Winterkoning deel 12: KDO (3A)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een twaalfdelige serie op een rijtje. Vandaag in het laatste deel: KDO dat verrassend presteert in de zondag derde klasse A (West 2).

De selectie van Raymond de Jong onderging een behoorlijke metamorfose in de zomerstop en maar liefst veertien spelers verlieten de selectie. Daardoor kwamen er veel spelers uit het tweede elftal, de jeugd en nog één speler van buitenaf nieuw bij de groep. “Het was enorm wennen en wel flink zoeken naar de juiste verhoudingen”, blikt trainer Raymond de Jong terug op het begin van dit seizoen. “Daardoor was de start ook niet goed, met twee nederlagen en één gelijkspel.”

Foto Jos Spitteler

Trainer
Het begon allemaal zeer onzeker en er werden veel scenario’s besproken, maar geen winterkampioenschap. De coach, die voor het zesde seizoen aan het hoofd staat van het eerste elftal van KDO, dacht daar zeker niet aan. “Als je na de eerste drie wedstrijden nog maar één punt hebt, stel je de verwachtingen wel bij naar handhaving”, aldus De Jong. “Maar toen het na de vierde wedstrijd ging lopen hebben we een goede serie van zeven overwinningen neergezet.” Dat leverde KDO onder andere de periodetitel op, die kwam als verrassing na puntverlies van SJZ en een 0-4 overwinning op Stompwijk.

De verbazing dat Raymond de Jong bovenaan staat met zijn ploeg overheerst nog altijd bij de oefenmeester, al is hij ook heel trots. Met name de wedstrijd tegen Alphen staat hem nog helder voor de geest. “Dat is de sterkste ploeg uit onze competitie, maar onze spits, Mathijs van Rijn, was in topvorm en hij scoorde er drie tegen Alphen.”

Foto: John Beckman

Blikvanger
Niet alleen Van Rijn scoorde veel; ook de rappe buitenspeler Joeri Stange heeft al acht treffers achter zijn naam staan. Hij miste nog geen minuut en leverde daarin ook een behoorlijk aantal van tien assists af. Al acht seizoenen is hij een vast gezicht in de selectie van de Kwakelaars. Ondanks zijn ervaring is ook hij zeer verrast met de huidige stand. “We moesten flink zoeken met zo’n nieuw elftal, dus dan ga je er niet van uit dat het zo snel gaat lopen. Uiteindelijk speelden we wedstrijden met goed voetbal en zetten een mooie reeks neer.” Hij ziet de periodetitel als hoogtepunt van de eerste competitiehelft als één van de mooiste momenten, vanwege het onverwachte aspect. “Dat was een groot feest, juist omdat je het eigenlijk niet verwacht. Opeens hadden we de eerste periode binnen, door puntverlies van Alphen en SJZ.”

Foto: Koos van der Leest

Verwachting 2017
“We mogen stellen dat we in ieder geval bovenin blijven meedraaien”, kijkt trainer De Jong vooruit op de tweede seizoenshelft. “Toch moet je eerst kijken hoe je de eerste vijf wedstrijden na de winterstop doorkomt. Blijven we vrij van blessures en halen we genoeg punten uit de eerste lastige uitduels, dan kun je wat meer met zekerheid zeggen.”

Joeri Stange is zekerder wat betreft de eindstand op de ranglijst. Hij ziet KDO op plek één of twee eindigen. “Het zal tussen ons en Alphen gaan, wellicht met een outsiders-rol van SJZ. Als wij op deze manier verder gaan, moet het heel raar lopen wil je niet bij de eerste twee eindigen.” Al is de effectieve buitenspeler wel bang voor blessures en schorsingen. “We hebben een kleine selectie, dus wanneer er meerdere spelers zouden wegvallen wegens blessures, dan hebben we natuurlijk wel een probleem. Maar dat is koffiedik kijken en voor nu kunnen we alleen maar genieten van de onverwacht goede eerste seizoenshelft.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
KDO