Home / Algemeen / De toppers in de finaleweken: eindsprint wordt ingezet

De toppers in de finaleweken: eindsprint wordt ingezet

Over een maand is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. Na twee inhaalweekenden kan iedereen zich opmaken voor drie ‘finales’, met komend weekend mogelijk drie kampioenen: CTO’70, Real Sranang en Eendracht’82.

De Dijk – VVSB
Voor De Dijk is het doek in de Tweede Divisie bijna gevallen. De ploeg van Jochem Twisker zag de achterstand op TEC groeien naar vijf punten. Mocht de concurrent verrassend koploper Katwijk verslaan, en slagen de Amsterdammers er niet in om het bezoekende VVSB te kloppen, kan het komend weekend al over zijn.

Na afloop van het heenduel in de zomer waren er nog allemaal vrolijke gezichten bij de Amsterdammers. In Noordwijkerhout werd in de slotfase een achterstand omgebogen in een 1-3 overwinning. De drie doelpuntenmakers van dat duel zijn in de tussentijd verdwenen: Jerghinio Sahadewsing, Abderrahim Loukili en Nabil el Gourari. Jack Honsbeek keert zondag voor het eerst terug in de regio sinds hij in de winterstop hoofdtrainer is geworden van VVSB.

Tweede Divisie. 13/05, 14:00 uur. Sportpark Schellingwoude

AFC – Achilles Veen
Eens boven de streep, tot het einde boven de streep. Dat is het credo voor AFC. Of was, eigenlijk. Omdat de concurrenten de laatste weken begonnen punten te pakken, is AFC weer op een nacompetitieplek beland. Drie wedstrijden heeft de ploeg van Benno Nihom om dit te ontlopen en zich in het debuutseizoen in de zaterdag Hoofdklasse veilig te spelen.

Foto: Tom Poederbach

De Amsterdammers zijn de laatste vier wedstrijden ongeslagen gebleven. Die reeks kan worden voortgezet wanneer Achilles Veen langskomt. Op bezoek bij de subtopper werd eerder met 2-1 verloren. Tegen de andere twee opponenten in de laatste weken werden wel punten gepakt door de nummer dertien: Smitshoek en Rijnvogels.

Hoofdklasse A. 12/05, 14:45 uur. Sportpark Goed Genoeg

JOS/Watergraafsmeer – Legmeervogels
Het kampioenschap in de zondag eerste klasse A kan JOS/Watergraafsmeer uit zijn hoofd zetten. De ploeg van Roy van der Mije verspeelde zelf de laatste kansen door de topper tegen koploper Fortuna Wormerveer te verliezen. De Amsterdammers bevinden zich sowieso in een lastige periode. Uit de laatste vijf wedstrijden werden slechts vier punten gepakt en kwam daar ook een bekeruitschakeling bij.

Foto: Ronald Bakker

Het vizier kan nu op de nacompetitie, waar JOS al voor geplaatst is. De eindstand is hiervoor belangrijk. De hoogst geëindigde periodewinnaar (hoogstwaarschijnlijk de nummer twee) is immers in de eerste ronde vrij. De achterstand op die derde plek is twee punten. Legmeervogels moet nog aan de bak om zich te verzekeren van de nacompetitie. Dit kan door het winnen van de derde periode of een hoge eindklassering. Het heenduel in Uithoorn leverde geen winnaar op.

Zondag 1A. 13/05, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

RODA’23 – ZSGOWMS
ZSGOWMS heeft het gewilde nacompetitieticket binnen. De ploeg van Murat Böke maakte geen fout in twee inhaalduels en won daardoor de tweede periodetitel. In de resterende competitieduels kunnen de Amsterdammers zich opmaken voor het toetje in juni, om terug te keren in de tweede klasse. Misschien zit er nog een tweede plek in, alleen moet hiervoor wel alles gewonnen worden.

Foto: Mario Wormhoudt

Zijn collega zondag in Bovenkerk aan de overkant is een oude bekende: Cor ten Bosch. De twee kennen elkaar nog uit hun tijd bij AFC: in het kampioensjaar (2009/2010) was hij de rechterhand van Ten Bosch. RODA’23 moet winnen om de druk te kunnen blijven opvoeren op koploper SDZ, in aanloop naar de anticlimax op de laatste speeldag: RODA’23 – SDZ.

Zondag 3C. 13/05, 14:00 uur. Sportpark Bovenkerk

Real Sranang – Ankaraspor
Drie keer zou scheepsrecht moeten zijn. Na twee jaar op rij in de nacompetitie te zijn gestrand – een derde en tweede plek in de eindstand – kan Real Sranang nu direct de stap naar de derde klasse maken. De enige ploeg die het elftal van Ruben Codrington nog van het kampioenschap van de zondag vierde klasse G kan afhouden, is uitgerekend de aanstaande tegenstander en sportparkgenoot Ankaraspor.

Dat zal overigens niet de eerste keer zijn. Eerder dit seizoen slaagde de runner-up hier al in, waarmee Ankaraspor zelfs even de koppositie overnam. Real Sranang verzuimde vorige week tegen middenmoter Fortius (0-0) een flink voorschot op het kampioenschap te nemen. Met drie wedstrijden te gaan is de voorsprong vijf punten.

Zondag 4G. 13/05, 14:30, Sportpark Middenmeer

Vijf extra tips:
Ajax – Sparta Nijkerk (Hoofdklasse B)
Purmersteijn – Alphense Boys (Hoofdklasse A)
Buitenveldert – Jong Holland (2A)
RKAVIC – CTO’70 (4D, kampioenschap)
DRC – Eendracht’82 (5B, kampioenschap)