Home / Algemeen / De grote vijf: knallend het jaar uit
Foto: Koos van der Leest

De grote vijf: knallend het jaar uit

De laatste speelronde van dit kalenderjaar en voor de ploegen de laatste kans het jaar 2018 goed af te sluiten. De concurrentie kan op grotere achterstand gezet worden, zowel bovenin als onderin. Een lekker gevoel om de feestdagen mee in te gaan. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Ook wij gaan knallend het jaar uit.

AFC – Katwijk
Bij AFC zullen ze 2018 met een heel goed gevoel afsluiten. In dit kalenderjaar boekten de Amsterdammers enorme successen: van degradatiekandidaat tot koploper. Tussendoor won AFC twee periodetitels en is het bekersucces nog altijd niet ten einde. De ploeg van Uli Landvreugd kan in de topper van de Tweede Divisie veel vertrouwen tanken in aanloop naar de bekerwedstrijd tegen Willem II.

Foto: Orange Pictures

Met een voorsprong van zes punten op Katwijk mag AFC zich al winterkampioen noemen. Voor de achtervolger is dit misschien één van de laatste kansen om de spanning in de titelstrijd terug te brengen. Mocht AFC – dat op eigen veld nog foutloos is – winnen, wordt de regerend amateurkampioen op negen punten achterstand gezet. En dat terwijl de competitie niet eens halverwege is. AFC won in competitieverband nog niet van Katwijk: twee keer werd het gelijk, twee keer verloren de Amsterdammers.

Tweede Divisie. 15/12, 14:00 uur. Sportpark Goed Genoeg

OFC – Buitenveldert
Na afloop van de Wedstrijd van de Week tegen OSV (0-1) kondigde interim-trainer Fred Holverda aan dat zijn OFC de laatste twee wedstrijden voor de winterstop zou gaan winnen. Een ambitieus doel voor de hekkensluiter die tot dan toe nog zonder zege was, maar de eerste stap werd vorige week bij FC Zaandam (0-2) gezet. De Oostzaners hebben hun driepunter binnen en kunnen tegen Buitenveldert de achterstand op de concurrentie verkleinen.

De ploeg van Wilfred den Breejen heeft een vrije val gemaakt op de ranglijst. De Amsterdammers verloren vijf wedstrijden op rij en vinden zich nu opeens terug op de voorlaatste plaats. Bovendien scoorde Buitenveldert de laatste vier duels niet. De voorsprong op OFC bedraagt nog zeven punten, al kan Buitenveldert een zege heel goed gebruiken om de neerwaartse spiraal om te draaien en de aansluiting te houden met de middenmoot.

Zaterdag 2A. 15/12, 14:30 uur. Sportpark OFC, Oostzaan

Purmersteijn – Buiksloot
In waarschijnlijk het laatste seizoen onder de naam Buiksloot, lukt het de Amsterdammers nog niet echt om hun stempel te drukken in de zaterdag derde klasse A. De ploeg van Remi Boshuizen won weliswaar met 9-1 van het puntloze PSZ; nog altijd staat het wisselvallige Buiksloot in het rechterrijtje. Een overwinning op koploper Purmersteijn kan ze misschien een flinke boost geven, nadat eerder dit seizoen bijvoorbeeld HBOK op een 2-2 gelijkspel werd gehouden.

Foto: Jeroen Hijlkema

Purmersteijn draait een stuk beter. De ploeg van Lars Keppel had tot gisteren de koppositie in handen – een wedstrijd van HBOK werd een maand eerder dan gepland gespeeld – en heeft nog wel de minste verliespunten. De promovendus kan zich geen misstap permitteren om voor het tweede jaar op rij als winterkampioen aan het kerstdiner te gaan, nadat het twee weken geleden nog misging bij HCSC (7-4).

Zaterdag 3A. 15/12, 14:30 uur. Sportpark Purmersteijn, Purmerend

Hoofddorp – JOS/Watergraafsmeer
JOS/Watergraafsmeer heeft die wintertitel in de zondag eerste klasse A, net als vorig seizoen, al binnen. Het verschil met achtervolger Boshuizen bedraagt vijf punten. Dat hadden er zeven kunnen zijn als de ploeg van Cor ten Bosch afgelopen weekend tegen de concurrent niet twee keer een voorsprong uit handen had gegeven. Het 2-2 gelijkspel was voor de Amsterdammers een kleine teleurstelling na acht zeges op rij.

Foto: Mario Wormhoudt

Hoofddorp kan de koploper nieuw puntverlies bezorgen. De ploeg van Jethro Abram staat achtste. Uit de laatste vijf wedstrijden pakten de Hoofddorpers vijf punten, waaronder een 4-4 gelijkspel bij DSOV. Omdat de verschillen zo klein zijn – zes punten tussen de nummer vier (FC Uitgeest) en dertien (Legmeervogels) – kan Hoofddorp ook een positief resultaat goed gebruiken om niet richting de gevarenzone te duiken.

Zondag 1A. 16/12, 14:00 uur. Sportpark De IJvelden, Hoofddorp

RODA’23 – SDZ
SDZ-trainer Kai Meeuwsse had zijn ploeg de doelstelling meegegeven om bij de winterstop 27 punten te hebben. Eén speelronde voor de onderbreking hebben de Amsterdammers dat doel al behaald. De teller staat nu op 28 en dat heeft SDZ de wintertitel opgeleverd. De promovendus kan de kampioensambities kracht bijzetten door alvast vooruit te lopen op dat doel. Daarvoor gaan ze op bezoek bij een oude bekende.

Foto: Koos van der Leest

RODA’23 promoveerde afgelopen seizoen net als SDZ naar de tweede klasse B. Daarin staat de piepjonge ploeg van Bnar Toofeek op een zeer verdienstelijke zesde plek. Het veld in Bovenkerk is voor SDZ bekend terrein. Op bezoek bij RODA’23, vorig seizoen de laatst overgebleven concurrent, stelden de Amsterdammers op knallende wijze het kampioenschap veilig. De thuisploeg heeft, weliswaar met een grotendeels gewijzigde ploeg, iets goed te maken van de 2-6 nederlaag in mei.

Zondag 2B. 16/12, 14:00 uur. Sportpark Bovenkerk

Vijf extra tips:
OFC – Westlandia (Derde Divisie)
Swift – DFS (Hoofdklasse)
Arsenal – Monnickendam (2A)
Amstelveen – CTO’70 (3C)
ZSGOWMS – Zwanenburg (3C)

Foto boven: Koos van der Leest

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)