Home / Algemeen / Preview competitie en tweede ronde beker: de gedachten verzetten

Preview competitie en tweede ronde beker: de gedachten verzetten

De meeste clubs maken komend weekend een uitstapje naar de districtsbeker. De kortste weg naar Europa, een mogelijk debuut in de landelijke beker als hoofdprijs of juist de kans om de gedachten even te verzetten na een matige start. In de Tweede en Derde Divisie zijn geen districtsbekerverplichtingen. Zoals vertrouwd zet Het Amsterdamsche Voetbal de meest opvallende, aansprekende en speciale wedstrijden op een rij.

Ondanks de afstraffing tegen Kozakken Boys (1-4 nederlaag, red.) deelt AFC nog altijd de tweede plaats in de Tweede Divisie. De grote nederlaag wil de ploeg van Ton du Chatinier van zich af spelen bij het FC Lienden van Hans Kraay jr. Sinds 2010/2011 spelen beide ploegen jaarlijks tegen elkaar: eerst in de Topklasse, nu in de Tweede Divisie. De Amsterdammers verloren de laatste vier ontmoetingen in de Betuwe.

Foto Joop Kappert | Een jaar geleden verloor AFC met 3-2 bij FC Lienden.
Foto Joop Kappert | Een jaar geleden verloor AFC met 3-2 bij FC Lienden.

Acht punten bedraagt de voorsprong van De Dijk nu op de concurrentie in de Derde Divisie. Bij een overwinning in de topper op bezoek bij Quick ’20 in Oldenzaal kan de koploper één van achtervolgers op een grotere achterstand zetten. OFC heeft inmiddels andere zorgen. De Oostzaners zijn naar de tiende plaats afgezakt en de laatste zege dateert van 2 oktober (2-5 bij Be Quick 1887). Winst op eigen veld tegen HBS is zondag vrij noodzakelijk om niet verder naar beneden te hoeven kijken.

Foto SDO | Een late gelijkmaker van SDO zorgde twee weken geleden nog voor een 1-1 gelijkspel tegen JOS.
Foto SDO | Een late gelijkmaker van SDO zorgde twee weken geleden nog voor een 1-1 gelijkspel tegen JOS.

Dan de districtsbeker, met een paar zeer interessante wedstrijden. Voor JOS/Watergraafsmeer wordt het weerzien met een competitiegenoot. De ploeg van Roy van der Mije krijgt SDO op bezoek. Een paar weken geleden werd het in Bussum nog 1-1. Ook twee andere clubs uit diezelfde zondag Hoofdklasse tegen een Amsterdamse tegenstander. Ajax ontvangt op De Toekomst Hoogland, terwijl WV-HEDW – nadat het in de eerste ronde werd vrijgeloot – op bezoek gaat bij Hollandia.

Daarnaast zijn er ook een paar regioderby’s. Op het Olympiaplein staan zondag derdeklasser Arsenal en zaterdag eersteklasser FC Aalsmeer tegenover elkaar. Waar het voor de thuisploeg een “mooie ervaring” is in de districtsbeker, hopen de gasten juist een stroeve seizoensstart van zich af te spelen met succes in het bekertoernooi.

Foto Mario Wormhoudt | Als koploper van de tweede klasse B krijgt AGB zondag landskampioen Koninklijke HFC 2 op bezoek.
Foto Mario Wormhoudt | Als koploper van de tweede klasse B krijgt AGB zondag landskampioen Koninklijke HFC 2 op bezoek.

FC Abcoude kent juist een uitermate goede start van het seizoen en deelt momenteel de tweede plaats in de zondag tweede klasse B. De ploeg van Tonnie Bras gaat dit weekend voor een uitstapje in de beker op bezoek bij vierdeklasser FC Purmerend. AGB, inmiddels koploper in die tweede klasse, ontvangt Koninklijke HFC 2, dat vorig seizoen nog landskampioen bij de reserves werd.

Slechts één club is met zowel het zaterdag als het zondagelftal present bij de laatste 72: ZSGOWMS. Voor de zaterdag derdeklasser staat een mooie testcase op eigen veld tegen eersteklasser Montfoort op het programma, terwijl het wisselvallig presterende zondagelftal de regioderby tegen het eveneens tegenvallende OSV (zondag) speelt.

Foto Mario Wormhoudt | Slaagt ZSGOWMS (zon) er na RODA'23 ook in om OSV (zon) uit te schakelen?
Foto Mario Wormhoudt | Slaagt ZSGOWMS (zon) er na RODA’23 ook in om OSV (zon) uit te schakelen?

Er is nog maar één vierdeklasser uit onze regio over in de districtsbeker: het nieuwe Atletico Club Amsterdam. De ploeg van Jamal Ahaddouch stuntte in de eerste ronde door derdeklasser Zandvoort uit te schakelen. De komende tegenstander, zondag eersteklasser Nieuw-Utrecht, is van bepaald een ander niveau om tegen te verrassen.

Uiteraard zijn er nog veel meer wedstrijden in de beker en competitie komend weekend. Kijk hiervoor elders op de site.