De grote vijf: zondag derbydag in de sneeuw

Koning Winter heeft de zaterdag al in zijn greep met een algehele afgelasting, maar vooralsnog wordt er op zondag ‘gewoon’ gevoetbald in de stad. De KNVB beslist dit zaterdag uiterlijk 12:00 uur. Tot die tijd kunnen zondagclubs zich voorbereiden op een paar mooie derby’s. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij.

DWS – SDZ
Slechts 3,5 kilometer zit tussen DWS en SDZ. Met recht kan het daarom een Amsterdamse derby genoemd worden. Bovendien zijn beide ploegen elkaar al vaker tegengekomen. In het recente verleden kwam DWS vaak als winnaar uit de bus, tot dit seizoen. Eén doelpunt van Evert van der Linde bleek voor SDZ voldoende voor een 1-0 overwinning op de buurtgenoot. De laatste zege van de promovendus dateerde hiervoor van december 2013, destijds in de vierde klasse.

Foto: John Beckman

Inmiddels is SDZ DWS voorbij gestreefd. De ploeg van Kai Meeuwsse gaat aan kop en was voor het derde jaar op rij winterkampioen. Een derde titel op rij behoort tot de mogelijkheden. De voorsprong van de Amsterdammers op concurrent SO Soest bedraagt vier punten. DWS speelt vooralsnog geen serieuze rol van betekenis en staat als nummer acht stabiel in de middenmoot.

Zondag 2B. 27/01, 14:00 uur. Sportpark Spieringhorn

FC Weesp – FC Abcoude
Onderin die zondag tweede klasse B hebben FC Weesp en FC Abcoude de punten hard nodig. Het Vleutense PVCV (hekkensluiter en nog zonder zege) lijkt gedoemd straks naar de derde klasse te duiken, maar Weesp en Abcoude zijn allerminst veilig. Beide ploegen bezetten momenteel een nacompetitieplek. De bezoekers moeten winnen om niet verder achterop te raken en het concurrentie in de buurt te houden.

Foto Rob Baarda

FC Weesp en FC Abcoude zijn elkaar de afgelopen jaren vaak tegengekomen. Van de laatste zes ontmoetingen won de thuisploeg er vijf; de laatste overwinning van FC Abcoude was in oktober 2014. Op de ranglijst heeft de ploeg van Petar Djenic een achterstand van vijf punten op de Weespenaren en zeven op de veilige elfde plek (Pancratius).

Zondag 2B. 27/01, 14:00 uur. Sportpark Papelaan, Weesp

ZSGOWMS – DCG
De sportparkderby van Ookmeer. Ook dit zijn twee ploegen die elkaar behoorlijk goed kennen. In de heenwedstrijd waren de verwachtingen hoog, maar konden ze elkaar geen pijn doen. Dat was in het verleden weleens anders. Sterker nog, van de laatste elf wedstrijden won ZSGOWMS slechts één keer. Dat was in het seizoen 2016/17, met 0-1 ‘aan de overkant’.

Foto: Mario Wormhoudt

Op het terrein van ZSGOWMS – sinds dit seizoen kunstgras, dus de kans op doorgaan is groter dan voorheen – stapte DCG vaak als winnaar van het veld af. De nog altijd ongeslagen koploper heeft een overwinning nodig bij de nummer vijf van de ranglijst om de druk bij HBC (op bezoek bij nummer drie IVV, red.) te leggen. Voor ZSGOWMS, onder leiding van de onlangs teruggekeerde Rob Rijnink, is dit bijna al de laatste mogelijkheid om de spanning op te voeren en eventueel nog een rol te spelen in de titelstrijd.

Zondag 3C. 27/01, 14:00 uur. Sportpark Ookmeer

DiemenReal Sranang
Diemen heeft de smaak momenteel te pakken. De ploeg van Mark Steur kende een behoorlijk stroeve competitiestart, maar is door een sterke reeks helemaal opgekrabbeld. De middenmoter speelt zelfs een rol van betekenis in de tweede periode. Uit de laatste vier wedstrijden werden tien punten gepakt, waarvan de laatste drie punten in extremis en met tien man tegen subtopper Alliance’22 werden binnengehaald.

Foto: Mario Wormhoudt

Real Sranang presteert nog altijd wisselvallig. De promovendus stond zelfs even laatste, vanwege twee punten in mindering, maar heeft deze weer teruggekregen. De ploeg van Ruben Codrington keerde terug op de voorlaatste plek en heeft twee punten meer dan hekkensluiter Zwanenburg. Wel werden de laatste zeven wedstrijden op rij verloren, waaronder thuis met 2-4 tegen de aankomende tegenstander.

Zondag 3C. 27/01, 14:30 uur. Sportpark Diemen

Zwanenburg – Ouderkerk
Zwanenburg heeft door de teruggedraaide straf van Real Sranang de rode lantaarn weer in handen. De ploeg van Mehmet Simsek pakte uit twaalf wedstrijden slechts vijf punten. Voor de winterstop leek de motor beter te zijn gaan draaien, met vier punten in twee duels, maar tegen VSV (1-4) vergooide de promovendus zelf zijn kansen door een domme rode kaart voor de geschorste Said Sakhsoukh.

Foto: Mario Wormhoudt

Ouderkerk lijkt dit seizoen veroordeeld tot een anonieme bijrol. De ploeg van Lex van der Horst en Jules Pasteuning heeft als nummer zeven een goede voorsprong op de nacompetitiestreep, maar de top van de ranglijst is evenwel uit zicht. De heenwedstrijd tegen de hekkensluiter werd begin november met minimaal verschil gewonnen: 1-0.

Zondag 3C. 27/01, 14:00 uur. Sportpark Zwanenburg

Vijf extra tips:
AFC – Kozakken Boys (Tweede Divisie)
Ajax – Noordwijk (Derde Divisie)
OFC – Quick (Derde Divisie)
Swift – Xerxes (Hoofdklasse)
AGB – Legmeervogels (1A)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)