Home / Algemeen / De toppers in de finaleweken: degradatiespook duikt op

De toppers in de finaleweken: degradatiespook duikt op

Over anderhalve maand is de competitie ten einde. In de periode dat de belangrijkste prijzen worden verdeeld, licht Het Amsterdamsche Voetbal wekelijks vijf belangrijke wedstrijden uit waar echt iets op het spel staat. Eer, succes of redding. De lente lijkt komend weekend echt door te breken met mooi weer op komst. Nog zes wedstrijden te gaan.

AFC – De Dijk
Tijdens de Amsterdamse derby in de Tweede Divisie zijn de belangen heel groot voor AFC en De Dijk. Beide ploegen bevinden zich nog in degradatiegevaar. Met zeven punten uit de laatste drie wedstrijden heeft AFC de stijgende lijn te pakken en de veilige zone in zicht. De Dijk wist na vijf nederlagen op rij tegen hekkensluiter Achilles’29 (0-5) weer een zege te boeken.

Foto Mario Wormhoudt

De derby gaat tussen de nummers vijftien en zeventien. Voor De Dijk is winnen bij AFC bijna cruciaal in de race tegen de klok, meende spits Lars Raaijen (bovendien ex-AFC’er). Beide ploegen wonnen dit seizoen één derby. In de KNVB Beker was De Dijk met 0-2 te sterk, terwijl AFC de geplaagde stadsgenoot in november de baas was: 1-2. Het duel wordt live uitgezonden op FOX Sports.

Tweede Divisie. 08/04, 14:30 uur. Sportpark Goed Genoeg

Argon – AFC (zaterdag)
In het verleden was Argon – AFC een echte kraker in de top van het amateurvoetbal. Argon stapte over naar het zaterdagvoetbal, ook het zaterdagelftal van AFC maakte een flinke opmars mee en nu treffen beide clubs elkaar weer in de Hoofdklasse. Daarin strijden beide ploegen om lijfsbehoud.

Foto: Tom Poederbach

Voor AFC zijn deze twee weken enorm belangrijk, met wedstrijden tegen concurrenten Argon (uit) en RVVH (thuis). Na een knap 1-1 gelijkspel tegen hoogvlieger SteDoCo is de achterstand op een veilige positie op de ranglijst door de ploeg van Benno Nihom verkleind tot één punt. Eerder dit seizoen versloeg AFC hekkensluiter Argon met 2-1 door doelpunten van Floris Dokkum en Daan Sutorius.

Zaterdag Hoofdklasse A. 07/04, 14:30 uur. Sportpark Argon, Mijdrecht

HBOK – Amstelveen
Zowel HBOK als Amstelveen begon met grote verwachtingen aan het seizoen. De heenwedstrijd, op 30 september (2-4 voor HBOK), was zodoende ook een serieuze topper te noemen. Ruim zes maanden later is de ranglijst omgedraaid en het duel verworden tot een degradatiekraker. De spanning neemt met de week toe en de verschillen zijn erg klein, dus de punten kunnen beide ploegen hard gebruiken.

Foto: Hans van Beek

Amstelveen deed goede zaken door afgelopen weekend AMVJ met 3-1 te verslaan en naar een veilige tiende plek te klimmen. De ploeg van Laurens ten Heuvel heeft echter een zwaar programma met duels tegen vier ploegen uit de top-5. HBOK voelt langzaam de hete adem van hekkensluiter Castricum, dat zich nog niet heeft neergelegd bij directe degradatie. De Zunderdorpers staan voorlaatste.

Zaterdag 2A. 07/04, 14:30 uur. Sportpark Willem van Schalkwijk, Zunderdorp

DCG – FC Weesp
Onze Wedstrijd van de Week komt dit weekend uit de zondag tweede klasse B. Daar strijden DCG en FC Weesp onderin de afdeling voor handhaving. DCG heeft de smaak te pakken. De laatste twee thuiswedstrijden werden met 6-1 (Vriendenschaar) en 6-2 (Nieuw Utrecht) gewonnen en de ploeg van Brian Veldhuizen, die het seizoen afmaakt als vervanger van Danny van der Moot, is de laatste vier competitieduels ongeslagen.

Foto: Mario Wormhoudt

Door die opmars staan de Amsterdammers nu op een veilige tiende plek. Ook FC Weesp was met zes duels op rij zonder nederlaag bezig aan een goede reeks, totdat koploper NVC daar hardhandig een einde aan maakte (0-5). Eerder dit seizoen bezorgde Milan Geertsma het elftal van Mario Rijnsburger in de vijfde minuut van de blessuretijd een punt: 2-2.

Zondag 2B. 08/04, 14:00 uur. Sportpark Ookmeer

ZSGOWMS – Sporting Martinus
Na twee tikjes, uitgedeeld door SDZ en De Kennemers, lijken de titelkansen van ZSGOWMS verkeken. De zondag derdeklasser herpakte zich goed door de laatste drie wedstrijden te winnen met een fraai doelsaldo: 18-1. Het scoringsprobleem is hierdoor verleden tijd voor de ploeg van Murat Böke.

Foto: John Beckman

De Amsterdammers passeerden bovendien de aankomende tegenstander Sporting Martinus op de ranglijst en hebben de derde plek overgenomen. De Martinus verloor de Amstelveense derby na een flitsende start van RODA’23 en hopen nu als derde of vierde te eindigen en vervolgens een periodetitel over te nemen om alsnog mee te kunnen doen aan de nacompetitie. Tijdens het heenduel werd er niet gescoord.

Zondag 3C. 08/04, 14:00 uur. Sportpark Ookmeer

Vijf extra tips:
Zeeburgia – DEM (1A)
DVVA – Blauw-Wit Beursbengels (2A)
Arsenal – AMVJ (2A)
SDZ – Ouderkerk (3C)
RODA’23 – Diemen (3C)

Uiteraard zijn er nog veel meer aantrekkelijke wedstrijden. Kijk voor alle duels op de diverse klassenpagina’s.