Home / Algemeen / Preview speelronde 20: de eerste kampioen is aanstaande

Preview speelronde 20: de eerste kampioen is aanstaande

De zomertijd gaat in, de beslissende fase is begonnen en de maand maart is nog niet eens voorbij, of de eerste club kan komend weekend tot kampioen gekroond worden. Bij winst op BVV’31 kan de champagne worden ontkurkt bij de nog foutloze zaterdag vierdeklasser Pancratius, eerder dan vorig seizoen (OFC zaterdag, 9 april). Dat en meer in de preview op speelronde 20.

Drie jaar geleden streden AFC en Spakenburg om de meest prestigieuze titel in het amateurvoetbal: kampioen van Nederland. De Amsterdammers, onder leiding van Willem Leushuis, moesten over twee wedstrijden het onderspit delven. Inmiddels is er behoorlijk wat veranderd. De komst van de Tweede Divisie, samenvoeging van zaterdag- en zondagvoetbal en het duel tussen de topamateurs is nu een degradatiewedstrijd geworden. In de heenwedstrijd verzekerde AFC, nu getraind door Ton du Chatinier (ex-Spakenburg), zich nog van de koppositie, momenteel staan de Amsterdammers slechts vier punten boven de nacompetitiestreep.

Foto Martin Cloose/Orange Pictures | De Dijk liep afgelopen weekend iets uit op achtervolger Westlandia.

Vier punten is ook de voorsprong dat De Dijk nu in de Derde Divisie heeft op achtervolger Westlandia. De koploper profiteerde tegen UDI’19 optimaal van het puntverlies van de concurrent. Op bezoek bij HSC’21 kan deze voorsprong geconsolideerd worden. OFC wil de broodnodige zege op EVV van afgelopen weekend een goed vervolg geven tegen Be Quick 1887. In Groningen wonnen de Oostzaners nog met 2-5.

Onze Wedstrijd van de Week is de Amsterdamse derby in de zaterdag Hoofdklasse tussen Ajax en Swift, dat zich deze week opnieuw verzekerde van een ticket voor de landelijke KNVB Beker. Van de tien onderlinge ontmoetingen won Swift er slechts drie, waarvan de laatste in het seizoen 2009/10. Zondag Hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer gaat tegen Woezik op zoek naar de eerste zege in 2017.

Foto Paul Stoeltie | Eerder dit seizoen won Ajax met 1-2 bij Swift.

Aan de indrukwekkende zegereeks van AFC kwam afgelopen weekend een einde. FC Aalsmeer diende de ploeg van Benno Nihom, net als in de heenwedstrijd, een nederlaag toe. Toch is de schade behoorlijk beperkt gebleven voor de Amsterdammers (elf punten voorsprong op SVL, red.), die nu op bezoek gaan bij subtopper De Merino’s. FC Aalsmeer wil de ongeslagen reeks dit kalenderjaar een vervolg geven op eigen veld tegen Montfoort.

Koploper Purmersteijn is in de zondag eerste klasse A stroef aan dit kalenderjaar begonnen. De Purmerenders pakten zeven punten uit de laatste zes wedstrijden en krijgen nu de lastige uitwedstrijd tegen AFC’34 op het programma. De voorsprong op achtervolger EDO is inmiddels geslonken naar drie punten, door een nederlaag tegen SO Soest. Die ploeg krijgt nu Zeeburgia op het programma, dat een anonieme rol draait in de middenmoot. Legmeervogels doet het juist uitstekend als promovendus en kan zich bij een overwinning op DEM zo goed als veilig spelen.

Foto Ronald Bakker | Bij een overwinning op DEM speelt Legmeervogels zich nagenoeg veilig.

Datzelfde geldt ook voor Buitenveldert in de zaterdag tweede klasse A wanneer nummer ZOB langs komt. Laagvlieger Overbos moet van EDO winnen om de aansluiting met de veilige tiende plek niet kwijt te raken. Daarnaast is het derbyweekend in die afdeling. Met de Derby van Noord (HBOK-OSV) en Oost (DVVA-WVHEDW) staan er twee hele mooie duels op het programma. Voor HBOK een uitgelezen mogelijkheid om de negatieve spiraal te doorbreken en WV-HEDW heeft nog wat goed te maken na de nederlaag in de heenwedstrijd.

Foto Jan Vonk | Kan DVVA opnieuw WV-HEDW verslaan in de Derby van Oost? (2-3)

Op bezoek bij DCG leed AGB haar tweede nederlaag van dit seizoen in de zondag tweede klasse B. De andere ploeg die te sterk bleek voor de koploper: Hooglanderveen, komt komend weekend op bezoek. DCG hoopt dit kunststukje te kunnen herhalen in en tegen Hoofddorp, dat nog foutloos is in 2017. Voor nummer twee Pancratius is de uitwedstrijd tegen Kampong in Utrecht de ideale mogelijkheid om de afstraffing van vorig seizoen (6-2) weg te poetsen. Bovendien kunnen FC Abcoude (tegen Quick 1890) en ZSGOWMS (tegen SCH’44) de punten goed gebruiken voor respectievelijk nacompetitie en lijfsbehoud.

Voor Diemen wordt het een lastige situatie om zich direct veilig te spelen in de zondag derde klasse C. Na duels tegen de top-3, waarin slechts drie punten werden gepakt, volgen nu de wedstrijden tegen de directe concurrenten. Daarvoor moet de ploeg van Gerrie Breugem een achterstand van acht verliespunten – Laren’99 en Ouderkerk hebben immers nog een wedstrijd tegoed – goed zien te makken, te beginnen tegen rivaal Ouderkerk. Twee seizoenen geleden trokken de Diemenaren aan het langste eind in een nek-aan-nek strijd om het kampioenschap in 4F, de laatste ontmoeting wist Ouderkerk te winnen. VVA/Spartaan speelt tegen Fortius voor haar laatste kans. Verliest de ploeg van Petar Djenic, dan is direct lijfsbehoud uitgesloten en is er nog een wonder nodig voor een escape naar de nacompetitie.

Foto Koos van der Leest | Ouderkerk won slechts één van de laatste zestien ontmoetingen tegen Diemen. Dat was begin oktober: 3-0.

Verder zijn er in de lage klassen ook nog een paar belangrijke wedstrijden. VVC (zaterdag 3C) kan op bezoek bij concurrent Blauw-Wit een goede stap zetten richting het kampioenschap, Geuzen Middenmeer hoopt als reuzendoder in zaterdag 4C ook koploper De Meer een pootje te lichten, SDZ (zondag 4E) wil zich tegen laagvlieger Buiksloot herpakken van puntverlies tegen Swift en het aanstaande kampioenschap van Pancratius in de zaterdag vierde klasse E bij BVV’31. Zij kunnen zich, eventueel samen met Cluzona (derde klasse, Zuid 1), tot eerste standaardkampioen van dit seizoen kronen. De ploeg van Danny Hijzelendoorn is nog zonder puntverlies.

Kijk voor alle wedstrijden op de diverse klassepagina’s.

Send this to a friend