Home / Algemeen / Preview speelronde 10: de verhoudingen zijn nu wel bekend

Preview speelronde 10: de verhoudingen zijn nu wel bekend

De meeste trainers zeggen pas na een wedstrijd of acht een duidelijk beeld te hebben van de competitie. Nu de tiende speelronde komend weekend op de rol staat, zijn de meeste verhoudingen wel zichtbaar. Een paar clubs wacht een lastig seizoen, de titelkandidaten hebben vrijwel overal ook de eerste gaatjes geslagen. Het Amsterdamsche Voetbal zet zoals vertrouwd de meest opvallende, belangrijkste en aansprekende duels van dit weekend op een rij.

Door een 1-3 overwinning bij GVVV staat AFC weer op een gedeeld tweede plaats in de Tweede Divisie. Om deze vast te houden, komt zaterdag nummer vier Kozakken Boys op bezoek. De laatste keer dat de Werkendammers op Sportpark Goed Genoeg waren, kreeg AFC een flink pak slaag (1-5) in de tweede kwalificatieronde van de KNVB Beker.

Foto: HAV | Oud-prof Berry Powel (Kozakken Boys) scoorde eerder dit sezieon in de KNVB Beker twee keer tegen AFC.
Foto: HAV | Oud-prof Berry Powel (Kozakken Boys) scoorde eerder dit sezieon in de KNVB Beker twee keer tegen AFC.

Ook derdedivisionist OFC treft een oude bekende uit de landelijke beker. Dongen schakelde de ploeg van Imdat Ilguy met 2-1 uit, dus voor de Oostzaners de kans om in Noord-Brabant revanche te nemen. Bij koploper De Dijk hoeft Dennis Kaars, de hele week afwezig vanwege zijn stage bij Sparta, zich geen zorgen te maken over zijn basisplaats tegen laagvlieger Jong FC Den Bosch.

Zaterdag Hoofdklasser Ajax is er nog niet in geslaagd om twee wedstrijden achter elkaar te winnen dit seizoen. Op bezoek bij promovendus FC Breukelen hopen de Amsterdammers nu wel te kunnen doorpakken. Ook Swift speelt tegen een promovendus, als de middenmoter DFS Opheusden ontvangt. JOS/Watergraafsmeer zit in de zondag Hoofdklasse al een maand zonder overwinning en is afgezakt naar de vijfde plaats. Dit weekend wacht de verre uitreis naar het Gelderse Alverna (116 kilometer).

Foto Elinkwijk | Vorig seizoen was Legmeervogels met 3-0 te sterk voor Elinkwijk.
Foto Elinkwijk | Vorig seizoen was Legmeervogels met 3-0 te sterk voor Elinkwijk.

FC Aalsmeer kan in het rechterrijtje van de zaterdag eerste klasse A een goede slag slaan. Alles staat nog dicht bij elkaar in de buurt van de degradatieplaatsen, al is hiervoor een overwinning bij DTS Ede wel van belang. In de zondag eerste klasse A heeft Purmersteijn het gat met de concurrentie vergroot naar zeven punten. De nog ongeslagen koploper krijgt EDO op bezoek, waartegen vorig seizoen het nacompetitieavontuur op weg naar de Hoofdklasse strandde. Ook Legmeervogels treft een oude bekende: Elinkwijk. In Uithoorn werd vorig jaar met 3-0 gewonnen.

HBOK heeft de koppositie in de zaterdag tweede klasse A in handen. De Zunderdorpers verdedigen de twee punten voorsprong op BOL en ZOB tegen Overbos, dat nog steeds onderin bivakkeert. Met één punt uit de laatste vier wedstrijden is DVVA nu een middenmoter geworden. De ploeg van Jeroen Smakman ontvangt hekkensluiter Opperdoes in de jacht op de eerste zege sinds 1 oktober (2-3 bij WVHEDW).

Foto Rikus De Lange | HBOK mag zich nu 'alleen koploper' noemen.
Foto Rikus De Lange | HBOK mag zich nu ‘alleen koploper’ noemen.

De wedstrijd van de week komt wederom uit de zondag tweede klasse B en opnieuw gaat het om FC Abcoude. De gehele top-4 speelt tegen elkaar. Abcoude en SCH’44 strijden om de koppositie, waar de andere gedeeld koploper AGB van kan profiteren als het van Pancratius (op één punt achterstand) wint. Verder hoopt DCG uit de onderste regionen te komen door de overwinning in het kelderduel tegen Quick 1890 een goed vervolg te geven bij NVC.

Foto Jos Spitteler | Arsenal en Ouderkerk komen elkaar nu in de middenmoot van 3C tegen.
Foto Jos Spitteler | Arsenal en Ouderkerk komen elkaar nu in de middenmoot van 3C tegen.

De zondag derde klasse C telt in de tiende speelronde drie (regio)derby’s. Koploper FC Weesp leed voor de derde week op rij puntverlies, maar heeft nog een voorsprong van twee punten. De ploeg van Mario Rijnsburger gaat op bezoek bij laagvlieger RODA’23, terwijl achtervolger VVA/Spartaan nummer vier DWS ontvangt. De andere derby gaat tussen middenmoters Arsenal en Ouderkerk.

Uiteraard zijn er nog veel meer interessante wedstrijden komend weekend. Kijk hiervoor op de diverse klassenpagina’s.