De grote vijf: de eerste tikjes worden uitgedeeld

De competitie is voor iedereen begonnen en in de eerste weken worden de verhoudingen langzaam duidelijk. Flitsende starten, teleurstellend beginnen of de concurrentie de eerste tikjes uitdelen; het gebeurt allemaal. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

AFC – Jong Almere City
Waar AFC vorig seizoen de winterstop inging met twaalf punten, heeft de tweededivisionist dat puntenaantal nu al na vijf wedstrijden bereikt. Op bezoek bij VVSB boog de ploeg van Uli Landvreugd een 2-0 achterstand om in een 2-4 zege. Als klap op de vuurpijl bereikten de Amsterdammers deze week ook de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker door de profs van Telstar te vernederen: 5-0.

Foto: Tom Poederbach

Om de druk te kunnen blijven uitoefenen op koploper IJsselmeervogels (één punt meer), dat de beladen derby tegen Spakenburg speelt, moet er gewonnen worden van laagvlieger Jong Almere City. De promovendus, onder leiding van Ivar van Dinteren (ex-SDO), pakte uit de eerste vijf wedstrijden vijf punten. Aanvaller Koen Bosma speelt tegen de Almeerders zijn laatste wedstrijd in het shirt van AFC.

Tweede Divisie. 29/09, 14:30. Sportpark Goed Genoeg

Swift – Capelle
De thuiswedstrijd tegen Capelle wordt door Swift aangegrepen om het complex, dat met drie nieuwe kunstgrasvelden een grote upgrade heeft gekregen, feestelijk te openen. Met een dweilorkest, parachutisten en international Tessel Middag (ex-Swift) als special guest pakken de Amsterdammers behoorlijk uit.

Foto: Orange Pictures

De Amsterdammers kunnen naar dat feest toeleven met de goede nasmaak van de overwinning vorige week bij SC Feyenoord, dat wordt gezien als één van de kampioenskandidaten. Fidel Yilmaz kroonde zich in Rotterdam tot matchwinner en lijkt na zijn zware knieblessure helemaal terug. Het waren bovendien de eerste drie punten voor Swift, dat nu twaalfde staat. Capelle, afgelopen seizoen gedegradeerd uit de Derde Divisie, staat één plaats lager.

Hoofdklasse zaterdag. 29/09, 14:30. Sportpark Olympiaplein

Buiksloot – HBOK
Een derby die door de buitenwereld wordt gezien als de ontmoeting tussen twee titelkandidaten. Beide ploegen ondergingen afgelopen zomer een behoorlijke metamorfose en maakten in de voorbereiding al indruk met klinkende zeges en de groepswinst in de districtsbeker, maar in de competitie telt dat allemaal niet.

Foto: Sandy Wijsman

HBOK begon uitstekend aan de zaterdag derde klasse A door Sporting Andijk, vorig seizoen nog tot het laatste moment kanshebber voor het kampioenschap, met maar liefst 9-1 van de mat te vegen. Buiksloot startte iets minder met een doelpuntloos gelijkspel tegen Reiger Boys. De ploeg van Remi Boshuizen is, in de zoektocht naar de eerste driepunter, gewaarschuwd voor het scorend vermogen van de bezoekers.

Zaterdag 3A. 29/09, 14:30. Sportpark Buiksloterbanne

AGB – Hoofddorp
AGB en Hoofddorp wisten zich in de zomer goed te versterken, maar in de eerste competitiewedstrijd kwam dat er nog niet helemaal uit. Beide ploegen begonnen met een nederlaag: AGB ging onderuit bij JOS/Watergraafsmeer (4-2) en Hoofddorp verslikte zich in het tiental van Boshuizen (0-1).

Foto: Ton Hofstra

Hoofddorp-aanvaller Sergio Comvalius keert voor even terug bij de club waar hij drie seizoenen speelde. De afgelopen twee seizoenen kwamen AGB en Hoofddorp elkaar ook al tegen. De bezoekers verloren in competitieverband nog nooit van AGB. In Amsterdam eindigde het twee keer gelijk (3-3 en 1-1), in Hoofddorp was de thuisploeg beide ontmoetingen de sterkste: 3-1 en 2-1.

Zondag 1A. 30/09, 14:30. Sportpark Ookmeer

Abcoude – SDZ
Direct tijdens het debuut in de tweede klasse gaf SDZ zijn visitekaartje af. De promovendus boekte een klinkende zege op Elinkwijk (3-0) en is uitstekend uit de startblokken gekomen. De ploeg van Kai Meeuwsse kan dat een vervolg geven tijdens het bezoekje aan Abcoude.

Foto: John Beckman

De thuisploeg begon het seizoen goed met het bereiken van de knock-outfase van de districtsbeker – net als SDZ – maar bleef tijdens de eerste competitiewedstrijd steken op een doelpuntloos gelijkspel in en tegen Hooglanderveen. Onder leiding van de nieuwe trainer Petar Djenic hoopt de club dat de start van dit seizoen beter is dan die van het vorige. Toen werden er slechts drie punten gepakt in de eerste zeven wedstrijden.

Zondag 2B. 30/09, 14:00. Sportpark Hollandse Kade, Abcoude

Vijf extra tips:
FC Aalsmeer – CSW (1A)
Arsenal – Buitenveldert (2A)
ZSGOWMS – De Meer (3C)
IVV – Diemen (3C)
Swift – De Meteoor (4E)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!