Home / Algemeen / Preview speelronde 25: knallen in de voorlaatste speelronde

Preview speelronde 25: knallen in de voorlaatste speelronde

Het is mei, traditioneel de maand van de feestjes. Met de voorlaatste speelronde op het programma staat er voor veel clubs nog wat op het spel. Kampioenschappen, nacompetitie en de strijd tegen degradatie; de eindsprint kan worden ingezet. Alle belangrijke, opvallende en speciale wedstrijden op een rij. Het einde is in zicht.

Afgelopen weekend konden drie clubs in onze regio kampioen worden. In de zondag eerste klasse A klaarde Purmersteijn de klus tegen Nieuw Utrecht. AFC (zaterdag) en AGB waren ook klaar voor een feestje maar beide clubs verspeelden punten en moesten de champagne nog even in de koelkast laten staan. Komend weekend krijgen zij een herkansing en is een punt tegen respectievelijk Woudenberg-thuis (zaterdag 1A) en United/DAVO-uit (zondag 2B) voldoende voor het kampioenschap. KDO verzekert zich bij winst op SJZ van de titel in de zondag derde klasse A (West 2).

Foto Tom Poederbach | Nadat het misging in Huizen, volstaat een punt tegen Woudenberg voor het kampioenschap van AFC

In de Tweede Divisie blijft AFC kwakkelen. De ploeg van Ton du Chatinier hoopt zich na de 2-4 nederlaag tegen HHC Hardenberg in en tegen Barendrecht nu definitief veilig te spelen. Ook JOS/Watergraafsmeer in de zondag Hoofdklasse is nog niet veilig. Een overwinning op het allang gedegradeerde Dieze West kan hierbij helpen. De club uit Zwolle moest dit seizoen al 109 tegendoelpunten incasseren. Swift wil zich in de zaterdag Hoofdklasse tegen Zwaluwen herpakken van de forse nederlaag tegen Spijkenisse om kans te maken op nacompetitie-voetbal. Ajax is daar door een 3-1 nederlaag bij Smitshoek voor uitgeschakeld en speelt haar laatste thuiswedstrijd tegen Jodan Boys.

Als promovendus presteert Legmeervogels behoorlijk goed met de huidige vijfde plaats in de zondag eerste klasse A, wellicht zit er nog meer in voor de Uithoorners. De ploeg van Jack Honsbeek moet hiervoor de druk op AFC’34 en Velsen blijven opvoeren om in de race te blijven voor een nacompetitieticket. Met de uitwedstrijd bij AFC’34 nog op het programma kan Legmeervogels zich geen fout tegen SO Soest permitteren. Zeeburgia speelt nergens meer voor, net als FC Aalsmeer op zaterdag.

Foto Caroline Kramer | Buitenveldert heeft de beste papieren voor de derde periodetitel in zaterdag 2A

De kampioensstrijd in de zaterdag tweede klasse A komt volledig aan op de laatste twee speelronden. Wanneer nummer twee ZOB van koploper BOL wint, heeft WV-HEDW het een week later tegen ZOB volledig in eigen hand. Dan moet er zelf wel gewonnen worden van Marken, dat zich voorbereidt op de nacompetitie. In de derde periode heeft promovendus Buitenveldert de beste papieren. De Amsterdammers staan op doelsaldo bovenaan en hebben met Jong Holland-thuis en Overbos-uit het makkelijkste programma. Laatstgenoemde moet nog aan de bak om rechtstreekse degradatie te ontlopen, wanneer het op bezoek gaat bij DVVA. Amstelveen heeft in zaterdag 2B nog een sprankje hoop op de vierde plaats, waar de druk tegen Veensche Boys opgevoerd kan worden.

Met een overwinning op Kampong zou DCG in de zondag tweede klasse B twee vliegen in één klap kunnen slaan. Dan is de ploeg van Danny van der Moot immers zeker van handhaving en blazen de Amsterdammers de strijd om de derde periode nieuw leven in. Voor ZSGOWMS is de nacompetitie het hoogst haalbare, maar dan dient er wel gestunt te worden tegen nummer twee Hoofddorp. Pancratius – dat zelf tegen Hooglanderveen speelt – zit bij mogelijk puntverlies van de Hoofddorpers op het vinkentouw om hiervan te kunnen profiteren.

Foto Mario Wormhoudt | DCG hoopt nog kans te maken op de derde periodetitel

In de zondag derde klasse C is het allemaal nog lang niet beslist. FC Weesp moet nog altijd in de achtervolging op Bloemendaal voor het kampioenschap. De concurrent won vorige week met 0-6 van VVA/Spartaan, nu gaan de Amsterdammers op bezoek in Weesp. DWS is al zeker van nacompetitievoetbal en treft het trainerloze Fortius. Laatstgenoemde strijdt met Arsenal, dat bij nummer vier Sporting Martinus speelt, nog tegen rechtstreekse degradatie. Ouderkerk kan in de regioderby tegen RODA’23 een goede stap richting lijfsbehoud zetten, Diemen moet winnen van Laren’99 om hier nog uitzicht op te houden.

Foto Koos van der Leest | Ouderkerk kan tegen RODA’23 goede zaken doen voor handhaving

Bovendien zijn er nog een paar klassen waar de beslissing kan vallen. Bij zaterdag vierdeklasser Buiksloot zullen ze denken: ‘waar twee (AC Amsterdam en TOB) vechten om een been, gaat de derde ermee heen’. Wanneer de concurrentie gelijkspeelt, volstaat een overwinning op hekkensluiter DWS voor het kampioenschap. Anders kan het karwei volgende week tegen AC Amsterdam worden afgemaakt.

De vrouwen van Buitenveldert moeten nog aan de bak om kans te houden op de landstitel. Met nog één wedstrijd te gaan – tegen laagvlieger Woezik – moet een achterstand van één punt op koploper Ter Leede worden goedgemaakt. Niet ondenkbaar, aangezien Ter Leede tegen nummer drie Jong ADO Den Haag speelt. In zaterdag 3B (Blauw-Wit Beursbengels en VVC) en zondag 4E (SDZ en Ilpendam) gaan twee ploegen met evenveel punten aan kop en lijkt een beslissingswedstrijd in zicht.