Cor ten Bosch bij RODA'23 - FOTO: Koos van der Leest

‘The Last Dance’ van Cor ten Bosch

De winnende rookwolken in Staphorst zijn inmiddels weggetrokken en tegen HBC verloor JOS/ Watergraafsmeer het eerste onderlinge treffen (2-1) in de finales voor promotie. Zaterdag 8 juni speelt zijn JOS/Watergraafsmeer opnieuw tegen HBC. Winst over twee wedstrijden betekent naar de Derde divisie voor de Amsterdammers. Maar óók het voorlopige voetbalpensioen van de karakteristieke Amsterdamse trainer-coach Ten Bosch. Na deel één en twee de laatste van het drieluik. Het verhaal over veertig jaar trainersschap, vele vriendschappen en lol rondom de Amsterdamse voetbalvelden.

Nare herinneringen

Bij verlies tegen HBC wacht een langere verliezersronde om via een omweg nog de Derde divisie te bereiken. Zover komt het niet als het aan Ten Bosch (73) ligt, aan het ‘gruwel scenario’ wil Ten Bosch helemaal niet denken. Het roept nare herinneringen op aan vorig jaar, waarin JOS na een lang en pittig seizoen met meer dan veertig wedstrijd in de benen een ongewild toetje moest spelen en alsnog, ergens eind juni 2023, degradeerde naar de Vierde divisie.

JOS Watergraafsmeer

Staphorst

Bij Ten Bosch roept het einde van dit seizoen verschillende gevoelens op. ,,Eerlijk, toen we bij Hoogland uit speelden (eind mei, red.) moest ik nog even niet aan de nacompetitie denken. We wisten dat het kon, maar er was een wonder nodig. Het was uiteindelijk een mirakel dat we ons plaatsen, door de resultaten op de andere velden, voor de nacompetitie. De winst bij Staphorst afgelopen week heeft een boost gegeven. Ik hoorde van veel trainers dat het knap was om daar te winnen. Dat bleek ook wel uit de statistieken. Daar word je als trainer dan toch wel weer heel blij van en energiek.”

Ouderwets gezellig

Ook dit seizoen was lang en intensief. Ten Bosch: ,,Dat klopt. De spelersgroep heeft een heel jaar lang stinkend zijn best gedaan. We hebben inmiddels vier keer HBC gehad in competitie, beker en nacompetitie. Ik vind het een bijzondere ploeg. Veel lopen, het vliegt heen en weer. Ik heb er voor aanstaande zaterdag alle vertrouwen in, en de jongens ook, dat we het gaan redden. Als we ze kunnen pakken, zullen we het zeker niet nalaten. We verdienen het ook, de selectie heeft met acht-negen nieuwe jongens goede impulsen gekregen. We zijn fit! Ik heb een leuk jaar, dit is een leuke ploeg met de ouderwetse gezelligheid. Lukt het zaterdagmiddag niet, dan maar niet en is het bij wijze van spreken ‘over’. Ik heb het trouwens liever zo, als dat de dokter zegt dat het over is”, met een knipoog. ,,Als staf en club zijn we sowieso heel erg trots op de spelers.”

RODA’23

Nog even kort terug in de tijd en hoe Ten Bosch uiteindelijk bij JOS binnenstapte. ,,Na de promotiewedstrijd van FC Breukelen naar de Eerste klasse belde RODA’23. Ik vind RODA echt een sleeping gigant, een geweldige vereniging. Ze wilden graag omhoog met de club en uit die verfoeide derde klasse. Tegelijk belde ook EDO. Ik wilde voor EDO kiezen, maar opnieuw hing RODA overtuigend aan de lijn. Ik kreeg een twee jarige overeenkomst aangeboden, en de jeugd. Het eerste seizoen vond ik heel erg moeilijk, ik kreeg het niet op de rit. We trainden met twee senioren selecties op één veld, veel afzeggingen bij de trainingen en weekenden weg om iets anders te gaan doen was het nieuwe normaal bij spelers.”

Een jonge Tim Plemper trefzeker (foto: Koos van der Leest)

Teleurgesteld? ,,Ik had spijt van mijn keuze, maar ben wel gebleven. Ik vond dat ik niet kon opstappen na één seizoen. Ik haalde Tim Plemper erbij uit het tweede, hij schoot daar en daarna bij het eerste elke bal tegen het netje. RODA hoort in de eerste klasse qua omvang en potentie, maar dat is daar nog niet zo makkelijk. Bij RODA is veel goed, alles zit erop en eraan. Maar, bij RODA ging het niet over voetbal, de echte voetbalcultuur heb ik gemist. Bij AFC, FC Türkiyemspor, JOS ging je met je supporters en anderen in discussie over voetbal. Bij RODA ging het bijna altijd over andere dingen, wat er die week was gebeurd of de plannen voor volgende week. Voetbal is niet het belangrijke, ik weet het, maar wel de belangrijkste bijzaak. Ik heb er uiteindelijk een fijne tijd gekend.”

The Last Dance.

‘Terug’ bij JOS

Ondanks dat voormalig voorzitter Cor van Rossum lang geleden had uitgesproken dat Ten Bosch er bij JOS nooit meer in zou komen, vonden beide partijen dat de lucht geklaard moest worden. JOS nam het initiatief. Ten Bosch: ,,We kwamen overeen om het voor één seizoen te proberen met elkaar.” Inmiddels is ten Bosch sinds 2018 hoofdtrainer in de Watergraafsmeer en sluit hij zijn zesde seizoen af. ,,We promoveerden meerdere keren tot aan de Derde divisie. Het eerste jaar hadden we ook zo’n fantastisch groepje. Het enige sportieve rampjaar was het seizoen 2022-2023. Nota bene het seizoen dat ik ook werd ‘gevolgd’ voor de televisie.”

ron meijer - jos
Bij JOS heerst nog de ouderwetse gezelligheid. Voorzitter Ron Meijer met de pupil van de week

Al die jaren trainerschap heeft Ten Bosch geen windeieren gelegd. ,,Ik ben er niet rijk van geworden, maar ik heb zoveel plezier gehad. Osdorp was een jongensboek. Het is te vergelijken met wat we bij JOS nu doen. Ik vind het fantastisch om met jonge mensen te werken. Een leuke groep, een borrel na afloop. Opleiden vind ik leuk, maar als je wint ben je een goede trainer en is iedereen tevreden. Dan willen ze je allemaal hebben. Het is geen trucje wat we doen, ik ben gewoon wie ik ben.”

De trainer Ten Bosch heeft naast de rollende bal weinig hobby’s. ,,Vroeger was het voetbal, voetbal en voetbal. Nu zit ik een paar keer per week in de sportschool, puur omdat het een beetje moet. Ik ben geen achttien meer en fitheid is belangrijk. Dat merk ik als ik ’s ochtend mijn bed uit kom.”

Leren van Kieft en Davids

Is Cor ten Bosch inmiddels dan oud, wijs en grijs? ,,Ik heb nooit het idee gehad dat ik alles wist. Ik wilde leren. Ik heb wel eens een balletje opgegooid bij Ronald Koeman, in die tijd trainer bij AZ. En bij Wilco van Schaik (Algemeen Directeur FC Utrecht tussen 2011-2017, red). Om gewoon eens een dag of een paar dagen mee te draaien. Helaas kwam het steeds nét niet uit. Ook het assistentschap in de Tweede of Derde divisie lijkt me wel wat. Je kunt namelijk van iedereen leren. Ik heb Wim Kieft als stagiair gehad die de cursus Oefenmeester 1 deed. Al de keren dat hij op het veld was en wat zei, dacht ik: ‘Kijk, daar heb ik echt wat aan’. Dat zelfde gold voor Edgar Davids, die ook een stage bij me deed. Hun opmerkingen sneden hout. Dat zijn grote jongens, hé.”

,,Ook van mijn assistenten leer(de) ik. Ik heb bij JOS Richard Pel (in het nieuwe seizoen 2024-2025 hoofdtrainer bij OSV, red.), die veel energie heeft en de mentaliteit die ik van mezelf herken. Hij trekt me mee in moeilijke tijden. Maar ook met Gerrie van Guine en anderen heb ik fijn samengewerkt. Ik heb eigenlijk altijd top-gasten om me heen gehad. Het was zeker niet altijd pais en vree in mijn trainersloopbaan. Ik heb ook lastigere jaren gekend, zoals mijn eerste jaar bij FC Breukelen en RODA’23. Bij AFC (zes jaar) en FC Türkiyemspor zat het tegen Topvoetbal aan, heel veel geleerd ook. Geweldige tijd. Bij AFC ben ik nog regelmatig te vinden, ik kom er graag.”

Laatste slag

,,Ken je toepen”? Ten Bosch: ,,Dat spelen ze veel bij JOS. De ouderwetse sfeer bruist daar. Echt zo’n typische Jordanese gezelligheid met die kleedjes op tafel. Heerlijk. Bij Toepen, je krijgt vier kaarten, gaat het om de laatste slag. En zo is het, die willen we tegen HBC slaan en dan is het verhaal aardig rond.”

JOS Watergraafsmeer speelt zaterdag 8 juni om 14.30 uur op Sportpark Drieburg tegen HBC in de finale om een ticket naar de Derde divisie.

Archief-foto’s: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!