Preview speelronde 11: de laatste weken voor de winterstop

Na een uitstapje in de districtsbeker staat komend weekend de elfde speelronde op het programma. De clubs uit de Tweede en Derde Divisie zijn inmiddels aangekomen bij het vijftiende speelweekend. Het Amsterdamsche Voetbal zet zoals gewoonlijk de leukste, opvallendste, belangrijkste of speciale wedstrijden op een rij.

Met slechts zes punten achterstand op koploper Jong AZ hoeft AFC nog niet afgeschreven te worden in de titelstrijd in de Tweede Divisie. De ploeg van Ton du Chatinier speelt de komende drie weken tegen een zaterdagclub. De serie begint bij laagvlieger HHC Hardenberg. Tegen de andere vier zaterdagclubs werden acht punten gepakt.

Foto Robert Molnar | Door de overwinning op Quick'20 (3-0) volgt nu alleen Westlandia koploper De Dijk nog op acht punten.
Foto Robert Molnar | Door de overwinning op Quick’20 (3-0) volgt nu alleen Westlandia koploper De Dijk nog op acht punten.

In de Derde Divisie heeft De Dijk een voorsprong van acht punten op de concurrentie. Dennis Kaars hoopt op een verschil van dubbele cijfers bij het ingaan van de winterstop. Dan moeten de Amsterdammers de komende vier wedstrijden winnen en hopen dat concurrent Westlandia punten morst. Zondag gaat De Dijk op bezoek in Haren bij Be Quick 1887. Middenmoter OFC, dat vorig weekend voor het eerst in anderhalve maand won, ontvangt Juliana’31.

Ajax is in de zaterdag Hoofdklasse bezig met een aardige serie. Door twee overwinningen op rij, voor het eerst dit seizoen, zijn de Amsterdammers opgeklommen naar de zesde plaats. Tegen laagvlieger Smitshoek kan hier een vervolg aan gegeven worden. Nummer acht Swift heeft slechts één punt minder en wacht een uitwedstrijd in en tegen Spijkenisse, dat verrassend tweede staat. Zondag hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer wacht nog op de eerste competitiezege sinds 2 oktober. RKHVV komt dit weekend naar Sportpark Drieburg.

Foto Tom Poederbach | AFC wil titelstrijd met winst op Zuidvogels nieuw leven inblazen
Foto Tom Poederbach | AFC wil titelstrijd met winst op Zuidvogels nieuw leven inblazen

De topper in de zaterdag eerste klasse A gaat tussen Zuidvogels en AFC, de nummers één en twee. FC Aalsmeer heeft andere aan het hoofd, want de promovendus staat voorlaatste. Het RKAV Volendam van Sander Middelbeek (oud-JOS) komt langs. In de zondag eerste klasse A ging koploper Purmersteijn twee weken geleden voor het eerst onderuit. Komend weekend wil de ploeg van Martin van Ophuizen herstellen van deze kleine misstap als ze op bezoek  gaan bij Nieuw-Utrecht, dat één-na-laatste staat.

Na de bekerstunt tegen hoofdklasser Hollandia mag WV-HEDW nu proberen enigszins in het spoor te blijven van de kopgroep in de tweede klasse A als het geroutineerde EDO op bezoek komt. Onderin die afdeling komen Buitenveldert en Hellas Sport elkaar tegen. Daarnaast zijn er nog twee regioderby’s. Koploper HBOK ontvangt DVVA en Overbos ontvangt OSV, waar trainer Kai Meeuwsse heeft aangegeven na dit seizoen te zullen vertrekken.

Foto Thomas Vegter | Vorig seizoen eindigde Overbos-OSV twee keer in een gelijkspel.
Foto Thomas Vegter | Vorig seizoen eindigde Overbos-OSV twee keer in een gelijkspel.

FC Almere heeft in de zaterdag tweede klasse B de jacht op koploper DHSC ingezet. De achterstand bedraagt nog vier punten. Om het gat te dichten zou de ploeg van Maurice Ligeon hulp uit onverwachte hoek kunnen krijgen, want middenmoter Amstelveen is erop gebrand te stunten in Utrecht. Zelf speelt FC Almere in Nijkerkerveen bij Veensche Boys. Nummer drie TAVV, dat twee punten minder heeft dan Almere, gaat naar het wisselvallig presterende AMVJ. Twee niveaus lager hoopt koploper Overamstel in de vierde klasse C een aanval van CTO’70 op de koppositie af te kunnen slaan.

Onze wedstrijd van de week komt zondag uit de tweede klasse B, met de topper tussen SCH’44 en AGB. In het kielzog proberen Abcoude (bij United/DAVO) en Pancratius (thuis tegen Hoofddorp) van eventueel puntverlies te kunnen profiteren. Voor DCG en ZSGOWMS ziet dit seizoen er heel anders uit in het rechterrijtje. Beide ploegen treffen een promovendus, respectievelijk DSOV en Hooglanderveen.

Foto Peter Seijmour | Voor ZSGOWMS kan na de bekeruitschakeling tegen OSV (zon) het vizier op de competitie.
Foto Peter Seijmour | Voor ZSGOWMS kan na de bekeruitschakeling tegen OSV (zon) het vizier op de competitie.

De zaak rond VVA/Spartaan heeft een hoop teweeg gebracht in de zondag derde klasse C. Met drie wedstrijden en drie punten minder zijn de Amsterdammers naar de voorlaatste plaats gezakt. De komende tegenstander is Bloemendaal, dat twee weken geleden de koppositie overnam van FC Weesp. Die ploeg pakte uit de laatste vier wedstrijden slechts twee punten en ontvangt nu Laren’99. Daarnaast zijn er twee regioderby’s: DWS-Arsenal en Sporting Martinus-Fortius.

Uiteraard zijn er nog veel meer interessante wedstrijden komend weekend. Kijk hiervoor op de diverse klassenpagina’s.