Home / Algemeen / Preview speelronde 16: beslissing in tweede periode lijkt verder uitgesteld te worden

Preview speelronde 16: beslissing in tweede periode lijkt verder uitgesteld te worden

Met speelronde 16 gaan we de voorlaatste speelronde van de tweede periode in. Een enkele club heeft zich al verzekerd van de tweede prijs van het seizoen, voor de rest worden het nog twee belangrijke weken. Als het allemaal doorgaat natuurlijk, want door de vorst van de afgelopen dagen bestaat de kans dat het natuurgras weer wordt afgelast.

De kampioen van de Tweede Divisie lijkt al vast te staan. Jong AZ heeft inmiddels vijftien punten voorsprong op de grote groep concurrenten. Voor de officieuze titel ‘beste amateurclub’ staan zeven clubs binnen twee punten van elkaar. De stand is een beetje vertekend vanwege veel afgelaste wedstrijden, maar het brengt wel iets meer spanning terug in de competitie. Of kan AFC nog voor een stunt zorgen wanneer Jong AZ komend weekend op bezoek komt?

Foto Rob Beense | Door een 2-1 nederlaag zag De Dijk achtervolger Westlandia terugkomen tot vier punten.

Ook in de Derde Divisie is de spanning bovenin weer terug. In plaats van de titelstrijd nagenoeg te beslissen, zag koploper De Dijk door een nederlaag tegen concurrent Westlandia de voorsprong slinken naar vier punten. Na twee moeilijke wedstrijden ontvangt de ploeg van Jochem Twisker middenmoter HBS, waartegen de uitwedstrijd moeizaam werd gewonnen (1-2). OFC kan na het gelijkspel tegen laagvlieger Jong FC Den Bosch alles op de derde periode zetten. Om ook nog een kleine kans te houden op de vierde plaats, zoeken de Oostzaners bij JVC Cuijk naar de eerste zege van 2017.

Sinds 5 november is zaterdag Hoofdklasser Ajax ongeslagen en de reeks waar aanvoerder Siver Abdulrahman over sprak na de eclatante zege op Noordwijk (7-1) duurt maar voort. Verder dan de zesde plaats zijn de Amsterdammers echter nog niet gekomen. Bij winst op laagvlieger Zwaluwen kan de ploeg van Jorg Smeets in ieder geval een plekje stijgen, aangezien stadsgenoot Swift vrij is. Later op de avond speelt zondag Hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer op een vrij ongebruikelijk tijdstip. De ploeg van Roy van der Mije wil in en tegen Heerenveen de neerwaartse spiraal zien om te keren. Misschien dat een wedstrijd op zaterdagavond – toch een ander gevoel – kan helpen.

Foto Mario Wormhoudt | JOS/Watergraafsmeer pakte slechts één punt uit de laatste drie wedstrijden.

De reeks van Ajax is indrukwekkend, die van zaterdag eersteklasser AFC misschien nog meer: acht overwinningen op rij. Het leverde vorige week de meer dan verdiende tweede periodetitel op. Nu wil trainer Benno Nihom kijken wat er nog meer mogelijk is, met de koppositie en drie punten voorsprong op de concurrentie. Om deze vast te houden, moet de promovendus revanche nemen op VVZ’49. De nummer voorlaatst was één van de twee teams die in de eerste seizoenshelft te sterk bleek voor AFC. Die andere ploeg, regiogenoot FC Aalsmeer, hoopt de degradatiezone acht zich te laten. Een overwinning bij hekkensluiter JSV Nieuwegein zou de ploeg van Cor van Garderen hiervoor goed kunnen gebruiken.

Foto Jose Mol | Blijft Purmersteijn na twee uitglijders tegen DEM wel overeind?

Van de soevereiniteit van zondag eersteklasser Purmersteijn lijkt nu iets minder over. De Purmerenders gingen na de hervatting van de competitie verrassend onderuit tegen Legmeervogels en Fortuna Wormerveer. De voorsprong op de concurrentie is iets verkleind, tot vijf punten, maar nog niemand maakt zich zorgen. Ook niet als DEM, vorig seizoen de kwelgeest in de kampioenswedstrijd, op bezoek komt. De laatste keer dat DEM bij Purmersteijn won, was immers op 5 oktober 2003 (0-2). Eventueel zou Legmeervogels een handje kunnen helpen. De promovendus, die het met een zesde plaats verdienstelijk doet, treft nummer twee EDO. Zeeburgia wil, met het oog op de start van de derde periode, afrekenen met de wisselvalligheid. Dit seizoen werd nog geen twee keer op rij gewonnen. De laatste twee wedstrijden van de tweede periode, tegen hekkensluiter VSV en laagvlieger Nieuw-Utrecht, bieden een nieuwe mogelijkheid.

Foto Jan Vonk | In Zunderdorp was HBOK de gelukkige tegen WV-HEDW: 1-0.

Net als Purmersteijn in zondag 1A kent HBOK in de zaterdag tweede klasse A een stroeve start van 2017. Door nederlagen tegen Jong Holland en ZOB is de ploeg van Marc Onsia de koppositie kwijtgeraakt. In de volgende topper, op bezoek bij WV-HEDW, zullen de Zunderdorpers het tij willen keren. Daar won HBOK overigens nog nooit in drie ontmoetingen. WV-HEDW kan met een zege niet alleen de tweede plaats overnemen, maar ook (als Buitenveldert en Marken niet winnen) de tweede periodetitel pakken. DVVA en OSV staan, zeer verrassend, slechts een paar punten boven de nacompetitiestreep. In een rechtstreeks duel hoopt één van die twee afstand te nemen, voordat het degradatiespook langskomt.

Foto Mitchel Beckman | In Oostzanerwerf deelden DVVA en OSV de punten: 1-1.

Bij DCG en ZSGOWMS is er al sprake van degradatievoetbal in de zondag tweede klasse B. Vooral van laatstgenoemde werd niet verwacht dat zij over de helft van het seizoen op een elfde plaats zouden staan. Om daar zo snel mogelijk vandaan te komen, en de rechtstreekse degradatieplaatsen te ontlopen, dient er gewonnen te worden van United/DAVO, de oude club van trainer Murat Böke. De kans dat het doorgaat is echter klein, net als onze Wedstrijd van de Week tussen AGB en FC Abcoude. Op hetzelfde sportpark Ookmeer hoopt DCG zich tegen Hooglanderveen te kunnen herpakken van kleine nederlagen tegen Pancratius en SCH’44.

FC Weesp en Bloemendaal gaan zij-aan-zij aan kop in de zondag derde klasse C. Weesp heeft de koppositie op doelsaldo weer overgenomen na de zevenklapper tegen Fortius en gaat nu op bezoek bij middenmoter Sporting Martinus. Niet heel ver daar vandaan ontvangt RODA’23 Bloemendaal, waarbij de Bovenkerkers de strijd om de derde plek (nu DWS) nieuw leven in willen blazen. Aan de andere kant van de ranglijst staat Arsenal, dat vorig seizoen op het laatste moment de titel verspeelde aan AGB, zeer verrassend twaalfde. De ploeg van Imro Wielkens pakte slechts vier punten in de tweede periode en moet thuis winnen van VVH/Velserbroek om niet achterop te raken.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wedstrijden komend weekend. Kijk hiervoor op de diverse klassepagina’s.