Home / Algemeen / De grote vijf: aanhaken of afhaken onder de herfstzon

De grote vijf: aanhaken of afhaken onder de herfstzon

Wedstrijden in de top van de competities en duels om uit de onderste regionen te ontsnappen; ze komen dit weekend allemaal voorbij. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

AFC – Excelsior Maassluis
Voor de tweede keer dit seizoen zal een wedstrijd van tweededivisionist AFC live worden uitgezonden op FOX Sports. Begin september was dat het bezoekje aan Koninklijke HFC, komend weekend is dat het thuisduel met Excelsior Maassluis. Dan krijgt de ploeg van Uli Landvreugd ook de kans om een nieuwe aanval op de koppositie te doen, die nu weer in handen is van IJsselmeervogels.

Foto: Orange Pictures

AFC maakte afgelopen weekend een klein slippertje door met 3-3 gelijk te spelen bij Scheveningen en zakte naar de tweede plaats. Excelsior Maassluis bezet de achtste plek. In competitieverband verloren de Amsterdammers nog nooit van Excelsior Maassluis. Twee keer werd het gelijk, tweemaal werd er gewonnen. De laatste zege was een belangrijke: door een 0-1 overwinning in Maassluis verzekerde AFC zich van de derde periodetitel en lijfsbehoud.

Tweede Divisie. 13/10, 15:30 uur. Sportpark Goed Genoeg

SDZ – Pancratius
Terwijl er nog genoten kan worden van een herfstzonnetje, is het ook een mooi moment om weer een Wedstrijd van de Week uit te roepen. En niet zomaar eentje: een echte knaller. Bij de bekendmaking van de competitie-indelingen en schema’s werd deze wedstrijd al in menig agenda rood omcirkeld: de derby in de zondag tweede klasse B tussen SDZ en Pancratius. Voor sommigen wordt het zelfs een kleine reünie op het voetbalveld.

Foto: Hans van Dijk

SDZ leeft vol vertrouwen toe naar die wedstrijd. De promovendus behaalde zeven punten in de eerste drie wedstrijden en deelt de koppositie met drie andere ploegen. Pancratius kwam iets stroever uit de startblokken en boekte afgelopen weekend de eerste zege: FC Abcoude werd met 2-1 verslagen. Een samenvatting van SDZ-Pancratius is na het weekend te zien op onze website.

Zondag 2B. 14/10, 14:00 uur. Sportpark Transformatorweg

Buiksloot – De Dijk
Een mooie derby in de zaterdag derde klasse A, maar daar zijn er dit seizoen veel van. Met zeven clubs is de helft van de competitie Amsterdams getint. Iets verderop nemen JOS/Watergraafsmeer en HBOK het tegen elkaar op, in Noord staat een echt clash op het programma: Buiksloot – De Dijk. Een derby die, ondanks de kleine afstand, bij de bezoekers niet extreem leeft.

Foto: Jeroen Hijlkema

Het vernieuwde Buiksloot wacht nog altijd op de eerste zege, na twee gelijke spelen en een verrassende nederlaag in Castricum. Daar gaf de ploeg van Remi Boshuizen een 0-3 voorsprong uit handen en ging uiteindelijk met 5-4 onderuit. De Dijk, gepromoveerd na het kampioenschap in de vierde klasse, pakte vier punten uit de eerste drie duels.

Zaterdag 3A. 13/10, 14:30 uur. Sportpark Buiksloterbanne

ZSGOWMS – Sporting Martinus
In rechtstreeks duel om de koppositie in de zondag derde klasse C ging ZSGOWMS op bezoek bij IVV (2-0) onderuit. Om zo vroeg in het seizoen al niet achterop te raken, kan de ploeg van Murat Böke de punten goed gebruiken. Daarvoor krijgt ZSGOWMS het nog foutloze Sporting Martinus op bezoek, dat net als de Amsterdammers aantoont behoorlijk degelijk te kunnen zijn.

Foto: Alex van Elven

Veel doelpunten hoeven we hier overigens te verwachten. Sporting Martinus won de eerste drie wedstrijden met minimaal verschil (1-0) en ook ZSGOWMS scoort moeilijk: vier doelpunten in drie duels. Bovendien werd er vorig seizoen in de twee onderlinge ontmoetingen niet eens gescoord. Omdat het hoofdveld van ZSGOWMS nog niet helemaal klaar is, wordt deze wedstrijd gespeeld op het veld van Vlug & Vaardig.

Zondag 3C. 14/10, 14:00 uur. Sportpark Ookmeer (Vlug & Vaardig)

Swift – Fortius
Voor het zondagelftal van Swift staan deze weken twee belangrijke wedstrijden op het programma. Achter elkaar neemt de ploeg van Bart Woldberg het op tegen de twee ploegen die nog foutloos zijn in de zondag vierde klasse E. Eerst komt Fortius op bezoek, een week later gaan de Amsterdammers naar stadsgenoot Geuzen Middenmeer toe.

Foto: John Beckman

Fortius, waar oud-prof Sergio Hellings de leiding heeft, bereikte op overtuigende wijze de knock-outfase van de districtsbeker en won de eerste drie competitiewedstrijden: SDOB (3-1), TOG (2-5) en De Wherevogels (3-1). Swift won twee duels en speelde één keer gelijk. De laatste keer dat de twee ploegen elkaar tegenkwamen, was in het seizoen 2014/15. Toen won Fortius beide ontmoetingen in de vierde klasse F.

Zondag 4E. 14/10, 14:00 uur. Sportpark Olympiaplein

Vijf extra tips:
FC Aalsmeer – Zuidvogels (1A)
AMVJ – OFC (2A)
DVVA – Blauw Wit Beursbengels (2A)
JOS/Watergraafsmeer – HBOK (3A)
DCG – Real Sranang (3C)

Foto boven: John Beckman

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)