Latif Wooter

Wooter overtuigd: “We gaan vol voor promotie”

CTO Zaterdag doet het dit seizoen uitstekend in de competitie met een derde plaats in de vierde klasse. Inmiddels is de ploeg van Latif Wooter alweer een aantal weken vrij en liggen door het coronavirus ook de komende weken open. “Op het moment dat je niet voetbalt, moet je als trainer keihard aan de bak om de jongens weer aan het voetballen te krijgen”, merkt Wooter op.

Coronavirus

Er is bij het eerste elftal van CTO sprake van een unieke situatie. Op 15 februari speelde de club uit Duivendrecht zijn laatste competitiewedstrijd. CTO speelt, net als heel Nederland, in ieder geval tot 6 april geen duel, waardoor het bijna twee maanden niet in actie komt. “Meestal trainen de jongens naar een wedstrijd toe”, legt Wooter uit. “Je mist gewoon de competitieweerstand als je een oefenwedstrijd speelt. Anderhalve week geleden hebben we een oefenwedstrijd gespeeld tegen Arsenal, maar dan heb ik wél moeite om de jongens te motiveren om te komen. Daardoor sta je niet met een representatief elftal op het veld. Daarnaast is de trainingsopkomst een stuk lager als je zolang niet voetbalt.”

Wooter weet dat zijn elftal er straks weer een aantal weken voor nodig heeft om wedstrijdfit te raken. “Het is wat Dick Advocaat (Feyenoord-trainer, red.) al zei: als je de competitie er zolang uitgooit, dan heb je minimaal de helft van de tijd nodig om de spelers weer fit te krijgen. Die tijd hebben we nu niet, dus ik heb geen idee hoe het gaat aflopen. Ik probeer voornamelijk met de jongens in contact te blijven, zodat ze er zijn als we weer mogen trainen. Dan begin je zoals je het seizoen in augustus start: met een nieuwe voorbereiding. Dat is vreemd, dus ik ben benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Wij gaan in ieder geval pas trainen als het weer mag.”

Gemengd seizoen

De oefenmeester kijkt, alhoewel het voetbaljaar nog niet is afgelopen, met een gemengd gevoel terug op het seizoen. “Aan de ene kant had ik graag eerste gestaan, maar aan de andere kant wist ik aan het begin van het seizoen dat we in een van de sterkste competities sinds jaren terechtkwamen. RKAVIC, Robinhood, Hertha en Real Sranang als outsider. Dat zijn simpelweg vijf ploegen die bovenin kunnen meedraaien. We hebben een hele jonge ploeg, dus er zit bij ons vooral nog een hoop rek in. Ik hoop dat die potentie en rek in de tweede helft van het seizoen eruit komen.”

Het niveau van CTO gaat duidelijk op en neer, zo bleek tijdens de topper tegen RKAVIC. Het werd maar liefst 0-10 voor de koploper. “We kregen daadwerkelijk een pak slaag van RKAVIC. Of die terecht was? Ja, die ploeg was ongelooflijk ver, waardoor alle voetbalprincipes in hun elftal klopte. Met vijf keer in de week trainen en ondersteunde jeugdopleiding zijn ze gewoon veel verder dan wij. In dat opzicht hebben we het niet laten zien. Vooraf dacht ik dat we gelijke kansen hadden, maar na vijf minuten zag je het natuurlijk. Als je kijkt naar onze uitslagen, dan zie je dat we het laten afweten tegen de grote teams. Dat geef ik de jongens ook mee: laat het in die wedstrijden zien.”

Benodigde gif

Wooter weet voor volgend seizoen wat hij in zijn elftal nodig heeft, zodat deze wél in topwedstrijden presteert. “Ik heb sterk het gevoel dat we gif in ons elftal missen. Als je een type Nigel de Jong, Edgar Davids of Gennaro Gattuso in je elftal hebt, dan waren we onverslaanbaar. Momenteel hebben we jongens die bijna geen overtreding maken en netjes in de pas lopen. Ik neem dat zeker mee naar volgend seizoen, als we het team gaan inrichten. We moeten er simpelweg een gemenerik tussen hebben.”

In die zin is hij het oneens met het plan van KNVB Directeur Amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee, die ervoor pleit om het competitie-elementen voor jongens en meiden onder de twaalf jaar oud weg te halen. “Daar leer je juist om alles te geven en vanwege de ranglijst bepaalde vaardigheden in te zetten. Op die manier leer je de échte winnaarsmentaliteit ontwikkelen. Je speelt simpelweg anders tegen de nummer één dan tegen de nummer laatste. Dat neem je dan mee in de wedstrijd en is vrijwel onmisbaar. Dat stukje wil ik mijn huidige jongens bijleren. Het is niet eenvoudig, want je hebt ook te maken met persoonlijkheden, maar ik doe er wél mijn best voor.”

De komende tijd is CTO hard op zoek naar versterkingen voor het komende voetbaljaar. “We gaan volgend seizoen een Onder 23-team inschrijven, dus ik ben op zoek naar jongens die geloven dat je vanuit de kelderklasse écht richting de Champions League kunt toegroeien. Dat is hetgeen dat ik wil. Als ik met Barcelona niet de Champions League in kan, dan moet ik het zelf maar bewerkstelligen”, zegt Wooter lachend. “Wat het doel is voor de komende tijd? Wij gaan bij de hervatting van de competitie vol voor promotie.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Hans van Beek

CTO ’70 honderd jaar: zaterdagtrainer Latif Wooter

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)