De grote vijf: Het hoofdgerecht wordt geserveerd

Nu de groepsfase van de districtsbeker op zit, gaat voor iedereen het echte werk beginnen. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

De Dijk – FC Lisse
Na drie competitienederlagen op rij pakte De Dijk eindelijk zijn eerste punt in de Derde Divisie. Een gelijkspel in de stadsderby tegen Ajax (1-1) zorgde ervoor dat de ploeg van Kees Oostermeijer van de hatelijke nul af is. De weg omhoog kan worden ingezet door de nummer voorlaatst. FC Lisse, een oude bekende, komt op bezoek aan de Schellingwouderdijk.

Foto: Rob Beense

Deze wedstrijd werd vorig seizoen nog in de Tweede Divisie gespeeld. De Dijk degradeerde rechtstreeks, FC Lisse via de nacompetitie. De Amsterdammers verloren beide ontmoetingen, allebei ook met 3-0. FC Lisse staat na vier wedstrijden op de veertiende plaats. Voor Bas Buimer (ex-Swift) en Oussama Siali (jeugdproduct van Zeeburgia) betekent het bezoekje aan De Dijk een korte terugkeer in de hoofdstad. keren voor even terug in de hoofdstad.

Derde Divisie zaterdag. 22/09, 17:00 uur. Sportpark Schellingwoude

OFC – Jong FC Volendam
Ja, het is nog vroeg, maar de wedstrijd tussen OFC en Jong FC Volendam wordt na vier wedstrijden al gezien als een serieuze topper. OFC, tweede op de ranglijst, zal in de jacht op de koppositie de Volendamse beloften van de troon moeten stoten. Jong Volendam is, samen met Hercules, als enige nog ongeslagen in de Derde Divisie.

Foto: Marcel de Kler | Nick Zeijlmans

Voor Nick Zeijlmans zal de wedstrijd een bijzonder weerzien zijn met oud-bekenden. De centrale verdediger van de Oostzaners liep de jeugdopleiding van FC Volendam en speelde drie jaar in het beloftenteam. Het duel wordt op zaterdagavond gespeeld, zoals veel wedstrijden van Jong Volendam. De beloften werden, zonder overleg, van de Derde Divisie zaterdag naar de zondag overgeplaatst en kunnen op deze manier alsnog veel op zaterdag spelen.

Derde Divisie zondag. 22/09, 17:00 uur. Sportpark Twiskeweg, Oostzaan

WV-HEDW – Zuidvogels

Op een vreemde manier kwam het bekeravontuur van eersteklasser WV-HEDW ten einde. De ploeg van Hans Schakel had aan een punt genoeg, maar ging vervolgens met een ware korfbaluitslag (7-5) onderuit op Marken. Daardoor kan de focus van de Amsterdammers op de competitie. Na een zesde plaats vorig seizoen, wil het goed versterkte WV-HEDW nu voor een periodetitel gaan.

Foto: Jan Vonk

Niet alleen WV-HEDW is versterkt: de competitie an sich ook. Met vier degradanten uit de Hoofdklasse en een aantal ambitieuze clubs staat er nu, volgens kenners, “de sterkste eerste klasse in jaren”. Eén van de vier degradanten is Zuidvogels, dat op bezoek komt in Amsterdam. De club uit Huizen eindigde als vijftiende in de Hoofdklasse B. Afgelopen zomer verwelkomde Zuidvogels onder meer Gregory Schaken (oud-Zeeburgia) en Pieter Koopman (ex-AFC).

Zaterdag 1A. 22/09, 14:30 uur. Sportpark Middenmeer

JOS/Watergraafsmeer – AGB
De zondag eerste klasse A gaat gelijk van start met een Amsterdamse derby. Vorig seizoen waren de verschillen tussen JOS/Watergraafsmeer en AGB vrij duidelijk. In Oost werd het 3-0, in West 0-4. Uiteindelijk liet JOS/Watergraafsmeer promotie mis en haalde er afgelopen zomer routine bij om onder de nieuwe trainer Cor ten Bosch alsnog terug te keren in de Hoofdklasse. Met de groepswinst in de districtsbeker hadden de Amsterdammers al het eerste succesje.

Foto: John Beckman

Bij AGB ging het er anders aan toe. Na de handhaving werd de selectie door trainer Imdat Ilguy gerenoveerd om op termijn een vast gezicht in het linkerrijtje te worden. Daarvoor duurt het overigens nog wel even, zei Ilguy twee weken geleden. Zijn ploeg pakte slechts één punt in de districtsbeker en moet op elkaar worden ingespeeld. “Wij hebben nog zeker vier of vijf weken nodig. Met JOS/Watergraafsmeer en Legmeervogels krijgen we in de eerste vier wedstrijden gelijk twee titelkandidaten. In die periode moeten wij zoveel mogelijk punten proberen te sprokkelen.”

Zondag 1A. 23/09, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

Ouderkerk – DCG
Een reuzendoder, zo kon Ouderkerk in de tweede seizoenshelft genoemd worden. De ploeg van Lex van der Horst stuntte met zeges op SDZ en ZSGOWMS, maar uiteindelijk was het niet genoeg om een plek in de nacompetitie te bemachtigen. Daar mikken de Ouderkerkers dit seizoen wel op, alleen is de derde klasse C er door de komst van DCG (gedegradeerd) en IVV (gepromoveerd) er niet zwakker op geworden. De competitiestart is direct tegen één van de kampioenskandidaten: DCG.

Foto: Jos Spitteler

De tegenstander verwelkomde liefst 23 spelers, waarvan een aantal eerste klasse-ervaring met zich meenemen naar de Amsterdammers. De nieuwe trainer Senel Cebar (afkomstig van AGB) slaagde erin om met de club direct de bekerpoule te winnen, iets wat Ouderkerk niet lukte. Toch was Cebar nog niet helemaal tevreden: “Er zitten ook weinig automatismen in en moeten er een geheel van maken. Dat het nog niet op elkaar ingespeeld is, is geen excuus. We moeten er dit weekend (tegen Ouderkerk, red.) gewoon staan. De eerste wedstrijden zijn direct belangrijk.” Opvallend is dat Cebar nog nooit van Ouderkerk won. In het seizoen 2015/16 pakte hij met AGB één punt uit twee wedstrijden.

Zondag 3C. 23/09, 14:00 uur. Sportpark Wethouder Koolhaasweg, Ouderkerk aan de Amstel

Vijf extra tips:
AFC – ARC (1A)
Blauw-Wit Beursbengels – Arsenal (2A)
Kadoelen – De Dijk (3A)
SDZ – Elinkwijk (2B)
Diemen – Sporting Martinus (3C)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!