Winterkoning deel 3: SDZ (Zondag 4E)

De eerste competitiehelft zit erop, een uitstekend moment om de balans op te maken. Het Amsterdamsche Voetbal zet de komende dagen alle winterkampioenen uit de regio in een twaalfdelige serie op een rijtje. Vandaag in deel 3: SDZ, dat de hele eerste seizoenshelft bovenin meedraait in de zondag vierde klasse E.

SDZ rijgt de grote overwinningen aaneen. Er waren twee uitglijders tegen de huidige nummer twee Ilpendam en nummer vier Zaandijk. Door de laatstgenoemde nederlaag werd de eerste periodetitel misgelopen. SDZ heeft nu twee punten voorsprong op Ilpendam. Agelopen seizoen werd promotie misgelopen in de nacompetitie tegen Real Sranang.

Foto RickySportphotography

De trainer

Ron van der Velde is bezig aan zijn derde en laatste seizoen bij SDZ. Hij is blij met hoe zijn ploeg presteert. “Wij zijn dit seizoen nog aanvallender gaan spelen dan normaal. Dat gaat natuurlijk met vallen en opstaan, en het is natuurlijk de vierde klasse, maar op sommige momenten halen wij een behoorlijk goed niveau. Het is dit seizoen leuk om een wedstrijd van SDZ te kijken. Veel aanvallen, veel kansen en veel overwinningen.”

Na de misgelopen promotie afgelopen seizoen wil de oefenmeester maar één ding: kampioen worden. Ondanks tevredenheid over het spel is hij niet helemaal tevreden over de eerste seizoenshelft. “Ik had verwacht met iets meer dan twee punten voorsprong de winterstop in te gaan. Ook is het jammer dat wij de eerste periodetitel hebben misgelopen. Gezien de selectie riep ik aan het begin van het seizoen dat wij geen wedstrijden zouden gaan verliezen. Helaas liep dat anders. De eerste wedstrijden waren we nog niet top. We hadden niet de volledige groep tot onze beschikking en ik moest te vaak terug naar de oude formatie omdat er geen vastigheden waren.”

Foto RickySportphotography

Blikvanger

Lucas van Straalen is één van de steunpilaren in het elftal van Van der Velde. De middenvelder stroomde vorig seizoen door vanuit de A-junioren. Dit seizoen heeft hij acht van de dertien wedstrijden gespeeld. “Ik doe de studie politicologie aan de UvA. Daar probeer ik zoveel mogelijk binnen en naast de studie te doen. Ik volg een honoursprogramma. Afgelopen halfjaar had ik lessen die pas om 20u eindigden, waardoor ik steeds maar maximaal een halfuurtje kon meetrainen. Gelukkig is dat vak nu afgerond. Komend half jaar kan ik weer gelukkig volledig meetrainen en hoop ik dat ook weer meer kan spelen.”

Ondanks de drukte kijkt Van Straalen positief terug op de eerste seizoenshelft. “Ik wil uit alles het maximale halen. Ik moet wel keuzes maken met de studie. Helaas heb ik ook een aantal mindere wedstrijden gespeeld. Ik wil een goed niveau nastreven en plezier hebben.”

De middenvelder ziet progressie ten opzichte van vorig seizoen bij SDZ. “Wedstrijdjes die we vorig seizoen niet over de streep trokken, trekken we nu wel over de streep. Ten opzichte van vorig seizoen hebben we ook een versterkte selectie. We hebben wel twee zure wedstrijden verloren tegen Ilpendam en tegen Zaandijk, waardoor we de periode misloepen. Maar ik denk wel dat we terecht bovenaan staan.”

Foto Mario Wormhoudt | Lucas van Straalen

Verwachting 2017

Wat in de eerste seizoenshelft niet lukte, moet volgens Van der Velde in de tweede seizoenshelft wel lukken: ongeslagen blijven. “Nu loopt het een stuk beter. Het kan een keer gebeuren dat je een wedstrijd ongelukkig gelijk speelt, maar wij zullen niets meer verliezen. De eerste wedstrijd is meteen belangrijk tegen Ilpendam, dan kunnen wij ze op vijf punten achterstand zetten. Met minder dan het kampioenschap nemen wij geen genoegen.”

Ook Van Straalen neemt niet met minder dan het kampioenschap genoegen. “We hebben nadrukkelijk naar elkaar uitgesproken aan het begin van het seizoen dat we kampioen willen worden. De supporters en de club verwachten ook niets anders. We moeten er wel keihard voor blijven werken.”

Tekst: Koen Vanhellemont

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!