Heeft de vijfde klasse nog wel bestaansrecht? Al zes teams teruggetrokken!

Op zaterdag heb je al twee jaar geen vijfde klasse meer. Op zondag stapte de KNVB eind vorig seizoen af van de zesde klasse. Moeten we niet ook gelijk de vijfde klasse afschaffen nu er dit seizoen al zes teams (drie uit 5C en drie uit 5D) zich hebben teruggetrokken?

Vorige week besloot het Haarlemse THB zich terug te trekken uit de vijfde klasse C en dinsdag trok het Amsterdamse Overamstel haar eerste zondagelftal een paar wedstrijden voor het einde van de competitie terug uit de vijfde klasse D. Naast Heemstede, Parkstad, Buitenboys en Muiden brengt dat het totaal al op zes dit seizoen.

Diverse malen heeft de KNVB de competitie-opzet moeten wijziging. Van twee naar drie periodes en weer terug. In 5C is het zelfs zo erg dat er nog maar acht ploegen in competitie zitten. Eén wordt kampioen en drie spelen er nacompetitie. Lekker spannend! En wanneer voetbal je nog? Afgelopen weekend werd er slechts één wedstrijd gespeeld. Het eerstvolgende duel staat gepland op 3 april en op 10 april zijn er ook weer twee. De server van Het Amsterdamsche Voetbal kan het allemaal niet meer aan en krijgt de periodestanden niet meer correct op de site. De stand van de vijfde klasse C is gelukkig wel goed.

Waterloo is zelfs al kampioen en hoeft nog maar een wedstrijd te spelen. Trainer Van Duivenvoorde zegt tegen het Haarlems Dagblad: “Het is schandalig. THB heeft twee keer op rij geen elftal op de been kunnen brengen en zijn uit de competitie gehaald. We zitten met slechts acht ploegen in de poule. Dat zou de competitie niet geloofwaardig maken.” De ploeg uit Driehuis is in ieder geval niet meer te achterhalen, maar zal de champagne pas ontkurken als er uitspraak is over de gestaakte wedstrijd Sloterdijk – HYS waar iemand met een mes het veld op kwam.

De reden van terugtrekken is divers, maar vaak zijn het ploegen die al meerdere malen niet zijn komen opdagen en al de nodige strafpunten heeft. De regels van de KNVB schrijven voor dat als je twee keer niet komt opdagen, je uit de competitie wordt gehaald. De verantwoording ligt natuurlijk bij clubs. Buitenboys had geen trainer meer, Overamstel kampte met disciplinaire redenen en Muiden zag het waarschijnlijk niet meer zitten nadat ze na zeven wedstrijden al 72 doelpunten tegen had en vier strafpunten van de KNVB.

Wat de oorzaak ook moge zijn, clubs moeten zich in een eerder stadium realiseren wat de gevolgen zijn als ze zich inschrijven voor een competitie. Zeker als het gaat om een eerste elftal. Andere clubs nemen het namelijk wel serieus. Het alternatief? Als lager team in actie komen want dan kan je tenminste twee keer per jaar een ‘snipperdag’ aanvragen. Zo blijft het tenminste voor iedereen leuk. Dan maar geen vijfde klasse meer en net zoals op zaterdag de vierde klasse als laagste niveau hanteren. Dan heb je tenminste complete competities.

De tijden dat je hoog speelde als je in de vierde klasse KNVB (of hoofdklasse AVB) speelde, zijn al lang vervlogen.

Update 17 maart: De KNVB heeft Sloterdijk en HYS uit de competitie (5C) gehaald! Lees hier meer!

Mathijs Groenewoud
Hoofdredacteur Het Amsterdamsche Voetbal

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!