Zeeburgia stelt in laatste kwartier orde op zaken bij Nieuw-Utrecht

Zondag eersteklasser Zeeburgia heeft zich bij de laatste zestien van de districtsbeker West I gevoegd. De Amsterdammers rekenden in het slot van de wedstrijd af met competitiegenoot Nieuw-Utrecht (1-3), nadat er daarvoor teveel kansen onbenut werden gelaten om het duel in een eerder stadium te beslissen.

Nog twee keer winnen voor het ticket. Een plek bij de laatste vier betekent plaatsing voor de landelijke KNVB Beker. Nu Zeeburgia-trainer Reda Achkari het inmiddels weet, wil hij de districtsbeker gebruiken om dit seizoen nog een beetje kleur kunnen geven. “Ik denk dat wij dat kunnen. Tegen Hoofdklasse-ploegen spelen we immers beter, tegen de rest moeten we geconcentreerd blijven. Dan komt het wel goed.”

Vooral dat laatste was duidelijk zichtbaar en het grootste probleem van Zeeburgia tegen Nieuw-Utrecht. In de eerste vijftien minuten stonden de Amsterdammers al vier keer alleen voor doelman Ho Chun Ko, maar hoefde de sluitpost niet serieus in actie te komen. Het ontbrak aan koelbloedigheid, met name bij spits Jason Halman. Achkari: “Kennelijk hebben wij geen rust in de buurt van het doel. Dat is iets waar we de komende periode aan kunnen werken.”

De grootste kans van Zeeburgia was overigens voor Anwar Akrouh. Nadat Serginio Eijken de bal laag voor het doel bracht, schoot de middenvelder tegen doelman Ko op en mikte in de rebound veel te hoog. Aan de andere kant liet Nieuw-Utrecht zich in de eerste helft zelden in de buurt van het doel zien. Raven Bergwijn, die in april nog naar Zeeburgia leek te gaan, kreeg de bal op een presenteerblaadje, maar vond de buitenkant van de paal.

Tien minuten voor de rust kwamen de gasten verdiend op voorsprong. Een vrije trap ter hoogte van de hoek van het strafschopgebied werd door Randill Verweij (overgekomen van Nieuw-Utrecht) knap over de muur geprikt: 0-1. Nog geen veertig seconden na de pauze had aanvoerder Gregory Schaken de 0-2 op zijn schoen. Hij controleerde een mooie pass van Halman, maar zijn schot was iets minder stijlvol en eindigde in de ballenvanger.

Doordat Zeeburgia, mede door onzorgvuldigheid in de buurt van het strafschopgebied, het naliet om verder uit te lopen, kreeg Nieuw-Utrecht de kans alsnog langszij te komen. Na een klein uur spelen leverde een vrije trap – op ongeveer dezelfde hoogte als de treffer van Zeeburgia – de gelijkmaker op. Engin Soner kon ongedekt de vrije trap van Nikolas Sergiou binnenlopen: 1-1.

Achkari werd er lichtelijk moedeloos van, toen het laatste kwartier naderde. Nieuw-Utrecht drukte namelijk door en was op zoek naar de 2-1. “Dan denk je: daar gaan we weer.. Dat we het weer weg zouden geven. Gelukkig pakten we de draad goed op.” Ervaren middenvelder Abdel Taki, die op de bank moest beginnen, hielp Zeeburgia er weer bovenop. De inzet van Halman werd gekeerd door een Utrechtse verdediger, waarna de bal ter hoogte van de penaltystip bleef liggen. Taki was er als de kippen bij om een kwartier voor tijd de 1-2 binnen te schieten.

Daarna was het ook gedaan met Nieuw-Utrecht. Een paar minuten later gooide Gillermo Pengel de wedstrijd definitief in het slot. De invaller ontsnapte aan buitenspelval na een scherpe pass van Hakim Boudchourt en maakte oog-in-oog met Ko geen fout: 1-3. Zo plaatste voor de achtste finales van de districtsbeker en nam het bovendien revanche op de competitienederlaag eerder dit seizoen. Achkari: “Ik denk dat de overwinning ook meer dan terecht is.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de vierde ronde van de districtsbeker.