Purmersteijn ontdoet zich van Ajax voor bekerticket

Zondag eersteklasser Purmersteijn mag volgend seizoen meedoen in de landelijke KNVB Beker. De ploeg van Martin van Ophuizen stelde dit ticket veilig door in de kwartfinale met 2-0 van zaterdag Hoofdklasser Ajax te winnen. Niels Eijkenaar en Rowin Mol tekenden voor de Purmerendse treffers, allebei uit standaardsituaties. Later vandaag een samenvatting en reacties.

Beide ploegen zaten niet in hun allerbeste fase. Ajax verloor vier keer op rij en is daardoor uitgeschakeld voor de prijzen, Purmersteijn zag de voorsprong op EDO slinken tot één punt door slechts twee keer gelijk te spelen in drie wedstrijden. Daar was in de bekerwedstrijd heel weinig van te zien. Zeker het eerste half uur kende een enorm hoog tempo, waarbij Ajax veruit de bovenliggende partij was. Het lukte de ploeg van Jorg Smeets echter niet om het balbezit om te zetten in kansen. Purmersteijn hield de rijen goed gesloten en de twee keer die Jack van Moerkerk in kansrijke positie verscheen, stond doelman Tim Elmers een openingstreffer in de weg.

Na zestien minuten viel deze openingstreffer via Lars Middelwijk, alleen keurde scheidsrechter Ferit Akkaya deze af omdat de vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied indirect genomen moest worden. Aan de andere kant kwam Purmersteijn niet verder dan een kans voor Niels Eijkenaar, die uit een voorzet van Yassin el Yaakoubi naast het doel kopte. Op het moment dat de thuisploeg iets meer in het spel voor kwam, viel ook gelijk de 1-0. Ruben Adney bracht een vrije trap voor het doel, Eijkenaar kwam goed voor zijn man en schoot raak.

Vanaf dat moment moest Ajax in de achtervolging. Het inbrengen van aanvallende wissels bracht niet het gewenste effect, omdat de gasten teveel aan het ‘breien’ waren in de buurt van een overbevolkt strafschopgebied. Een schot van Middelwijk miste kracht en doelman Elmers maakte een voorzet van Reda Kharchouch op tijd onschadelijk voordat Joost Heij gevaarlijk kon zijn.

Met nog twintig minuten te gaan werd opnieuw een standaardsituatie Ajax fataal. Uit een goed aangesneden hoekschop van Robbert Jan Orij kon verdediger Rowin Mol ongedekt bij de tweede paal raak koppen: 2-0. Om nog iets te forceren, speelde de wedstrijd zich vervolgens hoofdzakelijk in de buurt van het strafschopgebied van Purmersteijn af. Echt in gevaar kwam de thuisploeg niet. Elmers had een goed antwoord op een listig schot van Stanley Akoy en ook invallers Bobby Bosma en Bilal el Amrani slaagden er niet in om de hechte defensie van Purmersteijn te doorbreken.

Doordat de Purmerenders goed stand hielden, gaan zij naar de halve finale van de districtsbeker, met als bonus deelname aan de eerste kwalificatieronde van de landelijke KNVB Beker op 20 augustus. In de halve finale wacht zaterdag 15 april een uitwedstrijd tegen derdeklasser en cupfighter Altius. De andere halve eindstrijd gaat tussen ADO’20 en Swift. Voor Ajax lijkt het seizoen nu als een nachtkaars uit te gaan.

Klik hier voor alle uitslagen van de kwartfinale van de beker. Vanmiddag volgt dus nog een samenvatting en reacties van  onze Wedstrijd van de Week.

Foto’s José Mol

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!