Home / Algemeen / De toppers in de finaleweken: Pinksterweekend voor de eindstreep

De toppers in de finaleweken: Pinksterweekend voor de eindstreep

Over anderhalve is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. Voor het Pinksterweekend – ja, er wordt gevoetbald op Eerste Pinksterdag – kunnen er weer een paar champagneflessen worden klaargezet.

AFC – Kozakken Boys
Nog nooit won AFC een officiële wedstrijd van Kozakken Boys. Het onderlinge resultaat van de vijf onderlinge ontmoetingen zegt genoeg: één gelijkspel, vier zeges voor Kozakken Boys en een doelsaldo van 20-4. En dan zijn de Werkendammers momenteel ook nog in de titelstrijd verwikkeld, terwijl AFC de punten heel hard nodig heeft om de nacompetitie tegen degradatie te ontlopen.

Foto: Orange Pictures

De ploeg van André Wetzel bewees zichzelf geen goede dienst door slechts een punt over te houden aan het bezoek aan hekkensluiter Achilles’29, dat daarvoor negentien wedstrijden op rij verloor. De Amsterdammers staan slechts twee punten boven de nacompetitiestreep. Voor Raily Ignacio betekent het een weerzien met zijn oude club.

Tweede Divisie. 19/05, 18:00 uur. Sportpark Goed Genoeg

HBOK – OSV
Zolang er nog hoop is, blijft HBOK zich richten op handhaving. Na slechts één punt uit de laatste vier wedstrijden te hebben gepakt, won de ploeg van Jan de Haze zowaar weer een keer. AMVJ werd in de slotfase verslagen, waardoor de Zunderdorpers geen last meer zullen hebben van rechtstreekse degradatie en er zelfs een klein kansje is om de nacompetitie te ontlopen.

Daarvoor moet HBOK de laatste twee wedstrijden winnen en hopen dat de concurrentie punten laat liggen. Tegen AMVJ lukte het, nu wacht OSV. Die ploeg is nog niet helemaal veilig en kan de punten ook goed gebruiken. Saillant detail is dat Tim Beelen en Joey Noordenbos komende zomer de oversteek maken naar Oostzanerwerf. Tweeënhalf jaar geleden won HBOK voor het laatst van OSV. Overigens verkeerde de thuisploeg ook toen in degradatiegevaar: 4-2.

Zaterdag 2A. 19/05, 14:30 uur. Sportpark Willem van Schalkwijk, Zunderdorp

SDZ – Diemen
Bij SDZ houden ze met alle scenario’s rekening. Eén daarvan zou komend weekend al het kampioenschap kunnen betekenen. Bij winst op Diemen en puntverlies van RODA’23 zijn de Amsterdammers voor het tweede jaar op rij kampioen. De ploeg van Kai Meeuwsse heeft bovendien iets goed te maken. Vlak voor de winterstop speelden de Amsterdammers met 2-2 gelijk. Diemen is bovendien nog niet honderd procent zeker van een langer verblijf in de derde klasse.

Ondertussen zal er ook met een schuin oog gekeken worden naar de verrichtingen van RODA’23. De achtervolger gaat op bezoek bij laagvlieger VVH/Velserbroek. SDZ bleef daar vorige week steken op een gelijkspel en ook de Bovenkerkers houden hier geen fijne herinneringen aan over. Vorig seizoen werd in Velserbroek met 6-5 verloren. Mocht het kampioenschap nog niet beslist zijn, zal de apotheose op de laatste speeldag plaatsvinden in een rechtstreeks duel.

Zondag 3C. 20/05, 14:00 uur. Sportpark Transformatorweg

Zwanenburg – HBC
Niets is leuker dan op eigen veld kampioen worden tegen de directe concurrent. Voor Zwanenburg zijn alle ingrediënten aanwezig om op Eerste Pinksterdag de hoofdprijs te grijpen. De ploeg van Mehmet Simsek heeft alles in eigen hand, met één punt voorsprong op runner-up HBC.

Foto: Hans van Dijk

Het heenduel ging in Heemstede met 3-0 verloren. De Zwanenburgers zijn tien wedstrijden op rij ongeslagen en moeten dat ook volhouden tegen HBC, want mocht het op doelsaldo uitkomen, staat HBC er veel beter voor. Vorig seizoen slaagde Zwanenburg er niet in om via de nacompetitie terug te keren naar de derde klasse, met een kampioenschap zou de stap rechtstreeks kunnen worden gemaakt.

Zondag 4E. 20/05, 14:00 uur. Sportpark Zwanenburg

‘T Knooppunt – Hovocubo
De twee grote favorieten voor de landstitel staan tegenover elkaar in de finale om het Kampioenschap van Nederland. De nummers twee (‘T Knooppunt) en één (Hovocubo) van de reguliere competitie. In de eindstand eindigde Hovocubo met een voorsprong van tien punten, maar dat betekent niets voor de best-of-three.

Vorig seizoen streden de twee ploegen ook al om de landstitel, samen met FC Eindhoven. ‘T Knooppunt ging er uiteindelijk met het kampioenschap vandoor. Om de titel te kunnen prolongeren, moest de ploeg van Hicham Benhammou diep gaan. De Amsterdammers hadden een beslissende derde wedstrijd nodig tegen Volendam, waarin zij de overwinning niet cadeau kregen. Hovocubo is volgens de insiders licht favoriet en dat vinden ze bij ‘T Knooppunt helemaal niet erg.

Landskampioenschap zaalvoetbal. 18/04, 21:00 uur. Sporthallen Zuid

Vijf extra tips:
OFC – Be Quick 1887 (Derde Divisie)
Amstelveen – Blauw Wit Beursbengels (2A)
DCG – PVCV (2B)
ZSGOWMS – Schoten (3C)
De Dijk (zat) – KFC (4C, kampioenschap)

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!