Swift hoopt op eerste overwinning op Ajax sinds 2010

Voor de elfde keer staan zaterdag Hoofdklassers Ajax en Swift komend weekend tegenover elkaar. Swift wacht sinds het seizoen 2009/10 op een overwinning op de stadsgenoot. Aanvallers Reda Kharchouch (Ajax) en Jaap Smeeing (Swift) blikken vooruit op het duel tussen de twee subtoppers. De Amsterdamse derby is uiteraard onze wedstrijd van de week.

Ajax is bezig aan een matige reeks met nederlagen tegen DFS Opheusden, Noordwijk en Achilles Veen. “We waren heel lang ongeslagen en dan is het vervelend als je in zo’n belangrijke fase van de competitie vier of vijf basisspelers moet missen”, probeert Kharchouch te zoeken naar een verklaring. “Het komt natuurlijk niet alleen daardoor, maar het heeft zeker invloed gehad op de resultaten.”

Tegenstander Swift heeft het daarentegen goed voor elkaar. De ploeg van Mark Evers bereikte tegen EDO (1-7 winst) de halve finale van de districtsbeker en het won in de competitie met 0-4 van Breukelen. “We zitten de laatste weken in een flow,” vertelt Smeeing. “Tegen RVVH (0-1 verlies) was ik er niet bij, maar ik hoorde dat we die wedstrijd ook goed speelden alleen ongelukkig verloren. Verder hebben we de laatste tijd alleen maar goede resultaten geboekt. We zijn aanvallender gaan spelen en iedereen weet in die speelstijl wat zijn taken zijn. Daarnaast is er echt de wil binnen het team om een goede reeks neer te zetten.”

Foto Orange Pictures / Rob van Vliet | Ajax leed tegen Achilles Veen haar derde nederlaag op rij.

Smeeing verkeert op dit moment in een goede vorm. De aanvaller tekende tegen EDO voor een hattrick. “Ik was verrast door het niveau van EDO. Dat neemt alleen niet weg dat wij goed speelden. Het ging lekker en ik was blij met mijn drie goals. Het zal zaterdag alleen veel lastiger worden. We hebben het altijd moeilijk tegen Ajax. Ik verwacht dat het een spannende wedstrijd wordt waarin het dichtbij elkaar zal liggen. Zij zijn voetballend erg sterk, maar ik denk dat wij daarin mee kunnen. Hopelijk kunnen wij op basis van strijd en mentaliteit dan het verschil maken.”

Volgens Kharchouch zal het verschil, net als de afgelopen ontmoetingen, niet groot zijn. “Swift is een sterk team dat veel wilskracht heeft en alles geeft. Wij zullen daarom ook honderd procent moeten geven. Ik denk dat wij voetballend beter zijn. Tegen Achilles Veen hebben we ook laten zien dat we bij de best voetballende ploegen in de competitie horen. We vergeten alleen de kansen te benutten en dan krijg je ‘m tegen. Tegen Swift moeten wij ervoor zorgen dat we scherper zijn.”

Foto Paul Stoeltie | Jaap Smeeing verwacht een spannende wedstrijd tegen Ajax.

De rechtsbuiten hoopt op een herhaling van het eerste treffen dit seizoen tussen beide clubs, toen hij voor het winnende doelpunt zorgde. “Ik ben van plan om dat zaterdag weer te doen,” klinkt Kharchouch zelfverzekerd. “Het was een mooi moment om in een derby vlak voor tijd de winnende te maken.  Het zal in ieder geval een wedstrijd vol met strijd en passie worden. Gelukkig zijn wij weer bijna compleet. Ik heb veel vertrouwen in een overwinning.”

Smeeing heeft het gevoel dat zijn ploeg iets goed te maken heeft. “Na de ongelukkige nederlaag willen we nu wel een keer aan het langste eind trekken. Het maakt in mijn ogen niet zoveel uit dat wij in een goede flow zitten en Ajax misschien in een iets mindere flow. Dat telt zaterdag niet. Het wordt alleen wel tijd voor een overwinning tegen Ajax, zo voelt het in ieder geval.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)