De grote vijf: voor titelkandidaten begint de tijd te tikken

Het aftellen is begonnen: nog drie speelronden te gaan. Nadat in april de eerste kampioenschappen gevierd konden worden, zullen in de laatste weken van de competities de overige prijzen verdeeld worden. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Voor het eerst nu ook buiten de regio.

Legmeervogels – JOS/Watergraafsmeer
De maand april verliep niet geheel voorspoedig voor zondag eersteklasser JOS/Watergraafsmeer. De Amsterdammers werden uit de beker geknikkerd, grepen op die manier naast een ticket voor de grote KNVB Beker en raakten bovendien de koppositie kwijt aan Velsen. Dat betekent dat de ploeg van Cor ten Bosch in de achtervolging moet om het kampioenschap te pakken en op die manier rechtstreeks naar de Hoofdklasse te promoveren. Anders zal het via de nacompetitie moeten gebeuren.

Foto: Ronald Bakker

Eerder dit seizoen won JOS met 3-2 van Legmeervogels. Op dat moment stonden de Uithoorners er slecht voor en bungelden de hele eerste seizoenshelft in de onderste regionen. Inmiddels gaat het een stuk beter met de formatie van Florian Wolf. Legmeervogels is definitief veilig en heeft zelfs een kleine kans op de derde periode. Daarvoor moet het zelf alles winnen en, net als JOS/Watergraafsmeer, hopen op puntverlies van lijstaanvoerder Velsen.

Zondag 1A. 12/05, 14:00 uur. Sportpark de Randhoorn, Uithoorn

Kampong – SDZ
Normaal gesproken behoren hiertoe alleen wedstrijden uit (de omgeving van) Amsterdam. Voor deze keer ook eentje buiten de regio, want in Utrecht kan SDZ zich voor de derde keer op rij tot kampioen kronen; nu van de zondag tweede klasse B. De Amsterdammers hebben een voorsprong van zes punten op de enige overgebleven concurrent en kunnen uitgerekend in het hol van de leeuw de titel grijpen. “Maar je moet eerst die beer neerknallen voordat je de huid kan verkopen”, zei trainer Kai Meeuwsse, zonder vooruit te lopen op alle mogelijke festiviteiten.

Foto: John Beckman

Het wordt in Utrecht een duel tussen de ploeg met de minste tegengoals (SDZ, 25) en het meest scorende team (Kampong, 83). Bovendien won SDZ de laatste vijf wedstrijden en Kampong de laatste drie. Eind november noteerde de koploper een overtuigende 4-1 zege, en dat met tien man vanwege een rode kaart voor verdediger Donny Kessing.

Zondag 2B. 12/05, 14:30 uur. Sportpark Maarschalkerweerd, Utrecht

HBOK – Reiger Boys
Iets eerder dan verwacht – omdat achtervolger Wartburgia verrassend verloor van laagvlieger ZCFC – greep HBOK op Paaszaterdag het kampioenschap in de zaterdag derde klasse A. Dat terwijl ze eigenlijk van plan waren om dit te vieren na het thuisduel tegen Reiger Boys. Dat zal alsnog gebeuren. Na afloop vindt de officiële huldiging plaats, gaat de selectie op de platte kar door Zunderdorp en is er bij terugkomst live muziek in de kantine.

Foto: Rikus de Lange

Tijdens de wedstrijd zelf staat er niet meer dan de sportieve eer op het spel. Reiger Boys is de laatste weken afgezakt naar de achtste plek en speelt nergens meer voor. In november had HBOK de nodige moeite met de Heerhugowaarders, die slechts met 2-3 werden verslagen.

Zaterdag 3A. 11/05, 14:30 uur. Sportpark Willem van Schalkwijk, Zunderdorp

De Meer – DCG
Koploper DCG liet op Tweede Paasdag een grote kans liggen om de eerste plek te verstevigen. Nadat achtervolger HBC (dat bovendien een wedstrijd minder gespeeld heeft) punten verspeelde, overkwam de Amsterdammers dat hetzelfde tegen IVV. Mede door die 2-4 nederlaag pakte de ploeg van Senel Cebar uit de laatste drie wedstrijden slechts één punt. “Kennelijk doet druk gewoon veel met spelers”, zei Cebar eind april.

De Meer behaalde vorige maand net als DCG slechts één punt. Omdat de concurrentie de laatste weken wel punten aan het schrapen is, is de ploeg van Stan Bijl nog altijd niet veilig. De promovendus staat drie wedstrijden voor het einde slechts twee punten boven de nacompetitiestreep. Daardoor heeft De Meer zelf ook een positief resultaat nodig, al was het in de heenwedstrijd volstrekt kansloos tegen de lijstaanvoerder.

Zondag 3C. 12/05, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

Geuzen Middenmeer – De Meer
Terwijl het zondagelftal van De Meer voor lijfsbehoud strijdt, vecht het zaterdagteam voor het kampioenschap in de zaterdag vierde klasse D. Daar lijkt de strijd pas op het laatste moment beslist te worden. Vijf ploegen staan binnen zeven punten van elkaar. Geuzen Middenmeer heeft als koploper de beste papieren en weet bij drie zeges dat de hoofdprijs voor hun is. Maar De Meer kan de spanning juist extra terugbrengen.

Het verschil tussen de twee clubs uit Oost – de koploper en nummer vier – bedraagt vijf punten. De Meer moet dus winnen om kans te houden om het kampioenschap of eventueel de nacompetitie. Van de laatste drie wedstrijden verloor de ploeg van Hans Verhoogt er twee (van concurrenten Overamstel en Vlug & Vaardig), en eerder dit seizoen ging het ook onderuit tegen de lijstaanvoerder: 2-3.

Zaterdag 4D. 11/05, 15:00 uur. Sportpark Voorland

Vijf extra tips:
WVHEDW – ARC (1A)
Blauw-Wit Beursbengels – AMVJ (2A)
Sporting Martinus – Ouderkerk (3C)
NFC – AC Amsterdam (4D)
Nieuw West United – Geuzen Middenmeer (4E)

Foto boven: Mario Wormhoudt

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)