Preview speelronde 18: de start van de derde periode

De derde periode begint komend weekend. Nog negen wedstrijden tot het einde, of negen ‘finales’. Wie verzekert zich van de derde periodetitel of nog belangrijker: wie gaat er vandoor met de hoofdprijs, het kampioenschap. Half mei weten we het. In speelronde 18 kunnen een aantal ploegen een behoorlijke stap in de goede richting zetten.

AFC pakte in de Tweede Divisie slechts één punt in de eerste vijf wedstrijden van 2017. In de ‘Klassieker’, tussen twee van de oudste voetbalverenigingen van Nederland, gaat de huidige nummer acht bij Koninklijke HFC op zoek naar de eerste zege van dit kalenderjaar. Er is in ieder geval iets meer rust op Sportpark Goed Genoeg nu Ton du Chatinier heeft bijgetekend. Ook bij derdedivisionist De Dijk lijkt de rust zijn wedergekeerd. Na twee nederlagen op rij was de ploeg van Jochem Twisker te sterk voor Quick’20 en behoudt daardoor de koppositie. Westlandia hijgt de Amsterdammers in de rug, waardoor een zege bij Jong De Graafschap ook noodzakelijk is. Datzelfde geldt voor OFC. De Oostzaners lijken nu zelfs op te moeten passen voor de nacompetitie. Drie punten tegen Magreb’90, dat aan een goede reeks bezig is (drie zeges op rij), zijn wenselijk.

Foto Rob Beense | De Dijk was eerder dit seizoen flink op schot tegen Jong De Graafschap: 5-0.

Voor zaterdag Hoofdklasser Ajax breken cruciale weken aan. De ploeg van Jorg Smeets treft achtereenvolgens Noordwijk (tweede), Achilles Veen (derde), Swift (vijfde) en Ter Leede (eerste). Van de ploeg die de laatste ontmoeting in Noordwijk speelde – 6-2 nederlaag in halve finale nacompetitie voor promotie naar de Topklasse – is alleen nog de huidige aanvoerder Siver Abdulrahman over. In november boekten de Amsterdammers een overtuigende 7-1 zege, waarmee een indrukwekkende ongeslagen reeks werd begonnen die DFS Opheusden afgelopen weekend beëindigde. Stadgenoot Swift kan de komende periode profiteren van eventueel puntverlies van de concurrentie tegen middenmoter RVVH. Zondag Hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer speelt in en tegen Hoogland.

Foto Tom Poederbach | Kan AFC de prestatie van vorig seizoen (tien zeges op rij) verbeteren door ook bij Volendam te winnen?

Aan de foutloze reeks van zaterdag eersteklasser AFC komt voorlopig geen eind. De koploper liep door de tiende zege op rij verder uit, waarmee de prestatie van vorig seizoen werd geëvenaard. De voorsprong op de concurrentie bedraagt nu negen punten. Op bezoek bij subtopper Volendam kan de volgende stap richting een nieuw kampioenschap gezet worden. FC Aalsmeer heeft volgens trainer Cor van Garderen nog acht punten nodig voor lijfsbehoud. Dit weekend gaat de promovendus opnieuw naar Nieuwegein, nu tegen Geinoord. In de zondag eerste klasse A heeft ook Purmersteijn een aardig gat van acht punten geslagen. De ploeg van Martin van Ophuizen heeft een gat van acht punten geslagen en gaat komend weekend op bezoek bij middenmoter Zeeburgia. Legmeervogels hoopt de knappe zege op EDO een vervolg te kunnen geven wanneer het een andere topploeg ontvangt: Hillegom.

Foto Jose Mol | In november was Purmersteijn met 4-0 te sterk voor Zeeburgia.

Door de derde zege op rij is DVVA opgeklommen naar de zesde plaats in de zaterdag tweede klasse A. Met een zwaar programma voor de boeg (BOL, ZOB en WVHEDW) zouden de Amsterdammers een goede slag kunnen slaan in het begin van de derde periode. De tweede periodetitel ging naar Marken, doordat WVHEDW een lager doelsaldo had. De ploeg van Kees Oostermeijer heeft de top-drie nu wel in het zicht – op vier punten van koploper ZOB – en kan met een zege bij laagvlieger Hellas Sport de druk verder opvoeren. HBOK kan zich juist geen misstap meer veroorloven. De zoektocht naar de eerste competitiezege in 2017 wordt voortgezet bij Buitenveldert. Datzelfde geldt in de tweede klasse B voor FC Almere. Het kampioenschap is uit zicht en de Almeerders zijn zelfs naar de vijfde plaats gezakt. De derde periode is van groot belang om nog iets van dit seizoen te kunnen maken. Deze begint met een thuiswedstrijd tegen middenmoter Amstelveen.

Foto Hans van Beek | FC Almere gaat tegen Amstelveen op zoek naar eerste zege in 2017

Voor DCG staat er in de zondag tweede klasse B een zeer belangrijk duel op het programma. De ploeg van Danny van der Moot ontvangt Quick 1890 in het kelderduel. DCG heeft nog één punt voorsprong op de nummer voorlaatst. Koploper AGB zal met een schuin oog naar de concurrentie kijken. De Amsterdammers spelen zelf tegen VVIJ, terwijl de nummers twee en drie (Pancratius en Abcoude) en vier en vijf (Hoofddorp en Hooglanderveen) elkaar treffen.

In de zondag derde klasse C ging de top-drie (Bloemendaal, FC Weesp en DWS) verrassend onderuit, waardoor de grote middenmoot iets dichterbij is gekomen. Diemen verraste met een zege op DWS en kan dit een vervolg geven als de ploeg van Gerrie Breugem op bezoek gaat bij FC Weesp. Ouderkerk kan met een overwinning over tegenstander Sporting Martinus heen klimmen en de middenmoter heeft nog wat goed te maken uit het heenduel. Onderin wordt het voor Arsenal en Fortius oppassen. In een rechtstreeks duel kan één van de twee ploegen iets meer afstand nemen van een directe degradatieplaats.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wedstrijden komend weekend. Kijk hiervoor op de diverse klassenpagina’s.