Home / Algemeen / De grote vijf: streekderby’s met veel belangen op het spel

De grote vijf: streekderby’s met veel belangen op het spel

De eerste maand van het jaar, die vooral in het teken stond van afgelastingen, zit er alweer op. Februari begint met een aantal mooie derby’s en de spanning stijgt nu de competities halverwege zijn. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

AFC – FC Aalsmeer
FC Aalsmeer is de afgelopen jaren een echte angstgegner van zaterdag eersteklasser AFC geworden. De laatste keer dat de Amsterdammers wonnen, heette de tegenstander nog VV Aalsmeer en was in het seizoen 2009/10. In de derde klasse B werd AFC destijds kampioen en eindigde Aalsmeer als tweede. Aalsmeer-aanvoerder Burak Sitil is één van de enigen die er nog steeds bij is en was nota bene degene die de vorige ontmoeting, eerder dit seizoen, besliste: 1-0.

Foto: Ton van Eenennaam

Sinds de overwinning op 17 november pakte de ploeg van Cor van Garderen slechts vier punten en werden de laatste drie duels op rij verloren. De Aalsmeerders zijn hierdoor afgezakt naar de tiende plek. AFC staat, met drie punten meer, vier plaatsen hoger. Bovendien heeft de formatie van Jorg Smeets één wedstrijd minder gespeeld, omdat het restant van de wedstrijd tegen CSW op 2 maart wordt uitgespeeld.

Zaterdag 1A. 02/02, 14:45 uur. Sportpark Goed Genoeg

Kadoelen – Buiksloot
Eén van de vele derby’s van Noord in de zaterdag derde klasse A. Deze kraker tussen de twee ploegen die op slechts twee kilometer afstand van elkaar liggen, is bovendien van groot belang voor allebei. Voor Kadoelen zijn deze belangen het grootst. De ploeg van Rob Hersche heeft de kans om de aansluiting te vinden met de veilige plekken. De nummer voorlaatst tankte vlak na de winterstop nog vertrouwen met een 8-0 zege op hekkensluiter PSZ.

Foto: Mitchel Beckman

Buiksloot staat vooralsnog veilig op de elfde plek. In het laatste seizoen onder deze naam en in deze shirts – vanaf volgend seizoen gaat de club verder als De Volewijckers – hoopt de ploeg zich veilig te kunnen spelen. Momenteel staan de Amsterdammers drie punten boven de streep en dat verschil kan komend weekend groter worden gemaakt. Twee maanden geleden won Buiksloot nog met 3-2 van de concurrent.

Zaterdag 3A. 02/02, 14:30 uur. Sportpark Kadoelen

Zeeburgia – AGB
Zeeburgia lijkt na de winterstop de weg omhoog te hebben gevonden. De ploeg van Bert Blank won de eerste wedstrijd in 2019 met 7-4 van concurrent Legmeervogels en verloor afgelopen weekend van Boshuizen, waar de Amsterdammers juist dicht bij een punt waren tegen de nummer twee. De achterstand op de huidige nummer dertien AFC’34 bedraagt vijf punten, dus is nog in het zicht van Zeeburgia.

Foto: Mario Wormhoudt

AGB staat twee punten boven de nacompetitiestreep. De ploeg van Imdat Ilguy pakte uit de laatste vijf wedstrijden slechts vier punten en komt op die manier niet weg uit de gevarenzone. Ilguy keert komend weekend voor even terug bij de club waar hij in 2014 een halfjaar werkzaam was.

Zondag 1A. 03/02, 14:00 uur. Sportpark Middenmeer

Pancratius – FC Weesp
Een echte kelderkraker in de zondag tweede klasse B. Pancratius is bezig aan een bijzonder slechte reeks. In de afgelopen negen wedstrijden werden slechts vier punten binnengehaald. Bovendien kwam de verrassende 5-0 nederlaag op bezoek bij hekkensluiter PVCV – tot dat moment zonder zege – keihard aan bij de Badhoevedorpers, die de scherven bij elkaar moeten rapen om niet verder weg te duiken.

Foto: Hans van Dijk

FC Weesp staat namelijk een plek lager, met een punt minder, en kan bij winst op Pancratius over de thuisploeg heengaan. Het elftal van René van Vark won dit seizoen slechts twee keer en speelde zesmaal gelijk, waaronder de laatste onderlinge ontmoeting. In Weesp werd er niet eens gescoord: 0-0.

Zondag 2B. 03/02, 14:00 uur. Sportpark Schuilhoeve, Badhoevedorp

De Meer – IVV
Aan de vorige wedstrijd tegen De Meer zal IVV nog goede herinneringen hebben. De ploeg van Gerrie Breugem greep half november door een 3-1 overwinning de eerste periodetitel. Dat was overigens de laatste keer dat De Meer een doelpunt maakte, door Ruben Peuchen. De promovendus verloor na die wedstrijd nog vijf keer en is inmiddels afgezakt naar de twaalfde plek, wat aan het eind van de rit nacompetitie betekent.

Foto: Annelies Schreuder

Voor IVV, ook gepromoveerd uit de vierde klasse, ziet het er allemaal een stuk beter uit. De Landsmeerders staan derde en zitten nog altijd goed in de titelrace. De achterstand op koploper DCG, dat een wedstrijd meer heeft gespeeld, bedraagt momenteel vier punten.

Zondag 3C. 03/02, 14:00 uur. Sportpark Drieburg

Vijf extra tips:
De Dijk – DVS’33 (Derde Divisie)
OSV – Monnickendam (2A)
SDZ – Nieuw Utrecht (2B)
Ouderkerk – Diemen (3C)
Ankaraspor – Swift (4E)

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)