De grote vijf: de lente begint met derby’s

De lente is aangebroken en het is aftellen in de competities. Nog zeven speelronden, voor de divisies negen duels, en dan worden alle prijzen verdeeld. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. De lente begint met een paar mooie derby’s.

WVHEDW – AFC
Degradatiegevaar ligt op de loer voor WVHEDW. Alle ambities en verwachtingen voorafgaand aan het seizoen hebben plaats gemaakt voor overlevingsvoetbal voor de formatie van Hans Schakel. Er werd dit seizoen nog geen uitwedstrijd gewonnen en in totaal maar negentien punten gepakt. De achterstand op de veilige elfde plek bedraagt vier punten. De punten zijn dus van groot belang, en dan staat ook nog de stadsderby op het programma.

Foto: Tom Poederbach

AFC komt als koploper naar Amsterdam-Oost. De lijstaanvoerder is dit kalenderjaar nog ongeslagen en won de laatste drie duels (restant tegen CSW niet meegerekend) allemaal met minimaal verschil: 0-1, 0-1 en 2-1. De laatste uitslag was een behoorlijk gelukkige zege op BOL, die pas in de slotminuten gestalte kreeg. Eerder dit seizoen legde het elftal van Jorg Smeets de defensieve kwetsbaarheid van WVHEDW bloot met een 4-1 overwinning.

Zaterdag 1A. 23/03, 14:30 uur. Sportpark Middenmeer

Arsenal – OSV
Omdat het gat met de top-2 inmiddels bijna tien punten is, lijkt er voor Arsenal en OSV niet meer dan een strijd om de derde plek in te zitten. Die derde plek is nu in handen van Marken, dat respectievelijk één en twee punten voorsprong heeft. Arsenal en OSV kunnen de druk opvoeren en goede zaken doen in de strijd om een ticket voor de nacompetitie.

Foto: John Beckman

In de heenwedstrijd was Arsenal-spits Mick Hurks de grote man met een hattrick tijdens de 2-4 zege vlak voor de jaarwisseling. Arsenal verloor nog niet van de bezoekers; vorig seizoen werd het 1-4 en 0-0. Wel heeft OSV inmiddels de juiste vorm te pakken. De ploeg van Ron van der Velde is als enige in de competitie nog foutloos in de derde periode met twee winstpartijen.

Zaterdag 2A. 23/03, 14:30 uur. Sportpark IJsbaanpad

RODA’23 – Pancratius
Zowel RODA’23 als Pancratius heeft het gevoel veilig te zijn in de zondag tweede klasse B. De blik hoeft niet meer naar beneden gericht te worden en er kan voorzichtig gekeken worden naar wat er dit seizoen nog in het vat zit. De top-4 lijkt voor RODA’23 uit zicht met een achterstand van negen punten, Pancratius staat als nummer zeven nog één puntje achter de Bovenkerkers.

Foto: Hans van Dijk

De vorige ontmoeting, twee maanden geleden, eindigde in een afgetekende en verrassende 0-4 overwinning van RODA’23. Trainer Bnar Toofeek verzekerde dat de terugwedstrijd zeker niet zo makkelijk zal verlopen. Bij winst kunnen de Bovenkerkers een flinke stap zetten richting het veiligstellen van de vijfde plek, ook met het restant tegen zeven man van Elinkwijk volgende week op het programma.

Zondag 2B. 24/03, 14:00 uur. Sportpark Bovenkerk

De Dijk – HBOK
Koploper HBOK is inmiddels acht wedstrijden op rij foutloos. Die reeks begon de ploeg van Jan de Haze op 13 december tegen De Dijk, de aanstaande tegenstander. Het bezoekje aan de Schellingwouderdijk wordt voor de vele spelers met een De Dijk-verleden (Bentohami, El Gourari, Ahahaoui, El Aamrani, red.) een terugkeer op het terrein waar ze veel successen boekten met het Zondag-elftal van de Amsterdammers.

Foto: Sandy Wijsman

Het zaterdagteam van De Dijk heeft, net als de zondag, een behoorlijk jonge selectie. Onder leiding van Ron Stoffels – de oefenmeester wordt komend seizoen vergezeld door Ben Vis – presteert de promovendus naar behoren. De Dijk is opgeklommen naar de zesde plek en heeft de top-4, wat mogelijk nacompetitievoetbal oplevert, in het vizier. Bovendien begon de subtopper met twee zeges goed aan de derde periode.

Zaterdag 3A. 23/03, 15:00 uur. Sportpark Schellingwoude

Sporting Martinus – DCG
DCG heeft net op tijd het zand uit de motor gekregen. De koploper gaf de laatste weken een ruime voorsprong weg en heeft nu nog maar één punt meer dan achtervolger HBC. Afgelopen weekend stelden de Amsterdammers orde op zaken tegen hekkensluiter Zwanenburg. In aanloop naar de absolute topper op 7 april – volgend weekend is een inhaalweekend en bijna iedereen vrij – kan de lijstaanvoerder zich niet verslikken in subtopper Sporting Martinus.

Die ploeg presteert dit seizoen goed tegen promotiekandidaten. Tegen HBC werden vier punten gepakt en IVV werd onlangs op een 1-1 gelijkspel gehouden. Bij DCG verloor het nipt: 3-2. De formatie van Tom Verhoek had een weekje vanwege het verdwijnen van Real Sranang en zag in de strijd om de vierde plek ZSGOWMS punten morsen. De Amstelveners hebben nu één punt achterstand op de concurrent.

Zondag 3C. 24/03, 14:00 uur. Sportpark Overburg, Amstelveen

Vijf extra tips:
AFC – Jong Sparta (Tweede Divisie)
Legmeervogels – Zeeburgia (1A)
Purmersteijn – Wartburgia (3A)
ZSGOWMS – Ouderkerk (3C)
De Meteoor – Nieuw West United (4E)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)