Zeeburgia meiden

Zeeburgia tilt meidenvoetbal naar een hoger plan

De Amsterdamse voetbalclub Zeeburgia staat bekend als een opleidingsclub die al tientallen jaren grote voetballers voortbrengt. Adam Maher, Kenny Tete, Khalid Sinouh, Luciano Narsingh en Ryan Gravenberch: zomaar een rijtje namen die Zeeburgiaan zijn geweest. De vereniging hoopt de komende jaren hetzelfde voor het vrouwenvoetbal te kunnen doen door een sterke meidenjeugdopleiding op te zetten.

Ambitieus plan

ING zet zich al jaren in voor het amateurvoetbal door tientallen clubs te sponsoren. De bank hoopt de komende drie jaar binnen het meiden- en vrouwenvoetbal voor een verandering te zorgen, want clubs worden in de toekomst verplicht om minimaal 25 procent van het ontvangen bedrag hierin te investeren. Zo hoopt ING voor een snelle ontwikkeling in de snelstgroeiende sport van Nederland te zorgen.

Ook Zeeburgia heeft een ambitieus plan ingediend om het meidenvoetbal vooruit te helpen, vertelt voorzitter Marianne van Leeuwen. “Ons doel is de komende drie tot vijf jaar om ten minste tien meidenteams te hebben, waarvan in elke leeftijdscategorie de hoogste teams in de hoofdklasse of hoger uitkomen. Bovendien willen we met het meidengedeelte van de jeugdopleiding meedoen aan het ontwikkelingsprogramma meiden- en vrouwenvoetbal, dat de KNVB aanbiedt, en eigenlijk streven we certificering na als lokale jeugdopleiding.”

“Hoe dat laatste werkt? De KNVB certificeert jeugdopleidingen op basis van criteria en geeft clubs dan een predicaat. De Zeeburgia-jongensafdeling is een regionale jeugdopleiding, wat onder meer betekent dat we uitstekende trainers hebben en een regionale functie hebben. Het niveau daaronder heet lokale jeugdopleiding, waarop wij het meidengedeelte van onze jeugdopleiding willen krijgen.”

Talentvolle meiden

Zeeburgia is inmiddels zes jaar bezig met het intensief opleiden van meiden en liep in de loop der tijd tegen een aantal verrassingen aan. “De afgelopen zes jaar hebben we tijdens de ontwikkeling van meidenvoetbal ontdekt dat het niet hetzelfde is jongensvoetbal. Wij hebben een goede jeugdopleiding met jongens, maar kunnen niet zomaar zeggen dat het goed loopt als we er een paar meidenteams bij doen. Alles is anders: van de manier van trainen tot hoe ze samen spelen. Dus is op veel gebieden ook een andere benadering nodig.”

“Op dit moment hebben we zes meidenteams en dat zal volgend seizoen niet direct aanzienlijk meer zijn. Het is allereerst belangrijk dat we onze meidenjeugdopleiding op het juiste niveau krijgen en daar gaan we de komende tijd hard aan werken. Onze opleiding is evenals bij de jongens bedoeld voor meiden met talent die dit verder willen ontwikkelen. Dat wordt alleen maar sterker door de jaren heen, omdat we langzaam maar zeker steeds meer naar het benodigde niveau toegroeien.”

Ingeslagen traject

Kortweg lijkt het een kwestie van geduld en het maken van de juiste keuzes totdat bij Zeeburgia een stabiele meidenjeugdopleiding staat. “We hebben al geïnvesteerd in een professionele staf. Daarnaast willen we nieuwe gediplomeerde trainers aantrekken, aanwezige trainers verder opleiden en zorgen dat er een goed team met vrijwilligers staat dat zorgt voor de organisatie en communicatie rondom het meidenvoetbal.”

“Voor dat laatste hebben we een aantal maanden geleden twee vrijwilligers gevonden, die deze taak exclusief voor de meiden hebben gekregen. We blijven natuurlijk wel profiteren van de kennis en ervaring bij de jongens, waarmee we aan kruisbestuiving kunnen doen. Zo moeten we de komende jaren een mooie ontwikkeling kunnen bewerkstelligen. Overigens zijn we nog op zoek naar meiden voor het nieuwe seizoen. Meiden tussen de geboortejaren 2004 tot en met 2012 kunnen zich reeds aanmelden voor proeftrainingen”, aldus Van Leeuwen.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Zeeburgia

Zeeburgia stapt na 100 jaar over van zondagvoetbal naar zaterdagvoetbal

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)