De toppers in de finaleweken: start van derde periode

Over ruim twee maanden is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. Voor eerste klasse en lager begint komend weekend de derde periode.

AFC – TEC
Een serieuze degradatiekraker. Na een nieuwe puntenstraf voor Achilles’29 lijkt de eerste degradant uit de Tweede Divisie bekend en om het andere ticket omlaag te ontlopen, kan AFC de punten goed gebruiken. De ploeg van André Wetzel leek vorige week dicht bij een stunt op bezoek bij Katwijk, maar verspeelde voor de tweede keer op rij een 0-2 voorsprong.

Foto: Orange Pictures

Omdat ook TEC een verrassend punt pakte tegen een hoogvlieger (Kozakken Boys) schoten de Amsterdammers hier niets mee op. Zij blijven voorlaatste staan, één punt onder de club uit Tiel met een wedstrijd minder gespeeld. AFC heeft bovendien iets goed te maken na de 2-0 nederlaag eerder dit seizoen. Op eigen veld werd echter nog niet verloren van de concurrent.

Tweede Divisie. 18/03, 14:30 uur. Sportpark Goed Genoeg

AFC (zaterdag) – Rijsoord
Uit de laatste zeven wedstrijden pakte nieuwkomer AFC slechts drie punten in de zaterdag Hoofdklasse A. Het betekent dat de ploeg van Benno Nihom alle zeilen bij moet zetten om degradatie of de nacompetitie te ontlopen. Na afloop van de nederlaag tegen Noordwijk, drie weken geleden, zei Nihom dat de punten gepakt moeten worden tegen de directe concurrenten. In ’s Gravenzande lukte dit niet, tegen Rijsoord krijgen de Amsterdammers een nieuwe kans.

Foto: Pieter Vermeer / Haaglanden Voetbal

De punten zijn zeer welkom, aangezien de volgende opponenten hoogvliegers Ter Leede en SteDoCo zijn. Momenteel staat AFC op een veertiende plek, welke nacompetitievoetbal betekent. De achterstand op de veilige zone is vier punten. Tijdens de heenwedstrijd in Rijsoord werd er niet gescoord (0-0).

Hoofdklasse A. 17/03, 14:45 uur. Sportpark Goed Genoeg

JOS/Watergraafsmeer – Zeeburgia
De derby van Oost. JOS/Watergraafsmeer en Zeeburgia; twee roemrijke clubs die elkaar vaak tegenkomen. De balans in deze eeuw: dertien officiële ontmoetingen, zeven overwinningen van JOS, drie keer een gelijkspel en drie zeges voor Zeeburgia. Eén van de JOS-zeges was de klinkende 1-5 eerder dit seizoen op bezoek bij Zeeburgia.

Foto: Mario Wormhoudt

In aanloop naar de derby kreeg JOS/Watergraafsmeer een tik te verwerken. De ploeg van Roy van der Mije gaf een 1-3 voorsprong uit handen bij AFC’34 (4-3) en zakte daardoor naar de vierde plaats. Zeeburgia kent geen al te best seizoen. Ondanks de negende plek staan zij slechts vier punten boven de nacompetitiestreep.

Zondag 1A. 18/03, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

Amstelveen – Arsenal
Het lukt Amstelveen niet om uit de gevarenzone van de zaterdag tweede klasse A te komen. Langzaam kruipt de ploeg van Laurens ten Heuvel omhoog, maar verder dan een nacompetitieplek zijn de Amstelveners niet gekomen. Daar kan komend weekend verandering in komen. Concurrent Arsenal, dat slechts twee punten meer heeft, komt op bezoek.

Foto: Hans van Beek

De promovendus heeft goede herinneringen overgehouden aan het heenduel. Toen won Arsenal op eigen veld vrij eenvoudig met 4-2. De Amsterdammers kenden een aardige eerste seizoenshelft, maar pakten uit de laatste zes wedstrijden slechts twee punten.

Zaterdag 2A. 17/03, 14:30 uur. Sportpark Sportlaan, Amstelveen

Schoten – SDZ
De enige wedstrijd in dit lijstje buiten de regio. En niet zomaar één. Na achtereenvolgens Sporting Martinus, Bloemendaal, RODA’23 en ZSGOWMS wacht SDZ nog een topper. Eentje waarin de koploper van de zondag derde klasse C iets goed te maken heeft, wanneer het op bezoek gaat bij nummer drie Schoten. Dat is de enige ploeg waar de Amsterdammers dit seizoen van verloren.

Foto: Mario Wormhoudt

Schoten presteert dit seizoen bovendien uitstekend tegen topploegen. RODA’23 moest er twee keer met ruime cijfers aan geloven, ZSGOWMS werd op een gelijkspel gehouden en bij SDZ eindigde het in 2-3. Bij winst doen de Amsterdammers uitstekende zaken, want dan zijn zij zonder kleerscheuren aan de reeks met achtervolgers gekomen.

Zondag 3C. 18/03, 14:00 uur. Sportpark Vergierdeweg, Haarlem

Vijf extra tips:
FC Lisse – De Dijk (Tweede Divisie)
WVHEDW – CSW (1A)
Blauw-Wit Beursbengels – AMVJ (2A)
HBOK – Monnickendam (2A)
ZSGOWMS – De Kennemers (3C)

Uiteraard zijn er nog veel meer aantrekkelijke wedstrijden. Kijk voor alle duels op de diverse klassenpagina’s.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!