Preview speelronde 23: vier rondjes tot de finish

Over een kleine maand zit de competitie erop. Iedereen heeft nu nog vier wedstrijden de tijd om een prijs te pakken, een mooie eindklassering te noteren of degradatie te ontlopen. Met een beetje geluk kunnen twee ploegen zelfs kampioen worden. Alle belangrijke, speciale en meest opvallende wedstrijden op een rij.

Tegen Kozakken Boys heeft AFC nog iets goed te maken. Twee keer gingen de Amsterdammers er behoorlijk af, in de KNVB Beker (1-5) en de competitie (1-4). AFC kan de punten nog goed gebruiken in de strijd om handhaving. De uitwedstrijd in Werkendam is voor trainer Ton du Chatinier een terugkeer op bekend terrein. In het seizoen 2005/06 had de oefenmeester de leiding bij Kozakken Boys.

Foto RickySportphotography | AFC aast op eerherstel tegen Kozakken Boys

De Dijk wacht een uitduel op een ongebruikelijk tijdstip: zaterdagavond 18:00 uur. De koploper van de Derde Divisie gaat op bezoek bij Jong FC Den Bosch en kan zich daar alvast voorbereiden op het kampioenschap. Bij winst – in de thuiswedstrijd ging het ze vrij gemakkelijk af – is volgende week tegen Be Quick 1887 de kampioenswedstrijd. OFC heeft onder Rinus Israël/Jan de Haze met drie overwinningen in Noord-Brabant de stijgende lijn te pakken en krijgt nu subtopper Dongen op visite.

Foto Peter Seijmour | OFC won drie wedstrijden op rij in Noord-Brabant

Met de uitwedstrijd bij DFS in Opheusden moet Swift de bekeruitschakeling tegen ADO’20, en de ophef die volgde, zien te verwerken om nog kans te maken op de nacompetitie in de zaterdag Hoofdklasse. De ploeg van Mark Evers moet daarvoor de vierde plaats zien vast te houden. Vooral omdat stadsgenoot Ajax met drie punten achterstand op het vinkentouw zit. De Amsterdammers verwelkomen dit weekend het FC Breukelen van Frans Schuitemaker. Een dag later is er voor zondag Hoofdklasser JOS/Watergraafsmeer slechts één optie: het kelderduel tegen Alverna winnen. De nummer veertien wacht nog altijd op de eerste zege van 2017 en heeft de punten hard nodig om directe degradatie te ontlopen.

Bij zaterdag eersteklasser AFC zal tijdens de wedstrijd tegen Zwaluwen’30 ook met een schuin oog gelet worden op het duel van concurrent Zuidvogels bij JSV Nieuwegein. Mocht Zuidvogels punten verspelen, is AFC bij winst kampioen. Anders is de kampioenswedstrijd een week later de topper Zuidvogels-AFC. Twee weken geleden zat er ook al wat druk op bij de Amsterdamse promovendus, dat toen onderuit ging in en tegen Montfoort. Competitiegenoot FC Aalsmeer moet de trein van DTS Ede (zes zeges op rij) zien te stoppen om een rol van betekenis te kunnen spelen in de strijd om de derde periodetitel.

Foto Jose Mol | Weet Purmersteijn zich te revancheren tegen EDO?

Purmersteijn kan in een rechtstreeks duel tegen EDO een grote stap zetten richting het kampioenschap in de zondag eerste klasse A. De ploeg van Martin van Ophuizen bereikte afgelopen weekend al de finale van de districtsbeker en heeft nog iets goed te maken tegen de Haarlemmers. Legmeervogels is bezig aan een enorm goede reeks van dertien wedstrijden op rij ongeslagen en kan zelfs meestrijden voor een plek in de nacompetitie. Laagvlieger Elinkwijk, vorig seizoen competitiegenoot in de tweede klasse B, komt op bezoek in Uithoorn.

Buitenveldert is in de zaterdag tweede klasse A voor de derde periodetitel een outsider. De ploeg van Wilfred den Breejen staat op twee punten van BOL (tegen Hellas Sport) en DVVA (bij Opperdoes). Met een relatief makkelijk programma – de laatste duels tegen de onderste vier ploegen – kan er van alles gebeuren voor de Amsterdamse promovendus, die deze serie aftrapt tegen EVC. WV-HEDW en HBOK moeten in de laatste weken nog aanzetten om nacompetitievoetbal, of misschien meer, over te houden aan dit seizoen. Beide ploegen spelen tegen thuis een laagvlieger, respectievelijk Jong Holland en Overbos.

Foto Mario Womrhoudt | AGB kan tegen Pancratius een volgende stap zetten richting het tweede kampioenschap op rij

De overwinning van AGB op Quick 1890 twee weken geleden kan misschien cruciaal blijken in de slotfase van de competitie. De koploper van de zondag tweede klasse B heeft weer een voorsprong van zes punten op de concurrentie, waaronder aankomende tegenstander Pancratius, en nadert een tweede kampioenschap op rij. Hoofddorp moet in de derby van Haarlemmermeer bij DSOV de druk weer zien op te voeren. ZSGOWMS nam twee weken geleden afscheid van de laatste plaats – doelsaldo is beter dan dat van Quick 1890 – maar de Amsterdammers hebben de punten heel hard nodig om degradatie te kunnen ontlopen, te beginnen tegen subtopper Kampong.

Foto Jos Spitteler | Weesp heeft nog goed te maken na de nederlaag eerder dit seizoen bij RODA’23 (2-0)

FC Weesp gaf de titelstrijd naar eigen zeggen in twee weken tijd weg. Toch is het met een achterstand van slechts twee punten op koploper Bloemendaal nog niet beslist. Tegen RODA’23 kan de druk op concurrent worden opgevoerd. De Bovenkerkers strijden zelf nog voor de vierde plek, al zullen Sporting Martinus en Schoten in een rechtstreeks duel bepalen wie deze plaats na het weekend in zal nemen. Ouderkerk hoopt in het kelderduel tegen Arsenal de korfbalzege op VVA/Spartaan een goed vervolg te kunnen geven en
of de wedstrijd DWS-VVA/Spartaan door zal gaan, is door een nieuwe puntenstraf voor VVA/Spartaan nog maar de vraag. De kans bestaat dat de Amsterdammers de competitie niet zullen afmaken.

Uiteraard zijn er nog veel meer mooie wedstrijden komend weekend. Kijk hiervoor op de diverse klassenpagina’s.