Swift verspeelt kampioenschap in Nootdorp

Niet Swift maar Sportlust ’46 is kampioen geworden in de zaterdag eerste klasse B. De Amsterdammers hadden het op bezoek in en tegen Nootdorp in eigen hand, maar door een doelpuntloos gelijkspel verspeelde Swift de titel. Zo moet de ploeg van Kees Oostermeijer voor het derde jaar op rij via de nacompetitie promotie naar de Hoofdklasse proberen af te dwingen.

Swift was als koploper aan een goede reeks bezig en stevende af op het kampioenschap. In Nootdorp was daar echter weinig van terug te zien. Op het hobbelige grasveld wilde het niet echt lukken voor de gasten. De thuisploeg wist daar beter mee om te gaan en was, met een beetje geluk van de wind, met een aantal vrije trappen in de openingsfase gevaarlijk.

Nootdorp - Swift

Na een kwartier wist ook Swift van de wind te profiteren. Zelfs zo erg, dat een voorzet van Max van Wakeren met een kleine windvlaag net over Nootdorp-doelman Bjorn Benard vloog. Stef Leliveld schrok daarvan en schoot de bal in een snelle reactie voor een leeg doel op de paal. Niet veel later sprong Jaap Smeeing voor de lange bal van Benard, alleen ging de bal via zijn bovenbeen naast.

De eerste helft werd overigens nog vijf minuten onderbroken toen na een half uur een harde knal te horen was achter de tribune. Het publiek werd opgeschrikt, het duel werd stilgelegd en waarschijnlijk krijgt dit nog een staartje. Na de hervatting bleef de 0-0 op het scorebord staan. Oostermeijer: “Wij waren sterker, maar konden ons dominante spel niet spelen.”

Kees Oostermeijer Swift

Na rust ging dat wat beter, maar nog niet goed genoeg. Al snel kreeg Swift een kans, alleen na het terugleggen van Leliveld raakte Van Wakeren de bal verkeerd. Die belandde uiteindelijk voor de voeten van Tijs Boeting, maar Walid Ajoubi wist zijn lichaam met succes voor de bal te gooien. Swift had het meeste balbezit, echter zonder dit ook in mogelijkheden uit te drukken. De grote kansen bleven uit voor de Amsterdammers.

“Het was telkens net niet”, verklaart Oostermeijer. “Nootdorp zakte in, we kregen weinig ruimte en konden geen oplossing daarop vinden.” Doelman Benard werd niet heel vaak getest in de tweede helft, ook omdat Swift in de buurt van het strafschopgebied vaak twijfelachtig was. Zelfs toen twintig minuten voor tijd pas voor de aanval werd gekozen, leverde het slotoffensief niet het gewenste resultaat op.

Nootdorp juicht omdat het veilig is, Swift treurt.

Het compacte Nootdorp hield stand en Swift was slechts sporadisch dichtbij een poging tussen de palen. Terwijl de thuisploeg veelvuldig aan blessures geholpen moest worden, tikte de tijd weg voor Swift. De Amsterdammers moesten in de blessuretijd zelfs nog oppassen dat ze niet tegen een verrassende tegentreffer aanliepen. Doelman Sieuwerd Teerink wist zijn doel nog schoon te houden, gescoord werd er niet meer in Nootdorp.

Na het laatste fluitsignaal zakten de spelers van Swift naar de grond. Het ongeloof was groot. Concurrent Sportlust ’46 wist wel te winnen (0-2 bij HVC ’10) en pakte op de laatste speeldag het kampioenschap. “In de kleedkamer was het doodstil. De teleurstelling is behoorlijk groot.”

Terwijl hij het mislopen van het kampioenschap nog moet verwerken, kijkt Oostermeijer al vooruit naar de nacompetitie. “Deze nederlaag moeten we los zien van de goede reeks. Helaas komt het op een verkeerd moment. Nu moeten dit verwerken, elkaar komende week even goed aankijken en het vizier richten op de nacompetitie. En ik ben er nog van overtuigd dat we het redden.” Daarvoor resten wedstrijden tegen Sliedrecht en Kloetinge, in de hoop dat Swift nu wél promotie naar de Hoofdklasse afdwingt.