kan JOS na de ongelukkige nederlaag tegen Westlandia de rug rechten?
Foto Martin van Zurk. Kan JOS de rug rechten na de ongelukkige nederlaag tegen Westlandia?

In de zaterdag Hoofdklasse is Ajax nu de hoogstgenoteerde club uit onze regio. Door de belangrijke overwinning op NSC Nijkerk passeerde het Swift op de ranglijst. Ajax moet nu zien af te rekenen met Bennekom. Als het wint lijkt de ploeg van Jorg Smeets definitief veilig te zijn. Swift is voorlopig veroordeeld tot het spelen van degradatievoetbal. Kan het de negatieve spiraal doorbreken tegen koploper ODIN’59?

Foto Ricky Paal. Kan Ajax zich veiligspelen tegen Bennekom?
Foto Ricky Paal. Kan Ajax zich veiligspelen tegen Bennekom?

Voor Purmersteijn staat er een zware uitwedstrijd tegen Fortuna Wormerveer op de rol. De ploeg van Martin van Ophuizen is wel weer de enige koploper in de zondag eerste klasse A. Purmersteijn versloeg Zeeburgia en zag Hoogland verliezen van Woerden. Die laatste club is de volgende tegenstander van Zeeburgia, dat moet oppassen dat het niet in de degradatiezone terechtkomt. Dit overkwam WV-HEDW wel in de zaterdag eerste klasse B na de nederlaag tegen Volendam. Op 12 december 2015 boekte WV-HEDW haar laatste overwinning in de competitie. Kan het hier tegen Nootdorp verandering in brengen?

Foto Jose Mol. Purmersteijn staat weer alleen aan kop in 1A
Foto Jose Mol. Purmersteijn staat weer alleen aan kop in 1A

In de zondag tweede klasse B kan Legmeervogels bijna de schaal in ontvangst nemen. Houten is de volgende horde die moet worden genomen. ZSGOWMS moet op bezoek bij Zilvermeeuwen. Abcoude en Hoofddorp leiden de dans in de derde periode. En dat terwijl beide ploegen nog niet veilig zijn. Abcoude neemt het op tegen Pancratius en Hoofddorp moet naar SCH’44. DCG mag niet verliezen van NVC want anders komt het waarschijnlijk op een nacompetitieplek terecht. Weesp speelt thuis tegen Kampong en kan VVA/Spartaan de laatste strohalm pakken tegen Elinkwijk?

Foto Mario Wormhoudt. Abcoude staat eerste in de derde periode
Foto Mario Wormhoudt. Abcoude staat eerste in de derde periode

AFC zette de eerste stap richting het kampioenschap in zaterdag 2A door de topper met AMVJ in haar voordeel te beslissen (2-0). Kan het deze zege een goed vervolg geven bij BOL? AFC werd vorig jaar met een 8-1 nederlaag teruggestuurd naar Amsterdam en is dus gewaarschuwd. Voor AMVJ geldt dat het de resterende vijf wedstrijden allemaal moet winnen als het nog aanspraak wil maken op de titel. Het treft nu een tegenstander in vorm: HBOK. De Zunderdorpers wonnen al zeven wedstrijden op rij. Overbos speelt weer een belangrijk degradatieduel tegen Monnickendam. Aalsmeer is na vorige week de nieuwe lijstaanvoerder in de zaterdag tweede klasse B. Almere volgt op twee punten. Aalsmeer moet afrekenen met Delta Sports’95 en Almere heeft een lastige uitwedstrijd tegen De Meern voor de boeg.

Floris Dokkum bezorgde AFC de belangrijke zege ten koste van AMVJ
Floris Dokkum bezorgde AFC de belangrijke zege ten koste van AMVJ

Gisteren kwamen we al met een voorbeschouwing op vier zeer belangrijke wedstrijden in de zondag derde klasse C. Diemen-Arsenal, DSOV-AGB, De Meteoor-Zwanenburg en IVV-Buiksloot. Gezien de ranglijst voor alle teams van groot belang. Bij Diemen-Arsenal zijn er daarom KNVB grensrechters aangesteld. OSV gaat op bezoek bij KDO. Verder is er nog de derby tussen Ouderkerk en RODA’23. Fortius kan zichzelf definitief veilig spelen door Hercules Zaandam te verslaan.

Foto Jos Spitteler. Wie wordt er kampioen in 3C? AGB, Arsenal of toch Diemen?
Foto Jos Spitteler. Wie wordt er kampioen in 3C? AGB, Arsenal of toch Diemen?

In de zondag vierde klasse E houdt de winnaar van de derby SDZ-DWS nog een sprankje hoop op het kampioenschap. Eerder deze week werd bekend dat de wedstrijd tussen ZTS en Volendam ongeldig was verklaard waardoor laatstgenoemde drie punten erbij kreeg. SDZ en DWS hebben nu beiden een achterstand van vier punten op Volendam.

Kijk voor een volledig overzicht op de verschillende klassenpagina’s!