Purmersteijn neemt door zege op Elinkwijk weer afstand

Na een matige start van dit kalenderjaar, met slechts acht punten uit de eerste zeven wedstrijd, heeft zondag eersteklasser Purmersteijn de schroom weer van zich af gespeeld tegen Elinkwijk. Door een overtuigende 5-0 overwinning nam de koploper weer afstand van achtervolger EDO, dat met 3-2 van DEM verloor.

Eerder in de week bereikte Purmersteijn de halve finale van de districtsbeker, en daarmee een ticket voor de landelijke KNVB Beker volgend seizoen. De 2-0 zege op zaterdag Hoofdklasser Ajax werd doorgetrokken op eigen veld tegen Elinkwijk. Binnen drie minuten stond Ruben Adney al in scoringspositie, maar zag hij zijn inzet van dichtbij langs de verkeerde kant van de paal gaan. Nauwelijks een minuut later werd ook een schot van clubtopscorer Niels Eijkenaar geblokkeerd.

De openingstreffer hing in de lucht voor de thuisploeg. Een afstandsschot van Colin Coenderman scheerde nog over de lat, na zeventien minuten was het wel raak. Daniël Schermer schampte een voorzet van Stefan van Wonderen en via de binnenkant van de paal vloog de bal in de touwen: 1-0. Bij slecht uitverdedigen van Elinkwijk kwam Yassin el Yaakoubi in balbezit en tegen diens uithaal had doelman Yahya El Mansori geen verweer, waardoor Purmersteijn een 2-0 voorsprong te pakken had. Deze haalde ook de rust, mede door een fraaie redding van Tim Elmers bij een inzet van Anass El Ghanoutti.

Ook na de hervatting was het één en al Purmersteijn dat de klok sloeg. Met zijn tweede van de middag zorgde Schermer, op aangeven van Adney, na tien minuten in de tweede helft voor de 3-0. Twee minuten later had het weinig gescheeld of El Yaakoubi had de voorsprong verder uitgebreid. Zijn inzet werd nog op tijd van de doellijn weggehaald. Aan de andere kant ontsnapten de Purmerenders toen Elmers met het uitkappen van Fouad Dahmani bijna in de fout ging. Na het verspelen van de bal hield hij Dahmani tegen en kreeg hier slechts een gele kaart voor van scheidsrechter Ramperad, waar rood op zijn plaats was geweest.

Nadat Elinkwijker Eser Ozkilit in de 68ste minuut zijn afstandsschot rakelings over zag gaan, was het in de laatste twintig minuten eenrichtingsverkeer naar het doel van de gasten uit Utrecht. In de slotfase vestigde invaller Sebastiaan Ntim de aandacht op zich. Bij slecht uitverdedigen onderschepte hij een bal en zag dat El Mansori te ver voor zijn doel. Van afstand schoot hij de bal in het dak van het doel: 4-0. In de negentigste minuut werd Ntim door El Yaakoubi op maat bediend en bepaalde hij de eindstand met een schot in de kruising op 5-0.

Doordat concurrent EDO verloor, is de voorsprong van de Purmerenders nu weer vier punten. Volgende week wacht de lastige uitwedstrijd in en tegen Velsen. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de zondag eerste klasse A.

Verslag: Auwel Prins
Archieffoto boven: José Mol