Home / Algemeen / Preview speelronde 19: foutloze en valse starts in 2017

Preview speelronde 19: foutloze en valse starts in 2017

De derde periode is vorige week van start gegaan. Over acht wedstrijden kunnen we de eindbalans van dit seizoen opmaken. Wie geeft dit seizoen nog een beetje kleur met een periodetitel of gaat er zelfs met de hoofdprijs vandoor? Het Amsterdamsche Voetbal zet de belangrijkste, opvallendste en meest speciale op een rij van speelronde 19.

Tweededivisionist AFC moet voorzichtig oppassen. Door een slechte reeks van vijf nederlagen op rij staat de ploeg van Ton du Chatinier slechts vier punten boven de nacompetitiestreep. Met een uitwedstrijd tegen TEC voor de boeg kunnen de Amsterdammers goede zaken doen. Vorig seizoen werd er nog verloren in Tiel. Ook OFC zoekt nog naar de eerste zege in 2017. Om afstand te nemen van de nacompetitiestreep (zes punten voorsprong op Jong Achilles ’29) is een overwinning bij EVV (met 192 kilometer de verste uitwedstrijd, red.) wenselijk. Bij De Dijk is er de laatste weken maar één doel: winnen, met Westlandia dat op één punt in de nek hijgt. De finaleweken gaan verder met een thuiswedstrijd tegen UDI’19.

Foto: Rob Beense | OFC kan een overwinning bij EVV, wat de eerste in 2017 zou zijn, goed gebruiken

Door een ruime nederlaag bij Noordwijk lijkt Ajax af te haken in de titelrace in de zaterdag Hoofdklasse. Zij zijn net als stadsgenoot Swift, dat haar ongeslagen reeks beëindigd zag worden door RVVH, veroordeeld tot een strijd om de derde of vierde plaats. In aanloop naar de Amsterdamse derby van volgende week wil Ajax tegen Achilles Veen de ruime nederlaag uit de heenwedstrijd (4-1) rechtzetten. Swift wil de vijfde plek vasthouden voor die derby met een uitwedstrijd bij laagvlieger FC Breukelen op het programma. Zondag Hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer heeft andere zorgen. Volgens trainer Roy van der Mije moeten er nog minstens tien punten behaald worden voor lijfsbehoud. Nummer twee Silvolde, dat de Amsterdammers na een goede seizoensstart trakteerde op de eerste nederlaag van het seizoen, komt dit weekend op bezoek.

Onze wedstrijd van de week komt uit de zaterdag eerste klasse A: AFC – FC Aalsmeer. De thuisploeg heeft elf wedstrijden op rij gewonnen, de gasten zijn vier maanden ongeslagen. Bovendien won Aalsmeer de heenwedstrijd, één van de twee nederlagen van AFC dit seizoen. In de zondag eerste klasse A heeft promovendus Legmeervogels indruk gemaakt als ‘reuzendoder’. De ploeg van Jack Honsbeek kan bij Fortuna Wormerveer een goede stap richting lijfsbehoud zetten. Purmersteijn gaat het hele seizoen al aan de leiding in diezelfde afdeling. Na puntverlies tegen Zeeburgia willen de Purmerenders tegen SO Soest de voorsprong van zes punten op de concurrentie behouden.

Foto Rikus de Lange | Het stroef presterende HBOK moet op bezoek bij de nieuwe koploper: BOL.

HBOK is de weg in de zaterdag tweede klasse A een beetje kwijt. De Zunderdorpers pakten slechts één punt in 2017 – nota bene thuis tegen hekkensluiter Opperdoes – en zijn daardoor naar de vierde plaats gezakt. Op jacht naar de eerste zege van dit kalenderjaar wacht de zware uitwedstrijd bij de nieuwe koploper BOL. WV-HEDW hoopt, met de relatief eenvoudige thuiswedstrijd tegen Opperdoes, op puntverlies van de koploper. Misschien dat stadgenoot DVVA dan ook nog een beetje kan helpen met een overwinning bij ZOB, zodat de ploeg van Kees Oostermeijer de koppositie over zou kunnen nemen. In de derby in het rechterrijtje kan OSV of Buitenveldert zich bij een zege nagenoeg veilig spelen.

Amstelveen Heemraad moet er nog een beetje aan trekken om zich te handhaven in de zaterdag tweede klasse B. De voorsprong op de nacompetitiestreep is geslonken tot twee punten. Tegen Be Fair, dat op zo’n nacompetitieplek staat, kan de ploeg van Radjin de Haan goede zaken doen. AMVJ slaagde er dit seizoen nog niet in om twee wedstrijden achter elkaar te winnen. De Amstelveners krijgen bij CSW een kans om dit, na de zege op Veensche Boys, wel te doen. Voor FC Almere rest alleen nog de derde periode om iets van dit seizoen te kunnen maken. De sterke start tegen Amstelveen kan een vervolg gegeven worden tegen een andere promovendus: Loosdrecht.

Foto Jeroen de Kock | Gary Bouwmeester (AGB) keert dit weekend terug bij de club waar hij jarenlang speelde: DCG.

Het was een speciale videoreportage: de wind mee en de wind tegen. Promovendus AGB beleeft een droomseizoen met de eerste plaats, het gerenoveerde DCG moet alle zeilen bijzetten om aan de nacompetitie te ontkomen. Dit weekend staan ze weer tegenover elkaar, nu bij DCG. Voor AGB-spits Gary Bouwmeester een terugkeer op het oude nest. Abcoude (de topper in en tegen Hooglanderveen), Pancratius (thuis tegen ZSGO/WMS) én het in 2017 nog foutloos presterende Hoofddorp (bij hekkensluiter Quick 1890) volgen op het vinkentouw.

Foto Jos Spitteler | Kan Arsenal bij RODA’23 de eerste zege sinds 13 november boeken?

Het stuivertje werd bovenin de zondag derde klasse C afgelopen weekend weer gewisseld. FC Weesp is voor het eerst in dit kalenderjaar weer koploper, ten koste van Bloemendaal. De ploeg van Mario Rijnsburger wil de eerste plaats verdedigen bij middenmoter Ouderkerk. Promovendi DWS en Sporting Martinus strijden in een rechtstreeks duel om de vierde plaats. De verrassende laagvlieger Arsenal pakte slechts twee punten uit de laatste acht wedstrijden. De zoektocht naar de eerste zege sinds 13 november (2-1 tegen Ouderkerk) gaat verder tegen RODA’23.

Uiteraard zijn er nog veel meer wedstrijden komend weekend. Kijk hiervoor op de diverse klassenpagina’s.

Send this to a friend