Foto Hans van Beek

De toppers in de finaleweken: zomertijd maakt einde aan ijskoude omstandigheden

Over ruim twee maanden is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. Na een ijskoud weekend belooft het ingaan van de zomertijd in de nacht van zaterdag op zondag voor veel goeds de komende weken. Nog acht wedstrijden te gaan.

AGB – Fortuna Wormerveer
Niets is lekkerder dan punten afsnoepen van een ongeslagen koploper. Eind oktober poetste AGB twee keer een achterstand weg op bezoek bij Fortuna Wormerveer. Heel ondenkbaar is het dus niet voor de terugwedstrijd in Amsterdam. De promovendus is inmiddels steeds meer gewend geraakt aan het niveau in de eerste klasse, terwijl de ploeg van Martin de Groot (ex-OFC) nog geen nederlaag heeft geleden.

Foto: Peter Seijmour

Vorige week klom AGB weer uit de gevarenzone. Concurrent Assendelft werd na een vroege rode kaart eenvoudig opzij gezet, waardoor de formatie van trainer Senel Cebar op de veilige tiende plek staat. De oefenmeester heeft aangegeven extra gemotiveerd te zijn voor het treffen met Fortuna Wormerveer. Een stuntje zou een flinke stap in de goede richting zijn voor handhaving.

Zondag 1A. 25/03, 14:30 uur. Sportpark Ookmeer

Buitenveldert – Amstelveen
Het was pas oktober, maar de overwinning van Amstelveen op Buitenveldert viel toen al ‘broodnodig’ of zelfs ‘cruciaal’ te noemen. De Amstelveners kwamen er sindsdien niet echt bovenop en verkeren het hele seizoen in de degradatiezorgen. De aansluiting met de veilige ploegen is er nog steeds, alleen kan de stap over de nacompetitiestreep niet worden gezet omdat ook de concurrenten punten blijven pakken.

Foto: Hans van Beek

De ploeg van Laurens ten Heuvel moet komend weekend op bezoek bij een ploeg in vorm: Buitenveldert. De Amsterdammers liepen de tweede periodetitel mis, maar zijn met een derde plaats op de ranglijst nog altijd goed in de race voor een ticket voor de nacompetitie. Spits Donny van de Pol heeft inmiddels meer doelpunten gemaakt dan wedstrijden gespeeld: negentien om achttien.

Zaterdag 2A. 24/03, 14:30. Sportpark Buitenveldert

Arsenal – HBOK
Na vier nederlagen op rij pakte HBOK zaterdag eindelijk weer een punt tegen streekgenoot Monnickendam. Het enige probleem: dat deden alle concurrenten ook. De ploeg van Jan de Haze schoot er zo niets mee op, liep slechts een klein beetje uit op de donkerrode streep, maar bezet nog altijd de dertiende plek.

Foto: Rikus de Lange

Tegen Arsenal kan de achterstand op de veilige plekken worden verkleind. Die ploeg liet vorige week in de slotfase twee punten liggen in Amstelveen en heeft een kleine voorsprong op de nacompetitiestreep. De Amsterdammers kunnen vertrouwen putten uit het eerdere treffen met HBOK. Toen kwam Arsenal terug van een 3-1 achterstand om uiteindelijk met drie punten Zunderdorp te verlaten (3-4).

Zaterdag 2A. 24/03, 14:30. Sportpark IJsbaanpad

DCG – Nieuw Utrecht
DCG heeft de smaak te pakken. Onder leiding van interim-trainer Brian Veldhuizen werd Vriendenschaar hardhandig naar huis gestuurd en pakten de Amsterdammers vorige week knap een punt bij de ongeslagen lijstaanvoerder NVC. Het enige nadeel voor DCG is dat de concurrenten de afgelopen weken ook weer wisten wat winnen is, waardoor zij nog altijd op een nacompetitieplek staan.

Foto: Mario Wormhoudt

Daar kan tegen Nieuw Utrecht verandering in worden gebracht. Drie jaar geleden stonden beide ploegen tegenover elkaar in de nacompetitie voor een plek in de eerste klasse. DCG won de tweestrijd, maar bleef uiteindelijk in de tweede klasse. Daarna fuseerden de Utrechters met Chabab. Nieuw Utrecht ligt DCG goed, want van de vijf onderlinge ontmoetingen verloren de Amsterdammers slechts één keer.

Zondag 2B. 25/03, 14:00 uur. Sportpark Ookmeer

Diemen – Sporting Martinus
Ondanks een fraaie reeks van zeven wedstrijden op rij ongeslagen, is Diemen nog niet helemaal veilig in de zondag derde klasse C. De ploeg van Gerrie Breugem verloor vorige week van concurrent United/DAVO, waardoor de voorsprong op de nacompetitiestreep is verkleind tot vier punten.

Foto: Alex van Elven

Sporting Martinus wil in de strijd om een promotieticket geen averij oplopen. Na Diemen treffen de Amstelveners concurrenten RODA’23 en ZSGOWMS, terwijl ondertussen ook Schoten en Ouderkerk azen op hun derde plek. De heenwedstrijd eindigde in 2-1 en van de laatste elf ontmoetingen won Diemen er maar drie.

Zondag 3C. 25/03, 14:30 uur. Sportpark Diemen

Vijf extra tips
FC Lienden – De Dijk (Tweede Divisie)
Ter Leede – AFC (Hoofdklasse)
EDO – JOS (1A)
SDZ – United/DAVO (3C)
Swift – VVA/Spartaan (4F)

Uiteraard zijn er nog veel meer aantrekkelijke wedstrijden. Kijk voor alle duels op de diverse klassenpagina’s.