VIDEO: Amsterdamse amateurclubs hebben geen rijke historie in KNVB beker

Morgen (zaterdag) wordt er een start gemaakt met de eerste en tweede kwalificatieronde van de landelijke KNVB beker. Dit jaar zijn er zes clubs uit onze regio vertegenwoordigd. AFC, De Dijk, OFC, Swift, Purmersteijn en Ajax moeten onze eer hooghouden. Veel successen kenden we niet in het verleden. Nooit kwam een Amsterdamse club verder dan de derde ronde. Wij werpen een blik op het verleden en hopen op betere tijden.

In het seizoen 1972/1973 mochten er voor het eerst amateurclubs meedoen aan de landelijke KNVB beker. Waar we in het eerste jaar nog geen club uit onze regio hadden was Hoofddorp in 1973 de eerste vertegenwoordiger uit de regio. Hoofddorp verloor in de eerste ronde met 5-0 van Heerenveen. Nadat een jaar later ook Rood Wit/A (nu De Dijk) in de eerste ronde werd uitgeschakeld kenden we in 1977 het eerste Amsterdamse succes.

DWV won in de eerste ronde met 2-1 in Tilburg van Willem II door doelpunten van Johnny de Hoog en Cor Barbe. In de tweede ronde werd in Amsterdam-Noord na verlenging met 1-0 verloren van Roda JC. Na vijf jaar zonder Amsterdamse vertegenwoordiger nam DWV in 1982 weer deel aan het bekertoernooi. Na winst in de voorronde op Zwolsche Boys (na strafschoppen) en FC Eindhoven (1-0 doelpunt Berend Kist) werd er in de tweede ronde na strafschoppen verloren van FC Den Haag (3-3 na de verlenging).

Een jaar later (1983) deed AFC voor het eerst mee en verloor het met 3-0 van en in Emmen. Ook DWS ging in de eerste ronde onderuit. DWV haalde weer de tweede ronde na winst op FC Den Bosch’67. In de tweede ronde trof het in Noord het grote Ajax. Het werd 0-6 door doelpunten van John Bosman (2x), Dick Schoenaker (zie video), Gerals Vanenburg, Ronald Koeman en Winnie Haatrecht (zie video).

Na wat matige jaren met snelle uitschakelingen voor AFC (tegen Wageningen) en DWV (tegen Papendrecht) viel er in 1986 weer wat te juichen, opnieuw bij DWV. Het versloeg in de eerste ronde NEC met 3-0, onder meer door twee doelpunten van Marcel Boonstra. In de tweede ronde scoorde Boonstra wederom, maar verloor DWV met 1-3 van Fortuna Sittard. Een jaar later versloeg DWV AZ door een doelpunt van Jan de Haze om een ronde later te weer te verliezen van Fortuna Sittard (0-3).

In 1988 maakte Blauw Wit haar opwachting als amateurclub in de beker. Na winst in de eerste ronde tegen Go Ahead Eagles (1-0, Dave Markus) werd er daarna verloren van Sparta (1-3). Een memorabele bekerwedstrijd was die tussen AFC en Vitesse in 1989. De Amsterdammers verloren uiteindelijk na strafschoppen nadat het na 120 minuten 2-2 was geworden. Klik hier voor een samenvatting van dat duel en zie het opmerkelijke debuut van doelman Peter van Essen, die in het vierde elftal keepte.

In 1992 liet DCG van zich spreken in het bekertoernooi. De ploeg van Ton Ojers won in de eerst ronde van Panningen en versloeg een ronde later NEC met 1-0. In de derde ronde leek een stunt wederom in de maak toen PEC Zwolle naar Sportpark Ookmeer kwam.

Toen halverwege de jaren negentig de opzet van het toernooi werd veranderd (er werd in poules van vier gespeeld) werden de successen minder. Geen enkele Amsterdamse club bereikte in die jaren de volgende ronde, al was Turkiyemspor er nog dichtbij. De Amsterdammers verloren een beslissingsduel van Dordrecht’90 in de groepsfase.

Ook KBV (2x), Sporting Maroc (9-1 verloren van Heracles in 2004) en de amateurs van Ajax (4-0 tegen Go Ahead Eagles in 2005) kwamen niet ver. Op het moment dat de knock-outfase weer terugkeerde bereikte AFC de derde ronde. In de eerste ronde werd verloren van De Graafschap, maar die stelden een geschorste speler op en dus mocht AFC door. Nadat in het Olympisch Stadion in de tweede ronde na strafschoppen van Omniworld werd gewonnen, speelde het in de derde ronde wederom in het Olympisch Stadion. MVV won met 0-2.

Foto AFC: Robert Gehring legt aan voor de beslissende strafschop tegen Omniworld

In de jaren die volgden wisten AFC, Chabab, DWV, De Meteoor (in 2007 werd met 8-0 verloren van Barendrecht) geen potten te breken. Pas in 2014 kregen we weer wat om voor te juichen. Ajax hield NEC op 2-2, maar verloor na strafschoppen en De Dijk verloor ook in de tweede ronde met 4-7 (na verlenging) van Fortuna Sittard. Het hoogtepunt lag echter bij JOS Watergraafsmeer dat na een zege op Noordwijk in de tweede ronde in het Olympisch Stadion mocht aantreden tegen het grote Ajax. Het werd 0-9.

De laatste mooie herinnering is van bijna een jaar geleden. OFC, AFC, WVHEDW en Swift werden in de voorronde uitgeschakeld, maar De Dijk mocht – nadat het twee kwalificatiewedstrijden had gewonnen (tegen Lisse en ONS Sneek) – aantreden tegen Vitesse. Aan de Schellingwouderdijk werd het 2-7.

De derde ronde (DCG en AFC) was tot op heden het hoogst haalbare voor een Amsterdamse club. Laten we hopen dat het seizoen 2017/2018 een nog beter resultaat kent. De loting van de eerste en tweede kwalificatieronde is morgen LIVE te volgen op onze site.

Foto boven Martin van Zurk | JOS Watergraafsmeer – Ajax 0-9