De grote vijf: neerwaartse spiralen lijken niet te keren

Terwijl door sommige clubs in uitwedstrijden een periodetitel gepakt kan worden, zijn er in een paar derby’s toch andere prioriteiten. Neerwaartse spiralen zijn inmiddels niet meer te keren en degradatie ligt op de loer. Oh, en er zit ook een topper tussen. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

De Dijk – SJC
Hoewel het spel van De Dijk de laatste weken steeds beter is geworden, lukt het de ploeg van Kees Oostermeijer nog niet om de directe degradatieplekken te verlaten. Vorige week leken de Amsterdammers goed op weg met een 2-0 voorsprong tegen Ajax. De stadsgenoot profiteerde vervolgens van de zwakke plekken van De Dijk en liet ze met een 2-5 nederlaag behoorlijk kansloos achter.

De nummer voorlaatst kan de punten – en de hulp van Ajax – komend weekend goed gebruiken. Zelf speelt De Dijk tegen SJC, waar het eerder dit seizoen ongelukkig van verloor, en gaat concurrent Achilles’29 op bezoek bij Ajax. De laatste (en enige) overwinning van de Amsterdammers is echter al ruim twee maanden geleden: 1-4 tegen ASWH.

Derde Divisie. 23/02, 15:00 uur. Sportpark Schellingwoude

DVVA – Buitenveldert
De laatste onderlinge ontmoetingen tussen DVVA en Buitenveldert stonden garant voor doelpunten. In 2018 vielen er liefst achttien goals in twee duels. Zo won DVVA in november nog met 3-6 bij de stadsgenoot. Die nederlaag was voor de ploeg van Wilfred den Breejen het begin van een vrije val die vooralsnog niet te stoppen is. Uit de laatste tien duels werden slechts twee punten gepakt.

Buitenveldert vecht daardoor tegen degradatie en ziet hekkensluiter OFC steeds dichterbij komen. DVVA staat een paar plekken hoger, maar is allerminst veilig. De nummer tien staat één puntje boven de nacompetitiestreep. De verschillen in de grote middenmoot zijn behoorlijk klein, want het elftal van Jeroen Smakman heeft vier punten minder dan OSV (dat vijfde staat).

Zaterdag 2A. 23/02, 14:30 uur. Sportpark Drieburg

Buiksloot – Wartburgia
Ook voor Buiksloot lukt het niet de daling een halt toe te roepen. De ploeg van Remi Boshuizen verloor vijf wedstrijden op rij en bevindt zich daardoor in de gevarenzone van de zaterdag derde klasse A. Om niet te ver achterop te raken, zijn de punten hard nodig. De achterstand op de veilige elfde plek (Sporting Andijk) bedraagt twee punten. Bovendien is Buiksloot uit op revanche na de 5-2 nederlaag eerder dit seizoen tegen Wartburgia.

Foto: Frank van Paridon

Wartburgia is de verrassende nummer twee van de competitie. Na een tiende en negende eindklassering draaien ze nu uitstekend bovenin mee. De formatie van Hans Bergsma is al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen, heeft vijf punten minder dan koploper HBOK en deelt de tweede plek met Purmersteijn. Net als de Purmerenders heeft Wartburgia een wedstrijd minder gespeeld; die topper staat volgende week op het programma.

Zaterdag 3A. 23/02, 14:30 uur. Sportpark Buiksloterbanne

RODA’23 – SDZ
De laatste keer dat deze ploegen tegenover elkaar stonden, werd SDZ op overtuigende wijze kampioen in de zondag derde klasse C. Op de slotdag van de competitie zette de ploeg van Kai Meeuwsse de concurrent met duidelijke cijfers opzij. Zo’n negen maanden later en een niveau hoger is het duel tussen RODA’23 en SDZ opnieuw een topper, nu tussen de nummers vijf en één van de ranglijst.

Foto: Koos van der Leest

Hoewel de prestaties naar behoren zijn, lijkt er wat zand in de motor van SDZ te zitten omdat de punten steeds moeizamer gepakt worden. De Amsterdammers hebben nog een voorsprong van drie punten op Kampong en bovendien een wedstrijd minder gespeeld. Voor RODA’23, dat het duel tegen Elinkwijk gestaakt zag worden, is alles mooi meegenomen nu het hoofddoel (handhaving) zo goed als zeker is gezien het huidige puntenaantal.

Zondag 2B. 24/02, 14:00 uur. Sportpark Bovenkerk

De MeerReal Sranang
Het is pas eind februari, maar bij Real Sranang lijken ze zich al te berusten in degradatie. De ploeg van Ruben Codrington leed afgelopen weekend tegen directe concurrent Zwanenburg de elfde nederlaag op rij met daarin ruim vijftig tegengoals. Bovendien maakten de Amsterdammers het duel niet eens af. “Ik probeer de rust juist terug te krijgen, maar ben zelf ook realistisch. Er zit niet meer in. Ik ben geen tovenaar. We zijn niet goed genoeg”, zei Codrington over de huidige situatie.

De Meer lijkt langzaam op te krabbelen. De promovendus zat zelf ook in de hoek waar de klappen vallen en kon wekenlang niet scoren. Nu de doelpunten weer vallen, volgen ook de punten. Het elftal van Stan Bijl staat twaalfde en moet twee punten goedmaken op de veilige nummer elf Bloemendaal. Met de krakers tegen Real Sranang en volgende week Zwanenburg (voorlaatste) zijn dit voor De Meer de weken om te stijgen.

Zondag 3C. 23/02, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

Vijf extra tips:
OFC – HBS (Derde Divisie)
Hoofddorp – JOS/Watergraafsmeer (1A)
Purmersteijn – JOS/Watergraafsmeer zaterdag (3A)
ZSGOWMS – Zwanenburg (3C)
TOG – Ilpendam (4E)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)