Foto: Annelies Schreuder

De grote vijf: derby’s in de februarizon

Het einde van de tweede periode nadert. Toch is de stand op de ranglijst voor de meeste clubs een stuk belangrijker, om zich veilig te spelen of de kampioensaspiraties in leven te houden. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

De Dijk – Ajax
De Amsterdamse derby in de Derde Divisie zaterdag. Tegen stadsgenoot Ajax pakte De Dijk eerder dit seizoen het eerste punt en vijf maanden later staat de teller op negen. De ploeg van Kees Oostermeijer bezet daardoor de voorlaatste plek. Volgens aanvoerder Randill Verwey is het hoog tijd om na alle mooie verhalen en complimenten, ook nadat er tegen Jong FC Groningen (1-1) in de blessuretijd twee punten uit handen werden gegeven, nu punten te behalen. “Het is inmiddels twee voor twaalf. Tijd om te winnen.”

Foto: Dini Spil

Ajax staat er een stuk rooskleuriger voor. De promovendus heeft een redelijke marge op de nacompetitiestreep en staat dertiende. Bij winst kan de ploeg van Yuri Rose weer een sprong richting de middenmoot maken. Bovendien willen de Amsterdammers zich revancheren van het puntverlies in september (1-1).

Derde Divisie zaterdag. 16/02, 15:00 uur. Sportpark Schellingwoude

Buitenveldert – Arsenal
Een derby in Amsterdam-Zuid tussen twee clubs met hele verschillende belangen. Voor Buitenveldert is het na jaren van zoet met spelen om de prijzen nu overleven geblazen onderin. De ploeg van Wilfred den Breejen komt vooralsnog niet van de voorlaatste plaats af. Daar zijn de Amsterdammers gekomen door uit de laatste negen wedstrijden slechts twee punten te pakken. De achterstand op de veilige elfde plek bedraagt inmiddels al vijf punten.

Foto: Jan van der Molen

Arsenal proeft nu eens het zoete nadat ze zich vorig seizoen pas op de slotdag veilig speelden. Nu staat de formatie van Imro Wielkens op een knappe derde plek, weliswaar elf punten achter koploper Monnickendam. Dit kalenderjaar won Arsenal nog niet en werd er twee keer gelijkgespeeld, waaronder afgelopen weekend tegen Blauw Wit Beursbengels (0-0). Ook de laatste ontmoeting met Buitenveldert (29 september) leverde geen winnaar op: 2-2.

Zaterdag 2A. 16/02, 14:00 uur. Sportpark Buitenveldert

HBOK – Buiksloot
Eén van de vier wedstrijden waarin koploper HBOK punten liet liggen, was in de derby tegen Buiksloot. Aan het begin van dit seizoen gaf de ploeg van Jan de Haze een 0-2 voorsprong uit handen en moest genoegen nemen met een 2-2 gelijkspel. Inmiddels hebben de Zunderdorpers orde op zaken gesteld. De ranglijst wordt aangevoerd met een voorsprong van vijf punten op Wartburgia en Purmersteijn, die allebei wel een wedstrijd minder hebben gespeeld.

Foto: Sandy Wijsman

Buiksloot, dat de laatste vier competitieduels verloor, kan de punten heel goed gebruiken. De ploeg van Remi Boshuizen staat als nummer elf slechts op basis van doelsaldo (-9 om -12) boven de nacompetitiestreep. Wel kunnen ze veel vertrouwen putten uit de laatste ontmoeting met de koploper.

Zaterdag 3A. 16/02, 14:30 uur. Sportpark Willem van Schalkwijk, Zunderdorp

SDZ – Abcoude
SDZ heeft de periodetitel voor het grijpen. De koploper voert ook die ranglijst aan en kan tegen FC Abcoude een grote stap naar het eerste prijsje zetten. Het gaat de ploeg van Kai Meeuwsse echter om het kampioenschap. De Amsterdammers leden dit seizoen slechts drie keer puntverlies, waaronder de laatste wedstrijd: 4-4 tegen Nieuw Utrecht. Omdat de wedstrijd tegen Elinkwijk vorige week werd afgelast, heeft SDZ even moeten wachten op een moment om zich hiervan te kunnen revancheren.

FC Abcoude heeft de punten hard nodig. Het elftal van Peter Djenic staat dertiende. Afgelopen weekend werd tegen Hooglanderveen (4-2) voor het eerst in ruim drie maanden weer gewonnen, waardoor het de aansluiting heeft behouden met de concurrentie. De achterstand op de veilige elfde plek bedraagt drie punten.

Zondag 2B. 17/02, 14:00 uur. Sportpark Transformatorweg

Diemen – IVV
De ongeslagen reeks van zondag derdeklasser Diemen (zeven wedstrijden) is vooralsnog niet ten einde gekomen. Het heeft de ploeg van Mark Steur naar de zesde plek gebracht, maar na een gelijkspel bij Sporting Martinus (1-1) hebben de Diemenaren het winnen van de tweede periode niet meer in eigen hand. Daarvoor moeten ze hopen op een misstap van DCG.

Foto: Mario Wormhoudt

IVV beging afgelopen weekend zo’n misstap, door tegen VVH/Velserbroek niet verder te komen dan 1-1. De Landsmeerders zakten naar de derde plek en zagen koploper DCG verder uitlopen. Om de druk te kunnen blijven opvoeren, moet er gewonnen worden in Diemen. Voor IVV-trainer Gerrie Breugem betekent het een terugkeer op bekend terrein, waar hij tussen 2016 en 2018 de scepter zwaaide. Het weerzien met zijn oude club won hij eind september met 4-1.

Zondag 3C. 17/02, 14:30 uur. Sportpark Diemen

Vijf extra tips:
AFC – Zuidvogels (1A)
Blauw Wit Beursbengels – OFC (2A)
Kadoelen – JOS/Watergraafsmeer (3A)
Hoofddorp – AGB (1A)
De Meer – ZSGOWMS (3C)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)