Home / slideshow / Top 200 Amateurclubs: Purmersteijn garandeert hoge trainingskwaliteit aan jeugdleden

Top 200 Amateurclubs: Purmersteijn garandeert hoge trainingskwaliteit aan jeugdleden

De ranglijst met de top 200 Amateurclubs kende in 2021 maar liefst 20 verenigingen uit de regio Groot-Amsterdam. Stuk voor stuk lieten zij zien op de goede weg te zijn. Wij spreken de komende weken met de twintig gelukkige clubs over het succes. Waar zijn zij tevreden over? En op welke vlakken valt nog winst te boeken?

Maarten Zegstroo zit als bestuurslid voetbaltechnische zaken alweer zes jaar dichtbij het vuur bij Purmersteijn. Hij zag de vereniging de laatste jaren mooie stappen maken, maar is ervan overtuigd dat de Purmerendse vereniging op verschillende vlakken nog kan groeien. “Plaats 45 op de ranglijst klinkt mooi, maar we moeten hoger”, reageert Zegstroo, die opmerkt dat Purmersteijn een aantal jaar geleden een betere positie had. “We hadden destijds een aantal goede lichtingen, waardoor we met onze teams hoger gingen spelen. Vervolgens zijn we naar beneden gevallen, wat een negatief effect had op onze plaats op de ranglijst. Het bestuur is er onderhand van bewust dat er wat gedaan moet worden. De jeugdafdeling heeft dit enkele jaren geleden al aangekondigd en gaat daar nu mee aan de slag.”

Purmersteijn probeert tegenwoordig bovenal tijd te investeren in het behouden van een vaste en kwalitatief goede trainersgroep, waarmee de club aan de jeugdleden een hoge trainingskwaliteit wil garanderen. “Wij zijn bijvoorbeeld heel content met het feit dat Lenny Macnack onze club langer trouw blijft. Hij ademt voetbal en het trainersvak zit echt in zijn vingers, waardoor we profiteren van de kwaliteiten die hij in zich heeft. Maar ook het behouden van andere trainers stelt ons tevreden. Waar het ons vroeger niet altijd lukte om goede trainers te behouden, zijn we daarin tegenwoordig wel steeds vaker in staat. Bovendien merken we dat de huidige trainers clubbreed denken en hun schouders eronder zetten. De neuzen staan kortom dezelfde kant op en ze denken allemaal in clubbelang.” Ook investeert Purmersteijn aankomend jaar in diverse digitale systemen om de jeugdspelers beter in beeld te brengen en te toetsen. “In deze tijd moet een vereniging zijn leden ook andere zaken bieden dan alleen trainingen en wedstrijden. Daar werken we met Purmersteijn hard aan.”

De vereniging wil in de toekomst zowel opleiden voor Betaald Voetbalorganisaties als het eerste team. “Purmersteijn wil zich de komende jaren in alle opzichten verbeteren. Iedereen beseft dat we zonder de niet-selectieteams geen goede jeugdselecties hebben en zonder goede jeugdselecties ook geen Hoofdklassewaardig eerste elftal met doorgestroomde jeugdspelers op de been kunnen brengen. We zijn van mening dat het jeugdselectievoetbal beter moet en het spelen in niet-selectieteams nog leuker kan. De doelstelling van de club is om uit elk team minimaal één tot twee spelers te halen die het niveau van het eerste team aankunnen. Dat moet in de toekomst realistisch zijn, als we het voor elkaar krijgen om zowel goede trainers, zoals we die nu hebben, als meer spelers kunnen behouden. Ze moeten het idee hebben dat ze bij deze mooie club ook gewoon kansen krijgen. Het gras aan de overkant is altijd groener, maar we moeten het voor onszelf in de uitstraling voor huidige spelers ook groener maken. Dat gaat met meer onderhoudt van contacten met de spelers en het durven uitspreken van een toekomstvisie. De hedendaagse voetballer is ambitieus en dat zijn wij ook meer dan ooit, alleen moeten we wel wat puntjes op de i zetten. En die zijn we nu aan het zetten.”

Tekst: Jordi Smit

Top 200 Amateurclubs: WV-HEDW ziet talentvolle jeugdspelers doorstromen

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)