Een ontspannen, maar ook vermoeide Jamal Ahaddouch zit in Spark United, het sportverzamelgebouw van sportpark De Eendracht en de uitvalsbasis van Atletico Club Amsterdam. Een welverdiende vakantie wacht, want het was een zwaar en bewogen eerste jaar voor hem als oprichter, voorzitter en trainer van de jongste club van Amsterdam. Er kwam veel op zijn pad, waaronder aanvaringen met de KNVB, die hem en zijn club veel problemen bezorgden. Alle ervaringen van het eerste jaar zet hij op een rij en daarvan neemt hij het positieve mee naar het tweede ‘levensjaar’ van AC Amsterdam.
Doelstellingen had hij niet op sportief gebied, want aan het begin van het jaar benadrukte hij al dat hij ‘meer wilde zijn dan een voetbalclub’. Het spelersmateriaal had hij in zowel de zaterdag- als zondagselectie om een goed resultaat neer te zetten. Toch noemde Ahaddouch in de zomer van vorig jaar de grote maatschappelijke functie die hij met AC Amsterdam wilde invullen als belangrijkste doel. In het Spark United-gebouw laat hij vol trots zien hoe hij zijn ideeën concreet heeft gemaakt. “Hier hebben we de huiswerklokalen waar de jeugd na school begeleiding krijgt”, vertelt hij al lopend door de gang. “Ik vind het heel belangrijk dat wij als vereniging ook in zaken buiten het voetbal ondersteuning bieden.”
“Het voetbal komt niet altijd op de eerste plaats”, was een opvallende uitspraak na het oprichten van een nieuwe voetbalclub. Al bleek vrij snel in het seizoen dat beide elftallen wel degelijk goed overweg konden met de bal. De prestaties van zowel de zaterdag-, als de zondagselectie maken Ahaddouch tot op de dag van vandaag trots. Promotie met het zondagelftal en een kampioenschap met de zaterdag, al ging dat laatste in rook op, nadat de KNVB AC Amsterdam een straf van 21 punten in mindering oplegde.
KNVB
Een tweede zware sanctie voor de jonge club, want ruim een half jaar eerder wist de bond uit Zeist de zondagtak al te vinden. In het kort werd de club fraude verweten, omdat Ismael Elkouaa nog ingeschreven stond bij zijn oude club: Nieuw West United. Voor fraude werd de vereniging vrijgesproken, maar de straf loog er alsnog niet om: alle zes gespeelde wedstrijden moesten opnieuw afgewerkt worden, vijf punten in mindering én een geldboete van 700 euro. Een flinke klap die Ahaddouch en zijn zondagselectie te verwerken kregen. “Mijn frustratie richting de KNVB was dat de regels gelden en er werd niet gekeken naar de context”, blikt hij terug. “Daar komt bij dat alle schorsingen en kaarten ook gewoon bleven staan, dus de straf viel daardoor nog zwaarder uit.”
“Het heeft me meer geraakt hoe Nieuw West United het heeft gespeeld, dat voelt gewoon wrang. Uiteindelijk accepteer je het en heb je nog altijd de mogelijkheid om alles recht te zetten.” De zondagselectie moest haar uiterste best doen ondanks de grote tegenslag promotie te bewerkstelligen. Het KNVB-verhaal liet de club achter zich, maar in mei kreeg het opnieuw een vervelend bericht van de bond. De 21 punten in mindering betekenden dat het kampioenschap van de zaterdag plots ongeldig werd verklaard.
“Na de eerste zaak kregen we een verenigingsmanager aangesteld, wat uiteindelijk geen match is gebleken”, vertelt Ahaddouch. “En daarnaast zijn wij te naïef geweest.” De straf werd gegeven vanwege het onreglementair meespelen van drie Koreanen. Dat terwijl de club juist, na de eerdere aanvaring met de KNVB, voortdurend open kaart speelde met de bond en verenigingsmanger. “We zijn altijd transparant geweest en dus hebben we fouten gemaakt, want we zijn te naïef geweest.” De transparantie heeft de club dit jaar wellicht de titel gekost, maar Ahaddouch trekt er ook lering uit in het eerste seizoen. “Uiteindelijk zie ik dit alles als voordeel, want ik weet bijvoorbeeld wat de loyaliteit van de spelers is. Er zijn ook clubs waar na dit soort voorvallen een hele leegloop ontstond.”
Goed gevoel
Toch hadden alle spelers, ondanks het wegvallen van het kampioenschap en promotie, een geweldig seizoen. “Er zijn veel jongens die mij verteld hebben dat ze, ondanks de tegenslag, ontzettend veel plezier hebben en genieten van de sfeer”, aldus de oefenmeester. “Dat zegt zoveel over de waarde van de spelers en leden die je hebt.”
Het gevoel binnen de vereniging is Ahaddouch het meest waardevol. Hij vindt het belangrijk dat de spelers naar elkaar toe groeien en voor elkaar door het vuur gaan, zowel op als buiten het veld. Daarin speelde ook het trainingskamp naar Turkije een belangrijke rol. Daar werd het verenigingsgevoel extra aangesterkt. Veel jongens hadden nog nooit een dergelijk kamp meegemaakt en het zorgde voor een uitstekende sfeer binnen de selectie. Met het oog op volgend jaar een geruststellende gedachte, wanneer er opnieuw geprobeerd moet worden te promoveren van de vierde, naar de derde klasse.
Binnen de zaterdagselectie zit het goed met het gevoel en ook de vereniging als geheel heeft met de gezette stappen een mooie toekomst voor zich. Het doel om het ledenaantal te verdubbelen is gelukt: zo gaat AC Amsterdam volgend jaar niet met 105, maar met circa 220 leden van start. Ahaddouch heeft inmiddels ook nieuwe ambitieuze plannen en vooruitzichten. Vanaf de D-junioren zijn er teams verbonden aan de club, inclusief meisjesteams.
Daar kijkt hij met veel plezier naar uit. Na een jaar vol nieuwe ervaring heeft Ahaddouch heel helder voor ogen wat zijn club moet zijn en uitstralen: “Ik wil een multifunctionele Amsterdamse vereniging zijn waarbij de leden centraal staan en actief invloed hebben op de club. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, iedereen is welkom.”
Tekst en foto’s Jimmy Miltenburg