De toppers in de finaleweken: vijf keer knallen

Over anderhalve maand is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. In het mooie lenteweer neemt de spanning steeds meer toe. Nog vijf wedstrijden te gaan.

De Dijk – HHC Hardenberg
De Dijk greep afgelopen weekend mis voor de ‘laatste strohalm’. Door een late en zure 2-1 nederlaag bij stadgenoot en concurrent AFC zagen de Amsterdammers zichzelf verder in het degradatiedrijfzand zakken. De Dijk is nog altijd de nummer voorlaatst en de achterstand op de veilige zone neemt met de week toe. Een nieuwe overwinning is zeer wenselijk voor de ploeg van Jochem Twisker.

Foto: Orange Pictures

De Dijk won dit kalenderjaar nog geen thuiswedstrijd. Alle duels aan de eigen Schellingwouderdijk werd verloren. HHC Hardenberg won dit seizoen slechts twee uitwedstrijden. De opponent uit Overijssel kwam in september ook al naar Amsterdam voor de eerste ronde van de KNVB Beker. Toen won De Dijk met 2-1 en werd het een ronde later door Ajax uitgeschakeld. In competitieverband werd in Hardenberg met 3-1 verloren.

Tweede Divisie. 14/04, 16:00 uur. Sportpark Schellingwoude

AFC (zaterdag) – RVVH
Eens boven de streep, tot het einde boven de streep. Na de overtuigende 0-6 overwinning op hekkensluiter Argon zijn ze bij AFC vol vertrouwen dat handhaving in de Hoofdklasse als nieuwkomer moet lukken. De Amsterdammers staan weer boven de streep en kunnen de volgende stap zetten wanneer een andere concurrent (RVVH) op bezoek komt.

Foto: Tom Poederbach

In Ridderkerk leek de ploeg van de vertrekkende Benno Nihom de volle buit te pakken, totdat zijn ploeg het in het laatste kwartier weggaf: 3-1. De oefenmeester kondigde al aan dat het duel met RVVH ook cruciaal zal zijn. Bij winst lijkt rechtstreekse degradatie uit zicht en heeft AFC in de resterende duels slechts een paar punten nodig om zich helemaal veilig te spelen. “Maar we moeten ons geen zorgen maken, want we gaan het gewoon fiksen.”

Zaterdag Hoofdklasse A. 14/04, 14:45 uur. Sportpark Goed Genoeg

Ajax – Eemdijk
Ook al heeft trainer Jorg Smeets zich verzoend met de titelstrijd en richten de Amsterdammers zich alleen op de nacompetitie; er is nog een opening. Doordat alle omliggende concurrenten punten bleven morsen en Ajax de juiste lijn te pakken had, klommen zij naar de tweede plek. De achterstand op koploper Eemdijk is slechts vijf punten en die kan in een rechtstreeks duel verkleind worden om de titelstrijd nieuw leven in te blazen.

Foto: Orange Pictures

De Amsterdammers hebben vol vertrouwen naar de topper toegewerkt. Ajax gaat aan kop in de derde periode en de laatste vijf wedstrijden (competitie en beker) zorgden voor een fraaie score van vijf overwinningen en een doelsaldo 17-0. Die nul van de afgelopen weken is belangrijk, want in de heenwedstrijd legde Eemdijk nog de defensieve kwetsbaarheid bloot: 4-3. Oud-Ajacieden Deen van Embriqs en Mauro Franken keren voor even terug in de hoofdstad.

Zaterdag Hoofdklasse B. 14/04, 14:30 uur. Sportpark De Toekomst

Blauw-Wit Beursbengels – HBOK
Beter kon HBOK dit kalenderjaar niet openen. Getroffen door de degradatiestress en personeelsproblemen wonnen de Zunderdorpers verrassend van hoogvlieger Blauw-Wit Beursbengels (3-0). Toch moest trainer Marc Onsia even later plaatsmaken voor Jan de Haze. Ook De Haze slaagde er niet in om het degradatiespook weg te jagen uit Zunderdorp. HBOK wacht nog vijf zware weken, omdat hekkensluiter Castricum voorzichtig in de nek hijgt. En dan kreeg de nummer voorlaatst afgelopen weekend ook een flinke tik te verwerken tegen Amstelveen: 1-6.

Foto: Hans van Beek

In 2014 streden beide ploegen tegen elkaar om het kampioenschap van de tweede klasse A. HBOK ging er toen met die hoofdprijs vandoor, Beursbengels kelderde naar beneden en krabbelde na een fusie met Blauw-Wit weer op uit de derde klasse. Als promovendus doen de Amsterdammers het uitstekend met een tweede plek, op twee punten van koploper BOL. Bovendien zijn ze dit seizoen op eigen veld ongeslagen.

Zaterdag 2A. 14/04, 14:30 uur. Sportpark Sloten

Legmeervogels – Fortuna Wormerveer
De weken van de waarheid. De komende periode kan Legmeervogels zichzelf tot titelfavoriet bombarderen of alle hoop zien vervliegen. De ploeg van Michel Nok speelt achtereenvolgens tegen Fortuna Wormerveer (eerste), DEM (derde) en JOS/Watergraafsmeer (vierde). Zelf zijn de Uithoorners, dankzij puntverlies van de concurrentie, naar de tweede plek geklommen.

Foto Ronald Bakker

Legmeervogels kent geen al te best track-record tegen de concurrenten. Tegen JOS/Watergraafsmeer werd gelijkgespeeld, maar DEM en Fortuna Wormerveer waren te sterk voor de outsider. Begin dit kalenderjaar verloor Legmeervogels op bezoek bij de koploper met 2-0 en heeft dus iets goed te maken tegen het Fortuna Wormerveer van voormalig OFC-trainer Martin de Groot.

Zondag 1A. 15/04, 14:00 uur. Sportpark Randhoorn, Uithoorn

Vijf extra tips:
Koninklijke HFC – AFC (Tweede Divisie)
JOS/Watergraafsmeer – FC Uitgeest (1A)
Zeeburgia – AGB (1A)
Buitenveldert – DVVA (2A)
Ouderkerk – ZSGOWMS (3C)

Uiteraard zijn er nog veel meer aantrekkelijke wedstrijden. Kijk voor alle duels op de diverse klassenpagina’s.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!