De grote vijf: lichte druk op inhaalpotjes

Terwijl in het zuiden van het land Carnaval wordt gevierd, kunnen hier een aantal clubs aan de bak voor hun inhaalduel. In een paar gevallen zijn de belangen – direct of indirect – zelfs groot. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

OFC – Westlandia
Dit kalenderjaar lukt het OFC niet om af te rekenen met de wisselvalligheid. Duur puntverlies tegen laagvliegers Hercules (2-2) en HBS (0-0) wordt afgewisseld met knappe zeges op UNA (3-0) en GOES (4-0). Het grootste probleem: doelpunten maken. De ploeg van Eric Heerings kwam de afgelopen twee weken niet tot scoren, tegen Blauw Geel’38 en HBS, waardoor de Oostzaners blijven steken op de huidige vijfde plek.

Foto: Peter Seijmour

Om niet richting de middenmoot te vallen, moet er gewonnen worden van nummer negen Westlandia. Die ploeg leed vorig weekend pas de eerste nederlaag in 2019. Vorig seizoen zag OFC de bezoekers uit Naaldwijk een punt meenemen door een laat doelpunt van de scorende keeper Edgar Leerdam.

Derde Divisie. 03/03, 14:30 uur. Sportpark Twiskeweg, Oostzaan

Swift – Xerxes/DZB
Swift krijgt de kans om zich definitief in de middenmoot te nestelen. De Amsterdammers zijn sinds 15 december ongeslagen en kunnen bij winst op hekkensluiter Xerxes/DZB, afhankelijk van de uitslag, naar de achtste of negende plek klimmen. Dan is er meteen een gat van zes punten met de nacompetitiestreep geslagen.

De Rotterdammers hebben zelf een achterstand van liefst veertien punten op de nacompetitieplekken en lijken daardoor na één seizoen terug te vallen naar de eerste klasse. In oktober werd de rode lantaarndrager door Swift op een 1-3 nederlaag getrakteerd.

Hoofdklasse. 02/03, 14:30 uur. Sportpark Olympiaplein

AFC – CSW
Omdat het duel drie maanden geleden gestaakt werd, mogen AFC en CSW nogmaals opdraven om de resterende drie minuten (plus blessuretijd) uit te spelen. De ploeg van Jorg Smeets moet hierin een 2-1 voorsprong verdedigen tegen tien man uit Wilnis. Een voordeel is dat AFC sinds die gestaakte wedstrijd ongeslagen is gebleven.

Foto: Tom Poederbach

Bij winst klimmen de Amsterdammers in ieder geval over koploper ARC heen en kunnen, wanneer concurrent DHSC punten laat liggen, zelfs alleen aan kop komen. AFC zal sowieso met extra aandacht kijken naar wat DHSC doet tegen Zwaluwen’30. Volgende week staat de topper in Utrecht op het programma.

Zaterdag 1A. 02/03, 14:45 uur. Sportpark Goed Genoeg

Wartburgia – Purmersteijn
In het spoor van de koploper mogen Wartburgia en Purmersteijn in een onderling duel uitmaken wie de druk op HBOK kan opvoeren. Beide ploegen delen momenteel de tweede plek, op vijf punten achterstand. Wartburgia houdt de aankomende tegenstander vooralsnog op basis van doelsaldo (+38 om +36) achter zich. Bovendien is de ploeg van Hans Bergsma al dertien wedstrijden op rij ongeslagen.

Foto: Frank van Paridon

Voor de Purmerenders, die deze week werden uitgeschakeld in de districtsbeker, zijn het belangrijke weken. Volgend weekend komt koploper HBOK op bezoek. De lijstaanvoerder moet hopen op een overwinning van Purmersteijn. Dan blijven de Zunderdorpers namelijk Wartburgia voor in de periodestand en gaat die prijs naar HBOK.

Zaterdag 3A. 02/03, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

IVV – HBC
Ook dit is een rechtstreeks duel om de tweede plek. Doordat koploper DCG afgelopen weekend van HBC verloor, is de spanning in de titelstrijd weer helemaal terug. HBC volgt op vier punten van de lijstaanvoerder en IVV heeft er zes minder. De ploeg van Gerrie Breugem kan de tweede plaats weer overnemen van HBC, nadat de Landsmeerders deze positie twee weken geleden vanwege een stroeve serie hebben moeten afstaan.

Foto: Annelies Schreuder

De topper is niet alleen voor beide ploegen van groot belang. Ook DCG zal met serieuze interesse toekijken. Bij winst of gelijkspel van IVV gaat de periodetitel immers naar de Amsterdammers. IVV heeft dat ticket voor de nacompetitie al binnen. Eerder dit seizoen werd er in Heemstede met 2-1 verloren.

Zondag 3C. 03/03, 14:00 uur. Sportpark De Breek, Landsmeer

Vijf andere duels:
BOL – WVHEDW (1A)
AH’78 – Amstelveen (3C)
TOS Actief – RODA’23 (4E)
Elinkwijk – SDZ (2B)
Ilpendam – Fortius (4E)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)