AVV Swift woedend over ontbreken Ajax-derby: “De KNVB besteelt ons”

De verrassende splitsing in de zaterdag Hoofdklasse heeft behoorlijk wat teweeg gebracht bij AVV Swift. De Amsterdammers zien door het overplaatsen van Ajax naar de Hoofdklasse B de derby verdwijnen. Niet alleen sportief, ook financieel meent de club behoorlijk benadeeld te worden, zo heeft teammanager René van Pareren de KNVB per mail laten weten. “De KNVB besteelt ons.”

“Nadat u op de bijeenkomst van het COH (Centraal Orgaan Hoofdklassen, red.) in Huizen een warm pleidooi hield over het samenvoegen van de zaterdag en zondag Hoofdklasse, om zodoende meer derby’s te krijgen en de reiskosten van de verenigingen te verlagen, hadden wij dit niet verwacht. Sterker, wat nu plaatsvindt, middels deze indeling, is voor ons juist het omgekeerde. Minder derby’s en meer kosten”, richt Van Pareren zich tot Hans Schelling, manager operations amateurvoetbal.

Vooral de argumenten van het verzoek tot overplaatsing van Ajax verbazen Van Pareren. “Natuurlijk roept de naam Ajax, in en rondom Rotterdam iets op. Wat precies, weten we niet. Voor zover wij weten, uit de media en contacten met andere verenigingen heeft zich het afgelopen jaar geen incidenten plaatsgevonden met betrekking tot Ajax en andere Hoofdklasse A-clubs. Wij, als Amsterdamse club hebben het ook niet altijd naar onze zin als we richting Rotterdam e.o. reizen. Voor hen blijven we vaak 020. Als de KNVB wel op incidenten reageert dan is het verbazend dat wij wel wederom bij Nootdorp zijn ingedeeld zijn ingedeeld. Twee jaar geleden ging er tijdens de wedstrijd een vuurwerkbom af. Wij kunnen u verzekeren dat we met dat in het achterhoofd niet echt uitkijken naar de wedstrijden met Nootdorp.”

“Dat deze indeling op korte termijn zal veranderen, daar geloven we niet in. Waar we wel in geloven is dat we recht hebben op een compensatie. Het moge duidelijk zijn dat het te gek voor woorden is dat wij moeten opdraaien voor de extra kosten en verminderde inkomsten door een onredelijk besluit van de KNVB.”

“Wat blijft is de nare smaak bij de handelwijze van de KNVB. U roept bij iedere bijeenkomst dat de KNVB de belangen van de clubs probeert te vertegenwoordigen. Deze keer niet die van AVV Swift. Als u van mening bent dat de KNVB dit wel doet, dan had er minimaal een telefoontje uit Zeist moeten komen om ons en AFC te betrekken in dit besluit. Nu blijven wij zeer teleurgesteld achter met de wetenschap dat onze leuke derby’s met onze vrienden van Ajax tot het verleden behoren”, besluit Van Pareren.

Volgens de KNVB ligt de verantwoordelijkheid van de indeling bij het Centraal Orgaan Hoofdklassen. “Zij hebben het verzoek van Ajax binnengekregen en de huidige verdeling op basis van geografische indeling voorgesteld”, zegt voorlichter Bram Groot. “Daar zijn wij in meegegaan. De COH behartigt immers de belangen van de Hoofdklassers.”

Foto’s Paul Stoeltie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)