De grote vijf: druk wordt in februari al opgevoerd

De ontknoping in de strijd om de tweede periodetitel komt steeds dichterbij en de spanning op de ranglijst kan in veel gevallen worden teruggebracht of juist opgevoerd. Elke week zetten wij vijf interessante en aantrekkelijke (top)wedstrijden op een rij. Twijfels over welke wedstrijd je moet bezoeken? Deze potjes kan je zo naartoe fietsen.

Swift – RKAV Volendam
De temperaturen worden iets beter, dus ook een goed moment om weer een Wedstrijd van de Week te draaien. Deze komt uit de zaterdag Hoofdklasse, waarin Swift koploper Volendam ontvangt. De Amsterdammers staan op de twaalfde plek, slechts één punt boven de nacompetitiestreep. Wat opvalt is dat de ploeg van Bart Logchies vooralsnog maar één keer op eigen veld won. Dat was eind september met 6-2 tegen concurrent Capelle. De laatste vier thuisduels eindigden in een gelijkspel.

Voor Volendam-trainer Sander Middelbeek (oud-trainer van JOS/Watergraafsmeer) en spelers Harry Zwarthoed en Maarten Woudenberg (allebei ex-De Dijk) betekent het bezoek aan Swift een terugkeer in Amsterdam. Volendam had lange tijd een ruime voorsprong op de concurrentie, maar met pas twee punten uit de laatste vier duels lijkt er wat zand in de motor van de koploper te zijn gekomen.

Hoofdklasse. 09/02, 14:30 uur. Sportpark Olympiaplein

AMVJ – Buitenveldert
Een degradatiekraker tussen twee ploegen die allebei van plan waren juist een aanval op het podium te doen. In plaats daarvan staan AMVJ en Buitenveldert halverwege het seizoen op een respectievelijk elfde en dertiende plek in de zaterdag tweede klasse A. De vorige ontmoeting leverde veel vuurwerk op met een 3-3 gelijkspel – waarbij Buitenveldert een 3-0 voorsprong weggaf – en inmiddels hebben beide ploegen de punten hard nodig.

AMVJ staat drie punten boven de nacompetitiestreep. De ploeg van Ricky Kumar pakte na de winterstop slechts drie punten. Buitenveldert behaalde pas één punt in 2019. De Amsterdammers speelden vorige week knap met 2-2 gelijk tegen ZOB, nadat de nummer voorlaatst daarvoor zeven wedstrijden op rij verloor.

Zaterdag 2A. 09/02, 14:00 uur. Sportpark Het Loopveld, Amstelveen

AFC – Koninklijke HFC
De echte amateurklassieker tussen twee van de oudste clubs van Nederland en tegelijk een topper in de Tweede Divisie. Koploper AFC krijgt nummer drie Koninklijke HFC op bezoek. De ploeg van Uli Landvreugd is qua prestaties wat stroever aan de tweede seizoenshelft begonnen dan het de winterstop inging, waardoor de voorsprong op concurrent IJsselmeervogels is geslonken naar twee punten. Bovendien hebben de Amsterdammers nog iets goed te maken, want Koninklijke HFC is één van de drie clubs (samen met Jong Sparta en IJsselmeervogels) die de lijstaanvoerder een nederlaag bezorgde: 1-3.

De Haarlemmers zijn stilletjes naar de derde plek geklommen, op acht punten van AFC. Vorig seizoen eindigde de ontmoeting in Amsterdam in 2-2, waarbij huidig HFC-trainer Gertjan Tamerus één van de doelpunten maakte. Bij de oudste club van het land spelen onder meer André Morgan (ex-AFC zaterdag), Floris van der Linden (ex-Ouderkerk), Lars Weistra en Oscar Wilffert (beiden oud-OFC).

Tweede Divisie. 10/02, 14:30 uur. Sportpark Goed Genoeg

AGB – JOS/Watergraafsmeer
JOS/Watergraafsmeer is langzaam uitgegroeid tot een tegenstander waar AGB simpelweg niet van kan winnen. Drie keer werd deze derby gespeeld, drie keer won JOS en ook de uitslagen zijn vrij duidelijk: 4-0, 0-4 en 4-2. Die laatste ontmoeting was de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Na een lange onderbreking – de scheidsrechter raakte geblesseerd en zijn vervanger arriveerde een halfuur later – was de ploeg van Cor ten Bosch vrij snel klaar met de stadsgenoot.

Foto: Mario Wormhoudt

Doordat AGB de afgelopen weken onderuit ging tegen concurrenten Zeeburgia en Legmeervogels, is de ploeg van Imdat Ilguy afgezakt naar de twaalfde plek. JOS/Watergraafsmeer begon 2019 stroef met duur puntverlies tegen AFC’34 en een nederlaag bij FC Uitgeest, maar herstelde zich vorige week goed door geen fout te maken in het duel met Zaanlandia: 4-0. Bovendien hebben de Amsterdammers de voorsprong op achtervolger Boshuizen weer vergroot naar vijf punten.

Zondag 1A. 10/02, 14:30 uur. Sportpark Ookmeer

Sporting Martinus – Diemen
Een wedstrijd die niet direct een groot belang heeft, maar op de lange termijn misschien wel bepalend kan zijn. Sporting Martinus staat momenteel vierde, een plek die vaak nacompetitievoetbal oplevert. Tenzij een ploeg buiten de top-3 een periodetitel wint. Daar heeft Diemen goede papieren voor. De ploeg van Mark Steur, die deze week zijn contract verlengde, is al zes wedstrijden op rij ongeslagen en gaat aan kop in de periodestand.

Foto: Alex van Elven

Het heeft Diemen ondertussen naar de zesde plek op de ranglijst gebracht en bij winst in Amstelveen kan een grote stap worden gezet richting het winnen van die tweede periode. In de laatste vijf onderlinge ontmoetingen lukte het Diemen overigens niet om Martinus te verslaan. Zo werd er begin dit seizoen op eigen veld met 0-1 verloren van de ploeg van Tom Verhoek.

Zondag 3C. 10/02, 14:00 uur. Sportpark Overburg, Amstelveen

Vijf extra tips:
Ajax – Quick Boys (Derde Divisie)
De Dijk – Kadoelen (3A)
JOS/Watergraafsmeer – Wartburgia (3A)
DCG – Ouderkerk (3C)
Swift – Nieuw West United (4F)

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)