Spelers Zeeburgia (zaterdag) weigeren laatste vijf minuten tegen AH’78 door te spelen

Afgelopen zaterdag gebeurde er iets opmerkelijks in de wedstrijd tussen Zeeburgia en AH ’78 in de zaterdag derde klasse C (1-3). AH ’78 scoorde twee keer nadat de grensrechter van Zeeburgia werd overruled door de scheidsrechter. Toen besloten de spelers van Zeeburgia de laatste vijf minuten niets meer te doen.

Aanvoerder Saïd Bentohami, die afgelopen zomer overkwam van De Dijk, legt uit wat er gebeurde. “Voor rust werd de grensrechter al een paar keer overruled. In de rust had ik een gesprek met de scheidsrechter. Ik vroeg hem of we een nieuwe grensrechter nodig hadden. Hij zei ‘nee, ik praat wel even met hem.’ En toen werd het laatste kwartier onze grensrechter twee keer overruled terwijl het twee keer meters buitenspel was. Daar vielen de 1-2 en 1-3 uit. Toen wilden we een statement maken, dus hebben we afgetrapt en hebben we de laatste vijf minuten niets meer gedaan.”

Het is niet de eerste keer dat de promovendus hier tegenaan loopt. Volgens Bentohami is het elke wedstrijd weer raak. “We hebben dit seizoen al drie grensrechters gehad. Ik heb het idee dat de scheidsrechters bevooroordeeld komen fluiten. Ik was natuurlijk bij De Dijk KNVB-grensrechters gewend. Maar ik heb ook in de eerste jaren bij De Dijk, toen we nog in de vierde klasse speelden, meegemaakt dat we nog clubgrensrechters hadden. Toen gebeurde dit ook niet. Alleen tegen Victoria ging het goed, toen overrulede de scheidsrechter beide grensrechters. Voor de rest is het steeds contra ons. Het gaat ook niet alleen om buitenspelsituaties. We worden continue benadeeld.”

In het seizoen 2011/2012 werd het zaterdagelftal van Zeeburgia uit de competitie genomen na een vechtpartij. Sinds het seizoen 2014/2015 heeft Zeeburgia weer een zaterdagelftal en afgelopen seizoen werden de Amsterdammers overtuigend kampioen in de vierde klasse. Bentohami vermoedt dat het verleden meespeelt in de houding van de scheidsrechters. “Ik ging nadenken wat de reden zou kunnen zijn. We hebben een team met alleen maar allochtonen, maar ik vind het te makkelijk om te roepen dat het discriminatie is. Dat denk ik ook niet. Ik vermoed dat het verleden van Zeeburgia er mee te maken heeft. Scheidsrechters weten er in ieder geval wel van. Die draaien meestal al jaren mee.”

Bentohami hoopte eigenlijk dat de scheidsrechter een rapportage zou maken van het incident van afgelopen zaterdag. Maar dat heeft hij niet gedaan. “Dat was wel onze bedoeling, want we wilden natuurlijk een signaal afgeven. Komende zaterdag ga ik het er weer van tevoren over hebben met de scheidsrechter, want het is echt een probleem. Iedereen die bij ons komt kijken, zegt het ook. De scheidsrechters fluiten echt tegen ons.”

Komend weekend speelt Zeeburgia op bezoek bij koploper FC Hilversum. Kijk hier voor de stand en het programma in de zaterdag derde klasse C.

Tekst: Koen Vanhellemont

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!