De toppers in de finaleweken: de champagneflessen kunnen worden ontkurkt

Over ruim een maand is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. Komend weekend kunnen de eerste titelfeestjes pas gevierd worden, een maand later dan vorig seizoen. Nog vier wedstrijden te gaan.

AFC – FC Lisse
AFC leek de stijgende lijn te pakken en stond zelfs op een veilige plaats in de Tweede Divisie, totdat Koninklijke HFC de kleine opmars (drie zeges op rij) een halt toeriep. De ploeg van André Wetzel verloor de amateurklassieker met 3-1 en werd op de ranglijst weer gepasseerd door De Treffers.

Foto: Orange Pictures

Bij winst op concurrent FC Lisse gaat AFC die ploeg op de ranglijst voorbij. De Lissenaren hebben de laatste drie wedstrijden verloren en staan slechts vlak boven de nacompetitiestreep. De club is dit seizoen ongeslagen tegen Amsterdamse tegenstanders. De Dijk werd twee keer geklopt en FC Lisse won ook de heenwedstrijd van AFC: 2-0. De wedstrijd is zaterdagmiddag live te zien op FOX Sports.

Tweede Divisie. 21/04, 15:30 uur. Sportpark Goed Genoeg

Blauw-Wit Beursbengels – Buitenveldert
Blauw-Wit Beursbengels liet afgelopen weekend de kans liggen om de koppositie in de zaterdag tweede klasse A over te nemen van BOL. Terwijl de lijstaanvoerder bleef steken op een gelijkspel tegen Castricum, lukte het de Amsterdammers niet om HBOK te verslaan. Daarvoor wil de nummer twee zich revanche in de topper tegen nummer drie Buitenveldert, om in de nek te kunnen blijven hijgen van BOL.

Ook Buitenveldert heeft nog iets goed te maken. Zij gaven tegen DVVA een 2-0 voorsprong uit handen, om vervolgens met 2-3 onderuit te gaan. De ploeg van Wilfred den Breejen moet de derde plaats zien te behouden voor een plek in de nacompetitie. Blauw-Wit Beursbengels won de heenwedstrijd met minimaal verschil: 0-1. Het duel is onze Wedstrijd van de Week.

Zaterdag 2A. 21/04. 14:30 uur. Sportpark Sloten

HBOK – BOL
Misschien kan HBOK een handje helpen in de titelstrijd. De Zunderdorpers hebben de punten zelf ook keihard nodig en krijgen koploper BOL op visite. In Broek op Langedijk slaagde HBOK er eerder dit seizoen niet in om te stunten (4-2), maar BOL blijkt in de tweede seizoenshelft niet zo ongenaakbaar als zij voor de winter waren.

Foto: Rikus de Lange

Doordat AMVJ de inhaalwedstrijd van hekkensluiter Castricum won, heeft HBOK nog een voorsprong van zes punten op de laatste plek. De huidige dertiende plaats betekent nacompetitie. Daartoe lijkt de ploeg van Jan de Haze ook veroordeeld, met een achterstand van zeven punten op de veilige zone. In 2018 pakte HBOK vier punten tegen Blauw-Wit Beursbengels. Een resultaat tegen BOL is niet ondenkbaar.

Zaterdag 2A. 21/04 14:30 uur. Sportpark Willem van Schalkwijk

Purmersteijn – SRC
In Purmerend weten ze wekenlang dat het zaterdagelftal van Purmersteijn kampioen wordt van de vierde klasse A. Het duurt echter tot vier wedstrijden voor het einde, omdat achtervolger Flamingo’s ’64 als kauwgom op je schoen vervelend bleef plakken. Nu de concurrent puntverlies heeft geleden, kan Purmersteijn het debuutseizoen glans geven tegen SRC.

Foto: Jeroen Hijlkema

Het hele feest, met meerdere zangers, staat, het enige wat nog gedaan moet worden is de laagvlieger te verslaan. In de heenwedstrijd ging dat niet heel gemakkelijk met ‘slechts’ 0-2. Inmiddels is het doelsaldo van Purmersteijn de honderd gepasseerd en werd dit seizoen nog geen wedstrijd verloren. Ze zijn overduidelijk toe aan de derde klasse.

Zaterdag 4A. 21/04 14:30 uur. Sportpark Purmersteijn, Purmerend

CTO’70 – Sporting Martinus
Ook CTO’70 is klaar voor een stap hogerop. Vorig seizoen strandde de ploeg van Latif Wooter in de nacompetitie, nu kunnen de Duivendrechters rechtstreeks promoveren. Met tien punten voorsprong op achtervolger Sporting Martinus is het kampioenschap slechts een kwestie van tijd. CTO’70 wil dat zo snel mogelijk voor elkaar krijgen, uitgerekend wanneer de runner-up op bezoek komt.

Sinds 25 november 2017 is de koploper foutloos in de vierde klasse D. De laatste keer dat CTO’70 puntverlies leed, was uitgerekend op bezoek bij Sporting Martinus (1-1). De 0-2 overwinning van vorige week op FC Amsterdam, aan de hand van oud-Ajacied Kiki Musampa, was een voorproefje op het kampioenschap.

Zaterdag 4D. 21/04 14:30 uur. Sportpark De Hoop, Duivendrecht

Vijf extra tips:
WVHEDW – FC Aalsmeer (1A)
Hoofddorp – JOS/Watergraafsmeer (1A)
DVVA – Arsenal (2A)
SDZ – Spaarnwoude (3C)
Sporting Martinus – Ouderkerk (3C)

Uiteraard zijn er nog veel meer aantrekkelijke wedstrijden. Kijk voor alle duels op de diverse klassenpagina’s.